REJTING AGENCIJE UPOZORAVAJU

Fitch i Standard&Poor’s: HITNO srežite javnu potrošnju ili ćete dobiti JUNK status!

Ako Vlada Zorana Milanovića značajnije ne sreže javnu potrošnju, Hrvatskoj prijeti urušavanje rejtinga, a time i skuplje zaduživanje.

Poruka je to iz dviju vodećih rejting agencija, s kojima je proteklih dana razgovarao Jutarnji list, a koje s pojačanim interesom iščekuju proračun za 2012.

- Smanjenje proračunskog manjka je važno, no jednako je značajan i način na koji se smanjuje. Fitch očekuje da će se gospodarski rast u Hrvatskoj u 2012. znatno usporiti , a posljedica će biti i slabiji rast proračunskih prihoda. Sa slabijim rastom prihoda, povećanje poreza može biti manje učinkovito u smanjenju proračunskog manjka od rezanja javne potrošnje. Stoga u Fitchu vjerujemo da će, sa slabijim rastom proračunskih prihoda, Vlada morati rezati i javnu potrošnju da bi smanjila proračunski deficit - upozorava Michele Napolitano, jedan od analitičara u rejting agenciji Fitch, kod koje Hrvatska ima ocjenu rizičnosti BBB-, što znači da smo zemlja umjerenog rizika.

Slična ocjena rizičnosti, ali i ista upozorenja stižu nam i iz bonitetne kuće Standard&Poor’s (S&P), u kojoj ističu kako imaju “specifična očekivanja za novu Vladu”. Pritom podsjećaju da je Hrvatskoj, uz ocjenu rizičnosti kakvu ima, pripisan i negativan trend (outlook), koji poput Damaklova mača stoji nad rejtingom.

Odgovorno ponašanje

“Hrvatskoj bismo tijekom sljedećih godinu dana mogli sniziti rejting ako proračunski manjak u 2011., zbog predizborne potrošnje, bude značajnije porastao. Rejting bismo mogli smanjiti i ako fiskalna konsolidacija u 2012. bude ispod naših očekivanja”, stoji u posljednjem S&P-jevu izvješću, rađenom uoči parlamentarnih izbora. Teze iz tog izvješća, kažu nam u S&P-u, “i dalje stoje”.

Ukratko, rejting agencije od nove Vlade očekuju da pri krojenju proračuna jače zagrize u rashodnu stranu proračuna, te da se drži Zakona o fisklanoj odgovornosti.

To se posebno odnosi, kažu nam u S&P-ju, na restrukturiranje javnih poduzeća, ali i na promjene radnog zakonodavstva, koje je lani zakočilo sindikalno skupljanje potpisa za referendum. K tome, u Fitchu od nove Vlade očekuju da pokrene reforme koje će u srednjem roku ojačati konkurentnost.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:42