OGLEDNI PRIMJERCI

FOTO: AMERIČKI HELIKOPTERSKI DESANT NA ZAGREB Na Pleso stiglo šest moćnih Black Hawkova

U Hrvatsku su doletjeli s Kosova, a navodno bi uskoro trebali nastaviti let prema Njemačkoj
 Davor Pongračić/Cropix

Šest američkih borbenih helikoptera Black Hawk sletjelo je u ponedjeljak kasno poslijepodne na vojni dio aerodroma Pleso. Helikopteri su bili na putu s Kosova, gdje su raspoređeni u sklopu mirovnih snaga KFOR-a, prema Njemačkoj te su se nakratko spustili u Zagreb kako bi bili prezentirani hrvatskoj javnosti.

Riječ je o helikopterima o čijoj kupnji Ministarstvo obrane razgovara s američkim proizvođačem Sykorski. Predstavnici ove kompanije prije nekoliko su mjeseci u Zagrebu održali prezentaciju predstavnicima MORH-a i Oružanih snaga.

Hrvatska bi kupila 16 polovnih helikoptera, a cijena bez opreme iznosi oko 6 milijuna dolara.

FOTOGALERIJA: Američki helikopteri na Plesu

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general Dražen Šćuri potvrdio je u ponedjeljak da se o helikopterima i nadalje razgovara te da je najveća prepreka za donošenje odluke financijske prirode.

Prema njegovim riječima Hrvatskoj vojsci je potreban prijelaz sa sadašnje ruske tehnike na zapadnu. No, koji će to točno tip helikoptera zapadne proizvodnje biti odabran tek će se vidjeti.

U svakom slučaju, novi tip transportnog helikoptera u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu može se očekivati tek za nekoliko godina.

General Šćuri pun je hvale za mogućnosti Black Hawka i tvrdi kako je to pravi punokrvni borbeni helikopter koji bi zadovoljio sve potrebe Hrvatske vojske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:49