PREDSJEDNIK U BEOGRADU

FOTO: Boris Tadić za Josipovića naručio 'Velu Luku'

Večera dvojice predsjednika na tvrđavi Kalemegdan bila je društveni događaj broj jedan u Srbiji
 Peđa Milosavljević

BEOGRAD - Večera za izabrani krug hrvatskih i srpskih umjetnika, koju je predsjednik Boris Tadić priredio u restoranu na tvrđavi Kalemegdan u Beogradu, pretvorila se, po ambijentu i ugođaju, u krunu prvog službenog posjeta predsjednika Ive Josipovića Srbiji.

Oba su predsjednika podjednako zaslužna što je ozračje bilo iznimno prijateljsko i opušteno. Dok je predsjednik Josipović plijenio domaćine odmjerenim i kulturnim ophođenjem, predsjednik Tadić predstavio se kao pažljiv domaćin, ali i sjajan pjevač.

Kurtoazni razgovori

U prvom dijelu večere goste je zabavljao revijski orkestar koji je izvodio evergreene, a nakon toga su domaćini pustili snimku skladbe “Samba de camera” za koju je Ivo Josipović osamdesetih godina dobio više nagrada. Dakako, uz takvu glazbu, kako i priliči, vodili su se isključivo kurtoazni i ozbiljni razgovori. No, kad su se među uzvanike spustili tamburaši, atmosfera se smjesta promijenila. Boris Tadić odmah je za Ivu, kako je zove hrvatskog predsjednika, naručio “Velu Luku” te još nekoliko dalmatinskih pjesama. Predsjednik Tadić se, u društvu s predsjednikom Josipovićem, Ninom Badrić i Urbanom, postupno opuštao te sve glasnije pjevao.

Josipović i Urban nisu ni pokušali slijediti Tadića: nisu znali riječi pjesama, jedino se Nina Badrić nosila sa srpskim predsjednikom. A ovaj se na kraju ubacio među tamburaše i začas postao njihov najglasniji pjevač. Sve je iznenadio bojom i rasponom glasa, ali i poznavanjem srpskih narodnih i starogradskih kompozicija te dalmatinskih i slavonskih skladbi iz Hrvatske. Mini koncert je Boris Tadić završio sjajnom interpretacijom velikoga hita Zvonka Bogdana “Tko te ima, taj te nema”.

Premda su se gosti iz Hrvatske vraćali kući istu večer, nikome se nije previše žurilo pa se zabava odužila više od dva sata. Umjesto u 21, društvo se razišlo tek poslije 23 sata. U međuvremenu nije bilo gosta koji se nije upoznao ili fotografirao s Josipovićm i Tadićem. Kada je skladatelj Tonči Huljić napokon odlučio krenuti, vlasnik Pink televizije Željko Mitrović doslovce se bacio na njega: vidjelo se da mu nije ni na kraj pameti pustiti ga da ode. Mitrović je stalno ponavljao: “Nema, Tonči, nikakvog razloga za žurbu, samo ti mirno sjedi, ujutro će te moj avion vratiti u Zagreb”.

Dođite na gostovanje

Uz Ninu Badrić i Tončija Huljića koje su prepoznali svi gosti, najviše beogradskih prijatelja na večeri su susreli redatelj Hrvoje Hribar te glumci Ksenija Marinković i Sreten Mokrović. To je i razumljivo jer je među uzvanicima Borisa Tadića bilo najviše glumaca te kazališnih i filmskih djelatnika. No, ništa manje pozornosti nije plijenio ni književnik Ante Tomić. Mnogi su ga beogradski uglednici poželjeli upoznati, stisnuti mu ruku te čestitati na njegovim knjigama, scenarijima, ali i tekstovima. Tomić se nemalo iznenadio kada je doznao da neki srpski portali, među kojima i popularni B 52, redovito objavljuju njegove tekstove iz Jutarnjeg lista.

Doduše, tijekom večeri pokazalo se da drugi ugledni Beograđani prate portal Jutarnjeg lista. Piscu ovih redova prišla je Gorica Mojović koja je godinama vodila kulturnu politiku Beograda, a danas je u Tadićevoj Demokratskoj stranci zadužena za kulturu. Predstavila se, zagrlila me i uzbuđeno zahvalila: “ Toliko sam bila dirnuta kada sam u subotu u Jutarnjem pročitala tekst pod naslovom ‘Dubrovačke ljetne igre može spasiti samo Jugoslavensko dramsko pozorište’. Bila sam zaista oduševljena i zahvaljujem vam što ste me toliko razveselili”.

