EKSKLUZIVNO

FINSKI DRŽAVNI ODVJETNIK ZA GLOBUS 'Uvjeren sam: Mesić je primio mito od Patrije'

Globus u novom broju objavljuje prve faksimile finske optužnice u kojima se spominje provozija za Stipu Mesića
Mostar, 070314.Stjepan Mesic posjetio je Mostar gdje je u Hotelu Bristol odrzao predavanje o Daytonskom sporazumu i BiH.Foto: Denis Jerkovic / CROPIX
 Denis Jerković / CROPIX

Jukka Rappe, finski državni odvjetnik, Globusu je u utorak ujutro potvrdio da je nakon predraspravnog ročišta u Finskoj dio optužnice u slučaju Patria postao javan, i to upravo onaj u kojemu se navodi da je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio mito od jedan posto – ili oko 3,7 milijuna eura – od menadžera Patrije za angažman u natječaju za nabavu vojnih vozila u Hrvatskoj 2007. godine. To je sasvim jasno iz točaka 13, 14 i 16 optužnice u kojima se navodi da je “dva posto ukupnog iznosa odnosno 7,3 milijuna otišlo Bartolu Jerkoviću, a po 3,7 milijuna predsjedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću i bivšem premijeru Franji Gregoriću”.

“Mesić je predsjednik države i ima ulogu vrhovnog zapovjednika oružanih snaga, i pritom može utjecati na odabir na natječajima za kupnju oklopnih vozila”, stoji u optužnici.

Jukka Rappe rekao nam je kako je u ponedjeljak održano predraspravno ročište na suđenju za podmićivanje hrvatskih građana i da je pritom ponovio da su bivši predsjednik Stipe Mesić i bivši premijer Franjo Gregurić primili po jedan posto mita pri nabavi oklopnjaka finske Patrije.

Jukka Rappe nam je objasnio kako će suđenje trojici menadžera finske tvrtke optuženima za korupciju započeti 4. rujna ove godine te da bi trebalo trajati do sredine studenoga. To je posljednja šansa da on dovede slučaj Patria do kraja – jer se suđenja po različitim zemljama razvlače već godinama, a u nekima od njih, poput Hrvatske, nema pomaka.

Pet posto za mito Glavni finski tužitelj Jukka Rappe rekao je da će temeljem dokumenata nastojati dokazati da su tri predstavnika Patrije krivi za podmićivanje do kojega je došlo od 2005. do 2008. godine. Oni su se 2005. godine, prema optužnici, s austrijskim posrednikom i savjetnikom Wolfgangom Riedlom dogovorili da će pet posto iznosa vrijednosti cjelokupnog posla biti namijenjeno za mito. Prvotno se radilo o gotovo 20 milijuna eura, pojasnio je pred sudom Rappe, dodavši da je broj oklopnih vozila za Hrvatsku kasnije smanjen, pa tako i svota za mito koja je na kraju iznosila nešto više od tri milijuna eura.

Dogovor je bio da dva posto tog iznosa bude isplaćeno direktoru “Đure Đakovića” Bartolu Jerkoviću, jedan posto tadašnjem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću te jedan posto nekadašnjem premijeru Franji Greguriću. Rappe je rekao da se radi o vrlo složenom slučaju jer su neki računi bili krivotvoreni te da finsko tužiteljstvo ne zna sa sigurnošću niti kome je novac bio stvarno isplaćen.

No, zna se da je Patria platila za poslove savjetovanja u Austriji, kazao je finski tužitelj.

Konzultantski ugovori Obrana finskih menadžera tvrdi da mito nitko nije obećao, ponudio niti isplatio te da su konzultantski ugovori u trgovini oružjem nešto normalno.

“Kad se ide na novo tržište, normalno je da se u tome ima savjetnika koji ugovorom često dobiju isplatu tek nakon zaključenog posla”, ustvrdila je obrana na predraspravnom ročištu.

Finski tužitelj Rappe među ostalim tvrdi da je Patria Jerkoviću platila put u Tajland, upravo u vrijeme kad se u Hrvatskoj odlučivalo o različitim ponudama za isporuku oklopnih vozila za Hrvatsku vojsku, dok obrana optuženih tvrdi da radilo o službenom putu koji nije imao veze s odlučivanjem o ponudi Patrije.

Bivši predsjednik Stipe Mesić, neposredno pred putovanje u Kazahstan u utorak predvečer, odgovorio je Globusu na nekoliko pitanja vezanih uz aferu Patria.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:30