OTKRIVAMO

FIRMA IZ KOJE JE RAMLJAK DOŠAO U AGROKOR DOBILA POSAO SA SAVJETNICIMA KONCERNA Svakog tjedna AlixPartnersu usluge naplaćuje gotovo 250.000 kuna

Iz AlixPartnersa za Jutarnji odgovaraju: 'Oni imaju iskustvo, stručna znanja i Agrokoru pružaju vrijednost za novac'

Tvrtka Texo Management d.o.o. u kojoj je do imenovanja za Vladina povjerenika u Agrokoru radio Ante Ramljak, sklopila je s firmom AlixPartners, savjetnikom za restrukturiranje Agrokora, ugovor o savjetovanju krajem travnja 2017. godine i za svoje usluge tjedno izdaje račune u visini od oko 242.893,76 kuna. Jutarnji list, naime, posjeduje jedan od računa izdanih AlixPartnersu 10. siječnja 2018. za razdoblje od 2. do 8. siječnja 2018. Potpisao ga je direktor Texo Managementa Tomislav Matić koji slovi za jednog od Ramljakovih najvažnijih ljudi u koncernu.

- Tjedna naknada za usluge savjetovanja u skladu s Ugovorom o savjetovanju od 25. travnja 2017.: za razdoblje od 2. do 8. siječnja 2018. godine u iznosu od 242.893,76 kuna, navodi se na računu koji je Texo Management d.o.o. izdao AlixPartnersu.

Matić i Ramljak prethodno su bili partneri u spomenutoj tvrtki Texo Management, sve do trenutka kad je Ramljak imenovan Vladinim povjerenikom u Agrokoru. Jutarnji list, uz tu fakturu, posjeduje izvješće o obavljenim poslovima Texo Managementa: jedan dokument potpisao je direktor Matić, a drugi Dalibor Balgač. Iz toga je vidljivo da je Matić od 2. do 8. siječnja radio pet dana jer je dva dana bio vikend.

Evidencija poslova

- Mjesečna izvještajna koordinacija: čelnici odjela, financije, pravo, PR, savjetnici. Priprema HR analize za upravni odbor, navodi se u spomenutom izvješću o radu direktora Matića za tri dana od 2. do 4. siječnja, dok je 5. siječnja imao nešto drukčiji raspored: "Vinka JV analiza/rasprava; priprema materijala za DPM re: Vupik koncesija istječe u travnju 2018., generalni pregled koncesija".

Preko vikenda 6. i 7. siječnja nije ništa navedeno, a 8. siječnja nastavlja s radom: "... sastanak s Čondić, Pažin re:Vinka JV, priprema izvješća za sastanak u Vladi 10. siječnja, pregled EA događaja od srpnja 2017.".

Drugo izvješće potpisao je Balgač koji je, među ostalim, naveo: "2. siječnja - telefonski razgovor s Gordan Žanić o plaćanju duga mStartu, rad na Agrokor energiji - prezentacija spajanja...".

No, pod petak, 5. siječnja, Balgač, navodi samo "holiday" (praznik).

Ramljak je, podsjetimo, prije nego što je postao Vladin povjerenik u Agrokoru bio partner u tvrtki za financijski i investicijski konzalting Texo Management, a ta je tvrtka nakon njegova dolaska posredno angažirana u - Agrokoru, i to kao podizvođač savjetnika za restrukturiranje tvrtke AlixPartners. Ramljak je, naime, u svom životopisu bio predstavljen kao direktor tvrtke Texo Management u kojoj je radio od travnja 2014. sve do dolaska u Agrokor.

Riječ je o tvrtki osnovanoj u ožujku 2003., ali tada se bavila sasvim drugim poslovima pod imenom Bakina kuhinja d.o.o. za ugostiteljstvo, proizvodnju, trgovinu i usluge i osnivačica joj je bila ženska osoba. No, tvrtka 2008. mijenja ime u Texo projekt d.o.o. te 2010. u Texo Management. Pet godina poslije, 2015., tvrtki je pripojena ona Borislava Škegre Quaestus partneri d.o.o., a njezin temeljni kapital povećan je sa 20.000 kuna na 500.000 kuna.

