BONITETNA AGENCIJA

Fitch: 'Prijedlog hrvatskog proračuna za 2013. i dalje predstavlja negativno iznenađenje za nas!'

LONDON/ZAGREB - Agencija Fitch upozorila je u telekonferenciji da je hrvatska vlada proračunom za 2013. dovela u pitanje vjerodostojnost plana srednjoročne fiskalne konsolidacije, napominjući ipak da važeći rejting Hrvatske i dalje podupire niz faktora.

Fitch je krajem prošlog tjedna ponovo Hrvatskoj dodijelio negativnu prognozu za važeći rejting za dugoročno zaduživanje 'BBB-', nakon što ju je u rujnu izmijenio u stabilnu temeljem započetog procesa fiskalne konsolidacije.

U danas objavljenom tonskom zapisu s jučerašnje telekonferencije analitičari agencije ukazuju ujedno na niz faktora koji podupiru rejting Hrvatske.

EKSKLUZIVNO ZA NEDJELJNI ‘Vjerovali smo |strategiji Vlade, ali proračun za |2013. nas je negativno iznenadio’

"Rejting podupire čitav niz faktora, poput visokog BDP-a po stanovniku, niske inflacije, dobro kapitaliziranih banaka, pristupa Europskoj uniji u bliskoj budućnosti i poboljšanog sustava upravljanja u proteklih 10 godina", kazao je u jučerašnjoj telekonferenciji Fitchev analitičar Michele Napolitano.

Prognoza za hrvatski rejting ponovo je negativna zbog usporene konsolidacije proračuna i više planirane razine deficita u idućoj godini.

Linić o ocjenama Fitcha: 'Mogli bi uštedjeti kad bi još rezali plaće i mirovine, ali to nije Vladin plan'

"Prijedlog proračuna za 2013. i dalje predstavlja negativno iznenađenje za nas", kazao je Napolitano. Proračun je razočarao na području fiskalne vjerodostojnosti, utjecaja na dinamiku duga i neočekivanog povećanja rashoda", dodao je.

"U rujnu nam je bilo jasno kakav je plan, a sada smo malo nesigurni u vezi s time kakav je sadašnji plan (hrvatske) vlade i željeli bismo vidjeti koherentniju strategiju za smanjenje razine javnog duga", pojašnjava Napolitano.

Ujedno je pozitivno ocijenio realizaciju proračuna za ovu godinu, posebno njegovu prihodovnu stranu, što su u Fitchu u rujnu i honorirali poboljšanjem prognoze u stabilnu. Iako vlada nije smanjila rashode onoliko koliko je planirala, to je više nego nadoknađeno na prihodovonoj strani, između ostalog i poboljšanom naplatom poreza, napominje Napolitano.

Vladine procjene prihoda ocjenjuje opreznima, za razliku od onih o visini BDP-a koje su pretjerano optimistične. Konstatira da bi vlada u slučaju smanjenja kapitalne potrošnje mogla ostvariti ciljanu razinu deficita.

Vlada na čelu s premijerom Milanovićem mora ubrzati konsolidaciju proračuna i pokrenuti reforme u javnom sektoru, te stabilizirati javni dug i početi ga smanjivati, sažima preporuke Fitchov analitičar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:19