VOJARNA ZEMUNIK

FOTO Blanka postala kuma novom naraštaju učenika pilota: Kontrolirat ću vas, ovu ulogu shvatit ću vrlo ozbiljno

Mladim letačima kumovi su bili i Severina, Minea, Jelena Rozga, Mia Begović, Ana Grbić, Martina Novosel...
Zadar, 101111.Danas je u organizaciji 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO u vojarni Zemunik odrzana promocija prvih samostalnih letova ucenika letaca koji su uspjesno izveli svoje samostalne letove na avionu Pilatus PC-9 M i helikopteru BELL 206 B. Posebna gosca (kuma narastaja) bila je Blanka Vlasic.Foto: Andrija Lucic / Cropix
 Andrija Lucic / Cropix

ZADAR - Čast mi je da sam izabrana za kumu ovog naraštaja vojnih pilota, ali pazite: dolazit ću vam nenajavljena u posjete, kontrolirat ću vas, svoju ulogu kume shvatit ću vrlo ozbiljno i pratit ću vaš rad - raspoloženo se vojnim pilotima u četvrtak obratila hrvatska atletičarka Blanka Vlašić , sa govornice na pisti zrakoplovne baze HRZ i PZO u vojarni Zemunik.

Zapovjedništvo 93. zrakoplovne baze u Zemuniku izabralo je Blanku Vlašić za kumu učenicima - letačima, za koje je u četvrtak održana svečana promocija njihovih prvih samostalnih letova na avionima i helikopterima.

- Ne znam tko me izabrao za kumu, ali oduševio me poziv iz vojarne u Zemuniku. Bit ću ozbiljna kuma. Super su me obukli u pilotski kombinezon, oduševljena sam čizmama, samo su mi hlače kratke, neka potraže veći broj - rekla je naša vrhunska sportašica u kasnijem neformalnom razgovoru sa pilotima i novinarima, te se spontano uspela u zrakoplov Pilatus, kao i u helikopter Bell. Objašnjene su joj osnovne komande, pa je poručila da želi više saznati o letjelicama, no da preferira avione u odnosu na helikoptere.

- Svašta ću naučiti dolascima u vojnu bazu, upoznati se bolje s avionima, no neću mijenjati karijeru u letačku - rekla je Blanka.

Svaki od devet učenika letača od Blanke je dobio ružu i posebnu diplomu za prvi samostalni let, a njoj je uručen buket cvijeća. Blanka je obišla i sve pilotske prostorije na prostoru vojarne.

- Nismo znali tko je kuma. Iznenadili smo se kada smo vidjeli Blanku Vlašić na pisti, kako nam prilazi, i zaista nam je iznimno drago da je naša vrhunska sportašica kuma upravo našem naraštaju - rekli su Marko Novković, Ivan Burčul i Karlo Kolšek. Uz njih trojicu, u naraštaju su Šime Alić, Krešimir Oštrić, Hrvoje Bagarić, Vedran Rozić i Tihomir Grganić, kao i Dražen Matijević, polaznik koji je došao iz Oružanih snaga BiH, a koji školovanje za pilota helikoptera provodi u vojarni Zemunik temeljem bilateralnog ugovora Hrvatske i BiH.

Brigadir Miroslav Kovač, zapovjednik zrakoplovne baze Zemunik:

- Od velikog broja prijavljenih kandidata selekcijski su postupak završili samo najuspješniji i zato rijetki imaju mogućnost ostvariti izazovnu i časnu zadaću: postati hrvatski vojni pilot - rekao je zapovjednik Kovač, prognozirajući ovom naraštaju uspješnu letačku karijeru.

Svi kumovi letača

U zrakoplovnoj bazi su naveli i poznate osobe koje su do sada bile kume naraštajima letača: Severina, Minea, Jelena Rozga, Mia Begović, Ana Grbić, Martina Novosel... Vrhunsku sportašicu kakva je Blanka do sada nisu imali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:29