40.000 LJUDI U MARIJI BISTRICI

FOTO Bozanić progovorio o slučaju Dajla: Papu su napali s nevjerojatnom mržnjom

Pozivam vas da molimo za Crkvu, za naše jedinstvo i zajedništvo, a osobito ovih dana molimo za Svetoga oca, koji je od dijela hrvatske javnosti doživio uistinu bezobzirne napade i nevjerojatno očitovanje mržnje, rekao je kardinal Bozanić
 Željko Hajdinjak/CROPIX

MARIJA BISTRICA - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić nakon dva i pol tjedna prokomentirao je slučaj Dajla. Iako nije direktno govorio o problematici vraćanja sporne nekretnine talijanskim benediktincima , Bozanić je, predvodeći središnje misno slavlje u nacionalnom Marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke pred 40 tisuća vjernika, osudio nedavne napade na papu Benedikta XVI te pozvao okupljene na jačanje vjere i zajedništvo.

Tijekom propovjedi naglasio je da se vjernici s pouzdanjem u Boga ne boje nikakvih protivština već kao crkva žive jedinstvo i zajedništvo te ' osobito ovih dana mole za Svetoga Oca koji je od dijela hrvatske javnosti doživio bezobzirne napade i nevjerojatno očitovanje mržnje '.

Osim toga kardinal je upozorio 'kako smo posljednjih tjedana u Hrvatskoj izvrgnuti valu izražavanja mišljenja, zauzimanja stavova, unošenja pomutnje i nezdravih odnosa' te je pozvao vjernike da sačuvaju jedinstvo.

- Kao Crkva pozvani smo ugraditi se u život našeg društva, biti, ako je potrebno, i znak osporavan, ali čvrsti i nepokolebljivi u borbi za istinu o Bogu i čovjeku. Na tom putu ne smiju nas pokolebati nikakve prijetnje i nikakvi sebični interesi, jer znamo, naš temelj nije nekakva materijalna i propadljiva stvarnost, nego sam Bog - rekao je Bozanić.

Dodao je kako se vjernici ne smiju bojati 'ni istine o nama samima jer tek u otvorenosti i stalnom propitivanju svojega djelovanja u svjetlu istine i pravednosti možemo primijetiti ono što nas kao zajednicu razara vodi na krive putove i udaljuje od cilja'.

Kardinal smatra kako svakodnevicu vjernika u Hrvatskoj karakterizira nehumanost društvenog ustrojstva u kojemu je jedina svetinja gomilanje profita.

- Ne trebamo se bojati niti se smijemo sramiti svoje pripadnosti Crkvi, čak ni onda kada to nije lako, kada smo izloženi pogrdama zaključio je Bozanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:45