BUKTINJA NA JADRANU

FOTO: 24 SATA PAKLA Kako su dvavelika požara na jugu Hrvatske izmaknula kontroli i ostavila spaljenu zemlju

Prava je drama počela u večernjim satima ponedjeljka. Već je gorjelo na Korčuli, počelo je i na Pelješcu
 CROPIX

Kronologija strašnih požara koji su zahvatili Pelješac i Korčulu:

Ponedjeljak 21.00

Planuo je veliki požar na području Trstenika na poluotoku Pelješcu. Vatrogasci se u tom trenu bore i s požarom u Smokvici na Korčuli koji je planuo tijekom vikenda, ali se otprilike istodobno ponovno razbuktao zbog vjetra.

FOTOGALERIJA: Razbuktao se požar na Korčuli

Ponedjeljak, 23 sata

Planulo je i u Pijavičinu, dvadesetak kilometara od Trstenika. Prijeti spajanje požara. Na teren se upućuju dodatne vatrogasne snage.

FOTOGALERIJA: Požar oštetio kuću Dine Merlina

Utorak, 3.00

Vatra nošena vjetrom brzo se širi, zračne snage mogu stići tek ujutro, u Trsteniku su ugrožene kuće. Donosi se odluka o evakuaciji pedesetak mještana i turista. Pelješac i Korčula su u plamenu i dimu.

FOTOGALERIJA: Stradala vinarija Grgić

Utorak, 9.00

Sastaje se Stožer za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije. Stanje je kaotično. Zračne snage pokušavaju obuzdati više požara na krajnjem hrvatskom jugu, na terenu je tristotinjak vatrogasaca iz cijele regije. Pelješka vinarija Grgić pretrpjela je veliku štetu, a izgorjelo je i nekoliko gospodarskih objekata.

FOTOGALERIJA: Turisti zatečeni prizorima buktinje

Utorak, 10.00

Izgorio je dio dalekovoda i telekomunikacijske infrastrukture, bez struje i telefona su stanovnici Pelješca od Janjine do Orebića te dio otoka Mljeta. Zbog oštećenja optičkog kabela u prekidu je i telekomunikacijski promet na Lastovu.

FOTOGALERIJA: Strašni prizori požarom opustošenog Pelješca

Utorak, 16.00

Vatra se u Smokvici na Korčuli ponovno opasno približila kućama, mjestom vladaju dim, vatrogasne sirene i nadlijetanje kanadera i protuzračnih helikoptera. Pelješac i Korčula iščekuju dolazak vojske koja je upućena na opožareno područje.

FOTOGALERIJA: Premijer s ministrima posjetio požarište na Pelješcu

Utorak, 18.00

Premijer Milanović s ministrima i načelnikom Glavnog stožera obišao požarišta. 'Imamo dobre vatrogasce i tehniku, ali ovo je stihija', rekao je između ostalog.

FOTOGALERIJA: Bitka s velikim požarom na Korčuli

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:50