I dok još s gospođom Mojović nismo niti završili razgovor, prišao nam je gost koji se predstavio kao šef beogradskih filharmoničara. “ Ja sam Ivan Tasovac, vaš glazbeni kritičar Brane Pofuk dva puta je tako sjajno pisao o mom orkestru da sam poželio upoznati vas i zahvaliti na pažnji koju ste nam ukazali. To je za nas veliko ohrabrenje i poticaj. Nadam se da ćemo uskoro gostovati u Hrvatskoj, kao i vaša sjajna filharmonija u Srbiji”.

Start lansirao Idole

Dok nas je Josipović predstavljao predsjedniku Tadiću, Srđan Šaper, njegov glavni savjetnik, kada je čuo ime, odmah se prisjetio:”Vi ste bili urednik Starta. Znate, da nije bilo zagrebačkog Starta, ne bi bilo ni mojih Idola. Vaš nas je list otkrio i lansirao, i tek nakon što smo se afirmirali u Zagrebu, priznali su nas i u Beogradu. Bili ste najvažniji medij za Idole.

Na sličan su način reagirali filmski redatelj Slobodan Šijan i njegova supruga, koji su nas zamolili da ih upoznamo s predsjednikom Josipovićem. Pružajući ruku hrvatskom predsjedniku, Šijan je objasnio: “ Znate, svoj prvi veliki ozbiljni intervju dao sam ovom gospodinu u zagrebačkom Startu i tada je krenula moja karijera. Start je u ono vrijeme bio list koji je stvarao trendove i zvijezde, i tko se pojavio u njemu, to je bio znak da je uspio ili da će uspjeti”.

Njegova supruga iznenadila je, pak, Ivu Josipovića kada je citirala njegove govore te pohvalila njegove javne istupe, dokazujući da pomno prati njegov rad otkad je izabran za predsjednika države.

Pozivnica za Split

Inače, nakon što je Ante Tomić prenio Borisu Tadiću prenio pozdrave Rajka Grlića, srpski se predsjednik iskreno obradovao:” “Rajko je moj veliki prijatelj i vrlo važan čovjek u mom životu. Puno smo vremena proveli zajedno na Jadranu, naši su očevi bli odlični drugovi i sjajni filozofi. Iznimno mi je drago što je dobio vrijednu nagradu u Karlovim Varyma”.

Na prijemu smo upoznali i nekad iznimno popularne pjevače Zafira Hadžimanova, njegovu suprugu Senku Veletanlić i njezinu sestru Biseru. Odmah su nam se požalili:

“Sa zavišću pratimo kako se u Hrvatskoj i dalje cijene i uvažavaju nekadašnje zvijezde poput Tereze Kesovije, Gabi Novak, Arsena Dedića i Miše Kovača. To je u Srbiji nezamislivo. Ovdje turbofolk pjevačice i kvazipjevači potpuno dominiraju pa prave vrijednosti ne mogu doći do izražaja”.

Zafir Hadžimanov, koji je pjevačku karijeru nastavio u beogradskoj Operi, odmah je izložio nekoliko projekata za koje tvrdi da bi, kada bi ih zajednički realizirali Jutarnji i neki list iz Hrvatske, imali velik uspjeh kod čitatelja.

Senka, Bisera i Zafir nisu krili razočaranje što ih se nitko nije sjetio i pozvao na večer retrospektive na ovogodišnjem Splitskom festivalu. “ Senka, Bisera i ja bili smo stalni gosti na najvećim festivalima u Hrvatskoj, onima u Splitu, Opatiji i Zagrebu, pa smo valjda zaslužili da se ponovno pojavimo tamo - zaključio je Zafir Hadžimanov, počasni konzul Makedonije u Srbiji”.

Hvalili Jutarnji

Na prijemu je bila i Beba Lončar koja je sve zadivila sjajnim izgledom, a posebnu pozornost privukla je supruga ubijenog premijera Zorana Đinđića. I ona prati portal Jutarnjeg lista za kojega je ustvrdila da je izvanredan. Zanimljiv je kako su Beograđani na sva usta hvalili Jutarnji tvrdeći kako u njih nema novina koje je objavljuju tektove toliko kvalitetnih i uglednih autora.

Svi domaći koji su razgovorali s Josipovćem nisu krili oduševljenje hrvatskim predsjednikom. Svojim su hrvatskim gostima objašnjavali kako je prava sreća što je na čelu Hrvatske tako divan, kulturan i civiliziran čovjek, pravi gospodin i intelektualac. Opća je ocjena da su Josipović i Tadić uspostavili odnose povjerenja i međusobnog uvažavanja te da će ubrzo odnose između dviju država podići na još višu razinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:36