NEMA OZLIJEĐENIH

FOTO: BIZARNA NESREĆA U VRSARU Otac i sin srušili sportski avion ravno na terasu kafića punu gostiju

Vrsar, 060614.Neiskusni austrijski piloti spustajuci se na vrsarski aerodrom prevelikom su brzinom odskocili od piste, te im je avion skrenuo u obliznja stabla i zaustavio se na terasi kafica.Avion je u potpunosti unisten, a pilot i kopilot su izasli neozlijedjeni iz aviona.Na mjestu nesrece su policajci koji vrse ocevid.Na fotografiji: srusen avion.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / CROPIX

VRSAR - Kriva procjena popraćena lošim tvrdim slijetanjem na pistu, zamalo je stajala glave austrijskog pilota Hermanna Eignera (55) i njegovog sina kopilota Andreasa (19), koji su se zrakoplovom marke Polliwagen austrijskih oznaka u petak u 11,40 sati srušili na terasu bistroa Aerodrom u Vrsaru! Sreća u nesreći je da su otac i sin osim pretrpljenog šoka i uništenog sportskog aviona, prošli bez ozljeda a na put prema Hrvatskoj otisnuli su se u 10,10 sati iz Graza.

Nesvakidašnje slijetanje, očito prevelikom brzinom iz smjera Limskog kanala, vidio je i vlasnik kafića Igor Popović koji je netom prije s gostima pio kavu na terasi kafića i 'kovao' radne planove obzirom da mu je prvi radni dan sezone.

Inače, pilot Hermann kako je ispričao policiji, već punih 30 godina ima licencu za pilotiranje, a prema onom što je objašnjavao istražiteljima na mjestu očevida, krenulo mu je po zlu nakon tvrdog slijetanja na asfaltiranu pistu zbog kojeg je avion podignut u zrak pa mu se ispravljanje zrakoplova činila nemoguća misija. Sportski avion je bačen u lijevo od smjera slijetanja nešto više od tridesetak metara da bi se zatim 'parkirao' na krošnju drveta a potom i na stol terase šokiranog ugostitelja. Iz olupine zrakoplova pravim čudom otac i sin izvukli su se čitavi te su pod šokom odšetali prema obližnjem lokalu.

-Sreća da je sve ovako dobro završilo -rekao je kratko pod vidnim dojmom proživljenog pada 55-godišnji austrijski pilot, itekako svjestan da su krošnje drveća ublažile pad zrakoplova, jer bi inače posljedice bile daleko strašnije.

Svjedoci nesreće su istom mjerom ostali u šoku nakon što su u neposrednoj blizini začuli jaki prasak. Uvjerenja su da se pilot nespretno pod velikom brzinom pokušavao zaustaviti na 'trbuh'.

Je li u nesreći 'kumovao' možda i neki kvar ili, pak, alkohol, doznat će se po dovršetku očevida koji, osim zrakoplovnog inspektora, obavljaju i djelatnici Agencije za ispitivanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu. Svoj obol na mjestu događaja dali su i porečki vatrogasci kako bi se avion maknuo sa terase bistroa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:06