ZAVRŠILA NA DRAŽBI

FINANCIJSKI SLOM Luksuzna obiteljska palača na Braču ide na bubanj zbog dugova vlasnice

Slikarica Ružica Dešković godinama je obnavljala derutnu palaču i pretvorila je u hotel visoke kategorije
 booking.com/palaca-deskovic.com

Više od pet stotina godina stara bračka palača Dešković, registrirani spomenik kulture koji je hrvatska akademska slikarica Ružica Dešković godinama obnavljala i pretvorila u jedan od najljepših malih hotela visoke kategorije na Jadranu, pod ovrhom je i ide na bubanj.

Obiteljsko naslijeđe

Prema podacima iz Očevidnika nekretnina Hrvatske gospodarske komore, gdje se vode sve nekretnine koje se prodaju zbog dugova, 2300 kvadrata velika palača Dešković u Pučišćima na Braču procijenjena je na 26,646.608,50 kuna. Na javnoj dražbi koja će se na Općinskom sudu u Supetru održati 2. rujna u podne palača ne smije biti prodana za manje od dvije trećine vrijednosti. Odluka o prodaji donesena je prije desetak dana, 3. srpnja, no obitelj Dešković dobila je rok od dva mjeseca za podmirenje svih dugova, pa će se dražba otkazati ako do 2. rujna podmire sve obveze prema vjerovnicima.

Slikarica Dešković nije raspoložena za razgovor na tu temu. Priznala je da je u financijskim problemima zbog palače, no nije htjela govoriti o pozadini slučaja. Dalo se tek naslutiti kako vjeruje da će uspjeti riješiti problem prije rujanske dražbe i sačuvati obiteljsko naslijeđe u koje je uložila velik trud, ali i novac.

Foto: www.palaca-deskovic.com

No, zabilježbe i tereti govore da neće biti lako riješiti probleme. Upisano je, naime, više različitih dugova, hipoteka i nadhipoteka koje su došle na naplatu. Prvo je, 4. svibnja 2004., upisana Hrvatska poštanka banka na osnovi dugoročnog kredita od gotovo 720.000 eura, s nadhipotekom u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Riječ je o kreditu iz HBOR-ova programa “Pod stoljetnim krovovima”. To se poklapa s razdobljem u kojem je Ružica Dešković obnavljala palaču.

Foto: www.palaca-deskovic.com

Umjetničke kolonije

Potom je 18. kolovoza iste godine HPB upisan s dodatnih 600.000 kuna. Četiri godine poslije došlo je do ponovnog upisa HPB-a s iznosom od 1,8 milijuna kuna plus zatezne kamate. Očito je već tada tvrtka Ružice Dešković zapala u financijske probleme i nije mogla vraćati kredit pa se HPB htio osigurati zabilježbom na preostali iznos kredita s kamatama. Javila se 2010. i Porezna uprava, tražeći oko 545.000 kuna na ime duga, onda 2011. i ribarski obrt iz Splita kojem je Dešković bila dužna malo više od 6000 kuna, da bi točku na “i” ove godine stavilo Ministarstvo financija tražeći još 478.000 kuna neplaćenih Poreznoj upravi.

Koliki je ukupni dug tvrtke Dešković Sive Furioso kao formalnog vlasnika palače, nije moguće doznati. No, u podacima Fine vidljivo je da tvrtki zadnjih godina nije išlo najbolje. Poslovnu 2012. završili su sa 283.000 kuna, a 2013. sa još 353.361 kunu gubitka.

Foto: www.palaca-deskovic.com

U palači se trenutno nalazi izuzetno luksuzno uređen hotel s četiri zvjezdice. Ružica Dešković godinama je kupovala najljepše komade namještaja s početka 20. stoljeća kako bi palači vratila nekadašnji sjaj. U obnovi se pazilo na sve konzervatorske i restauratorske uvjete pa je sačuvan i fortifikacijski dio - kula s puškarnicama, jedan od više takvih “kaštila” koji su služili za obranu od napadača. Taj najstariji dio datira iz 1467., dok je ostatak palače građen u 17. i 18. stoljeću. U prekrasnom je zdanju rođen i kipar Branislav Dešković, najpoznatiji hrvatski animalist, a Ružica Dešković posebnu je pažnju posvećivala kiparima i slikarima za koje je organizirala umjetničke kolonije pozivajući ih na vrelo hrvatskog kiparskog stvaralaštva, u Pučišća, koja su stoljećima živjela od kamena i za kamen. Uređen je vrt i maslinici, a cijene smještaja sugeriraju da su ovdje odsjedali uglavnom gosti dubljeg džepa.

Luksuzne sobe

Tako u sezoni za noćenje u jednokrevetnoj sobi treba izdvojiti 154 eura, a za dvokrevetnu sobu 206 eura. Uz 13 soba, hotel ima dva dvosobna apartmana koji se naplaćuju od 186 do 248 eura. A sve su sobe opremljene klimom, mini barom, satelitskom TV, internetom, masažnim kadama, grijanim podom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:15