NEOBIČNA SCENA

FOTO: BIKOVI PASU ISPRED MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE 'Oduzeli su nam zemlju i dali je bivšem direktoru Đakovštine!'

 Tomislav Kristo / CROPIX

Zoran, Goran i Saša Markić iz Đurđanaca pored Đakova jučer ujutro oko 6.30 su ispred Ministarstva poljoprivrede u Vukovarskoj ulici dovezli pet bikova prosvjedujući zbog dodjele poljoprivrednog zemljišta na natječaju Agencije za poljoprivredno zemljište.

Kako su nam rekli oni na svom imanju drže 800 goveda (krava i bikova sorte šarola ) i za to im je potrebna velika površina poljoprivrednog zemljišta na kojem bi se bavili ratarstvom kako bi osigurali hranu za svoje životinje. No, na natječajima im je odlukom Agencije za poljoprivredno zemljište trebalo biti dodijeljeno još dodatnih 190 hektara zemlje, ali oni su na natječajima izgubili prvo 65 hektara 2010. godine, a sada još dodatnih 82 hektara.

- Nismo više mogli izdržati ovakvu nepravdu i jutros smo u dva ujutro odlučili krenuti u Zagreb sa svojim bikovima i spremni smo ostati ovdje dok se naš problem ne riješi. Mi smo, kao veliki proizvođači, izgubili zemlju iako je imamo u zakupu već 20 godine i dijelom smo suvlasnici te državne zemlje. Ono što nas boli je da je ta zemlja dodijeljena bivšem direktoru propale Đakovštine Hrvoju Ciganoviću koji nema ni jedno grlo stoke. Zar je to moguće?! - rekao nam je Saša Markić.

Njegov brat Zoran dodaje kako su malverzacije sa zemljištem prijavili i USKOK-u još 2011. godine. Navode i kako je bivši član Agencije za poljoprivredno zemljište Luka Duvnjak također dobio zemljište koje mu ne bi trebalo pripadati po uvjetima natječaja.

- Taj Duvnjak je rekao našem ćaći Stipi da neće dobiti niti jedan hektar zemljišta dok god on o tome odlučuje. Ćaća se od toga sve razbolio i nije mogao doći s nama u Zagreb - priča Zoran.

Kako u obitelji ima šest braće i sestara oni su osnovali sedam OPG-ova preko kojih ukupno primaju oko 1,2 milijuna kuna državnih poticaja koji im pripadaju po zakonu s obzirom na velike površine zemlje koju obrađuju.

Iako su braća Markić očekivali da će o njihovom problemu doći očitovati ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, to se nije dogodilo. O cijelom slučaju, pedesetak metara od bikova koji su ležali u hladovini, govorila je ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište Blaženka Mičević. Ona je rekla kako se problem obitelji Markić pokušava riješiti već duže vremena, a o kriminalnim radnjama koje su oni prijavili “nije se mogla očitovati jer za to Agencija nije nadležna”.

- Stipo Markić prema podacima iz Jedinstvenog registra domaćih životinja ima upisano 524 grla stoke. Članovi obitelji Markić prema podacima iz ARKODA imaju upisano 622 hektara zemljišta. Nedavno im je dodijeljeno dodatnih 331 ha zajedničkih pašnjaka od kojih su 147 ha već upisali u ARKOD, a još trebaju upisati 184 ha i tada će ukupno imati oko 807, rekla je Mičević.

Dodala je kako je Agencija “temeljem interventne mjere dodjele državnog zemljišta stočarima Agencija za poljoprivredno zemljište ponudila OPG-u Stipe Markića 184 ha državne zemlje koju su oni dobili 11. lipnja ove godine. Na spornom natječaju iz 2011. obitelj Markić nije dobila 37 hektara koje je tražila, a odbili su 184 hektara koje im je Agencija ponudila na rok od 10 godina."

Braća Markić, koji su i bili na novinskoj konferenciji, rekli su ravnateljici kako su oni odbili površine koje nisu primjerene za ratarsku proizvodnju.

- Naše plodne oranice dali ste podobnicima, a nama ste dali brda i planine zarasle u krš i u poplavnim područjima, rekao je Zoran Markić koji je najavio kako će sa bikovima ostati ispred Ministarstva dok se njihov problem ne riješi.

Na naš upit što očekuju da Ministarstvo učini, nisu dali konkretni odgovor.

Bikovi su do zaključenja ovog izdanja ostali na livadi, na istočnoj strani zgrade Ministarstva u Vukovarskoj ulici, ograđeni električnim pastirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:10