U Quaestus partnerima, uz Škegru, Matić je također bio član društva sve od 2003. Texo Management tako je 2015. prijavio najveće prihode u iznosu od 2,6 milijuna kuna, ali je rashod iznosio 4,6 milijuna kuna te su godinu završili s gubitkom od 1,9 milijuna kuna. Godinu dana prije, kad je u tvrtku došao Ramljak, prijavila je prihod od 1,4 milijuna kuna. Ukupni prihodi 2016. iznosili su 1,3 milijuna kuna, rashod je bio milijun kuna te su prijavili dobit u visini od 283,6 tisuća kuna.

Dva zaposlena

Zanimljivo je da je tvrtka 2016. imala dva zaposlena s prosječnom neto plaćom od 4276 kuna, što je više nego 2014., kad je tvrtka imala jednog zaposlenog i prosječnu neto plaću od 2730 kuna. No, sada Texo Management u samo tjedan dana odradi poslove savjetovanja u vrijednosti većoj od 200-tinjak tisuća kuna.

Tomislav Matić je u financijskim krugovima na glasu kao sposoban, a samozatajan stručnjak za financije. Njegova tvrtka Texo Management bavi se pružanjem usluga financijskog savjetovanja tijekom prodaje, spajanja ili preuzimanja kompanija te usluga financijskog i investicijskog konzaltinga. Radio je u Ministarstvu financija i u Quaestus fondu, gdje je također radio Ramljak.

U Matićevoj biografiji piše da ima 18 godina iskustva u investicijskom bankarstvu u jugoistočnoj Europi. Karijeru je započeo u investicijskoj banci Morgan Stanley, u kojoj je radio u odjelu za korporativne financije. Krajem 90-ih postao je savjetnik u Ministarstvu financija koje je tada vodio Borislav Škegro. Suradnju nastavljaju i poslije, kad je Matić sa Škegrom i partnerima osnovao tvrtku za upravljanje rizičnim kapitalom Quaestus Private Equity, a 2007. osnivaju i Quaestus Savjetovanje i Quaestus Invest.

Zagreb, 051011.
Predstavnici Quaestus Investa odrzali su konferenciju za novinare u Europskom domu na temu Quaestusovo obrazlozenje rjesenja Hanfe.
Na slici: clan uprave Tomislav Matic.
Foto: Dragan Matic / Cropix
Dragan Matić / CROPIX
Tomislav Matić, arhivska fotografija

Pokušali smo u utorak stupiti u kontakt s direktorom Matićem, ali nije odgovarao na pozive i poruke.

Iz AlixPartnersa su nam na pitanje o angažiranju Texo Managementa odgovoriili da su oni "prepoznali da je zbog složenosti situacije, njene političke osjetljivosti i gospodarskog značaja procesa, bilo važno naći i angažirati specijalizirane domaće savjetnike koji će pružiti podršku u ostvarivanju restrukturiranja te osigurati kako poznavanje jezika tako i sve vještine potrebne za obavljanje zadatka".

- Svi domaći savjetnici koji su na kraju angažirani imaju značajno iskustvo kojim pridonose postupku. Ono seže od obrazovanja na sveučilištima Harvard i Bocconi, preko dugogodišnjeg rada za ugledne međunarodne tvrtke kao što su JP Morgan, Morgan Stanley, Deutsche Bank i Lazard, te uključuje iskustvo stečeno u praksi na nizu projekata restrukturiranja - navodi se u odgovoru iz AlixPartnersa te dodaje da su cijene koje im lokalni savjetnici naplaćuju konkurentne.

Transparentno

- Uz njihovo iskustvo i stručna znanja pružaju Agrokoru vrijednost za novac - poručuju iz AlixPartnersa. Kao njihovi podizvođači angažirane su tvrtke: Altera Corporate Finance, Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri te Texo Management.

Od početka projekta na restrukturiranju Agrokora u timu AlixPartnersa su radile i rade, uključujući međunarodne i domaće savjetnike, do 34 osobe.

