SUĐENJE SANADERU

FOTO Bivši tajnik Polančecova kabineta: Mađari su uvjetovali izdvajanje plinskog biznisa iz Ine. Polančec će svjedočiti 1. ožujka!

 Damjan Tadić/Cropix

10:31 - Ročište je završeno. Suđenje će se nastaviti 23. veljače kada će svjedočiti Branimir Horaček i odvjetnik Zoran Marković.

Olgica Spevec svjedočit će 24. veljače, a 1. ožujka Damir Polančec. Drugoga ožujka svjedočit će Wolfgang Kulterer i Ivan Šuker, a 8. i 9. ožujka Robert Ježić.

10:30 - Galić tvrdi kako ima saznanja o pregovorima s INA-om ima jer ga je Horaček pozivao na neke sastanke. Njegov posao je bio dogovoriti tarifni sustav za skladištenje plina kada se strane dogovore o uvjetima izdvajanja plinskog poslovanja.

- Svoj zadatak sam obavio časno - izjavio je Galić.

10:19 - Svjedoči Tomo Galić.

10:18 - Međudioničarski ugovor je sadržavao pravo reotkupa dionica, pravo prvokupa i lock up, a izdvajanje plinskog biznisa bio je preduvjet za promjenu ugovora. Ta su prava istjecala, a Mađari su produživanje uvjetovali izdvajanjem plinskog poslovanja zbog gubitaka.

Novak je izjavio kako je Polančec u prosincu 2008. godine poslao izvještaj Vladi o pregovorima s Mađarima. Izvještaj se bavio radom povjerenstva koje se bavilo međudioničarskim ugovorom i povjerenstvom koje se bavilo plinskim biznisom.

Završeno je svjedočenje Zvonimira Novaka.

10:12 - Mađari su izdvajanjem plinskog poslovanja, koji im je stvarao gubitke, uvjetovali produženje određenih prava koje je Hrvatska imala u izvornom dioničarskom ugovoru.

10:01 - Obrana je preuzela ispitivanje. Čedu Prodanovića zanima da li je Radošević sudjelovao na sjednicama povjerenstva, a Novak tvrdi kako nije. Sudjelovali su, veli, samo članovi povjerenstva i odvjetnik Marković.

10:00 - Zsolt Hernadi, Abel Galacz i Ilona Fodor sudjelovali su na tim sastancima s mađarske strane. Kompanija za plinsko poslovanje bi u prve dvije godine nakon izdvajanja imala gubitke od dvije milijarde kuna, izjavio je Novak. Nije bio na sastancima na kojima se razgovaralo o otkupu Podzemnog skladišta plina Okoli.

9:49 - Članove povjerenstva je pozivao na sastanak na zahtjeva Damira Polančeca. Tvrdi kako je bilo sastanaka s MOL-om na kojem se govorilo o izdvajanju plinskog poslovanja, ali na tim sastancima nisu bili članovi povjerenstva. Ti sastanci su se odvijali u ljeto 2008. godine. Ne zna koliko ih je bilo, ali misli kako se službeni zapisnici nisu vodili.

9:44 - Novak je izjavio kako je sudjelovao na sjednicama povjerenstva koje je Vlada osnovala za pregovore. Tamo je bio kao tajnik kabineta Damira Polančeca, kojem je pomagao u tehničkim detaljima, ali nije bio direktno uključen u rad povjerenstva. Bio je na jednom sastanku Vlade i MOL-a koji je vodio Vedran Duvnjak, jer je Polančec bio spriječen.

9:40 - Počelo je ročište Ivi Sanaderu. Prvi će se na klupi za svjedoke naći Zvonimir Novak. Unatoč najavama Branimir Horaček, bivši državni tajnik, danas neće svjedočiti jer nije podigao poziv sa suda.

-------------------------------------------

ZAGREB - U nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu na današnjem ročištu svjedočit će Zvonimir Novak, bivši tajnik i šef Polančecovog kabineta, Branimir Horaček, ravnatelj Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva te Tomo Galić, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije.

Novak bi danas trebao potvrditi prethodna svjedočenja koja su iznesena u predmetu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

Horaček i Galić su sudjelovali na sastancima s MOL-om na kojima se govorilo o izdvajanju plinskog biznisa.

Jučer su na klupi za svjedoke bili bivši ministar Dražen Bošnjaković, koji je bio član Povjerenstva za Inu čija je zadaća bila priprema izmjene dioničarskog ugovora između Vlade i MOL-a, i Vedran Duvnjak, bivši predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Bošnjaković je sudu ispričao da je za ugovor Ina-MOL čuo na radiju u automobilu. Na pitanje smatra li da je Povjerenstvo ispunilo ulogu zbog koje je osnovano Bošnjaković je odgovorio negativno. Rekao je i kako je Povjerenstvo imalo savjetodavnu ulogu te da je konačnu odluku na kraju uvijek imala Vlada.

Podsjetimo, bivšeg premijera Ivu Sanadera tereti se za ratno profiterstvo i uzimanje 3,6 milijuna kuna provizije od Hypo banke te za primanje 10 milijuna eura mita od čelnika mađarskog MOL-a kako bi im omogućio preuzimanje upravljačkih prava hrvatske naftne kompanije Ine.

Nakon današnjeg ročišta suđenje će se prekinuti do ožujka, zbog odlaska suca Ivana Turudića na operaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:51