- Ukupni troškovi restrukturiranja detaljno su prikazani u mjesečnom izvješću Agrokora d.d. Komercijalni aranžmani između AlixPartnersa i njegovih podizvođača dio su poslovnog odnosa privatnih tvrtki i povjerljive su naravi - tvrde u AlixPartnersu.

Od izvanredne uprave Agrokora doznajemo da se troškovi svih savjetnika objavljuju unutar mjesečnog izvještaja izvanredne uprave.

- Domaće savjetnike angažirala je tvrtka Alix Partners, oni su podizvođači AlixPartnersa i uključeni su u trošak AlixPartnersa te nemaju direktan ugovorni odnos s Agrokorom. Naknada savjetnicima do okončanja postupka izvanredne uprave ovisno o duljini trajanja postupka i uspješnom sklapanju nagodbe procjenjuje se na iznos od oko 58 do 69 milijuna eura, što je manje od 1 posto ukupnog duga kompanije - komentiraju u upravi Agrokora.

- Konačni iznos ovisi o trenutku sklapanja nagodbe, pri čemu će dugotrajniji postupak rezultirati višim iznosom naknada, uspješnosti okončanja projekta o kojem ovisi isplata naknade za uspjeh (success fee), kompleksnosti područja rada i resursa koji su potrebni da se pojedini zadaci ispune te mogućih promjena u području rada profesionalnih savjetnika tijekom trajanja postupka. Iznos koji je nešto manji od 1% ukupnog duga Agrokor grupe je značajno ispod usporedivih situacija u svijetu. U 26 usporedivih situacija, ukupne naknade profesionalnim savjetnicima su se kretale u rasponu od 0,8% do 19,2% ukupnog duga, prosječno 3,3%. Troškovi u slučaju Agrokora očekuju se u iznosu manjem od jedne trećine ovog prosjeka, iako se navedeni prosjeci odnose na samo jednu kompaniju jednostavne kapitalne strukture te nisu u potpunosti usporedivi sa sustavom Agrokorom, čija je struktura kao što smo na početku rekli bitno kompleksnija, dodaju još u upravi Agrokora.

Fakture ispostavila i Altera

Jutarnji list također je u posjedu fakture koju je ispostavila još jedna tvrtka podizvođač AlixPartnersa, a riječ je o Altera savjetovanju d.o.o. u kojoj je Marko Delić, također jedan od Ramljakovih suradnika. Faktura je ispostavljena 2. siječnja 2018. za razdoblje od 26. prosinca 2017. do 1. siječnja 2018. u iznosu od 245,367.57 kuna.

Očekujemo najvišu razinu profesionalnosti

Službeni stav o tome da je bivša tvrtka Ante Ramljaka dobila posao podizvođača u konzultantskim poslovima vezanim uz Agrokor zatražili smo od Ministarstva gospodarstva koje vodi potpredsjednica Vlade Martina Dalić. Uzvratili su konstatacijom da je "izvanredni povjerenik, temeljem međunarodnog poziva za davanje ponude, odabrao savjetnika za restrukturiranje. Riječ je o renomiranoj tvrtki s najboljim svjetskim referencama, Alix Partners, koja je sukladno svojoj prethodnoj praksi samostalno odredila sastav svoga tima i odabrala podizvođače. Kao što smo do sada više puta isticali, očekujemo da se proces izvanredne uprave odvija u skladu s najvišom razinom profesionalnog iskustva i ekspertize".

U nastavku su iz Ministarstva gospodarstva istaknuli kako su "sva zbivanja u Agrokoru i cjelokupni proces izvanredne uprave posljedica činjenice da Agrokor ima 57 milijardi kuna duga zbog kojeg je bila ugrožena stabilnosti hrvatske ekonomije i opstojnost više od 27.000 radnih mjesta u Hrvatskoj i još toliko u zemljama okruženja..."te je cilj izvanredne uprava zajedno sa svim savjetnicima "...postići nagodbu i na taj način osigurati kontinuitet poslovanja cjelokupnog sustava radi stabilnosti i nastavka rasta hrvatskog gospodarstva".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:41