ŽENE NA VRHU DRŽAVA

Financial Times: Jadranka Kosor je hrvatska Merkel, ima nepogrešiv osjećaj za moć

Tek sada počinje najteži test za Kosor, ističe FT, ako uspješno prebrodi izbore i referendum o EU bit će to dokaz da je 'umjetnica političkog preživljavanja'
 Nikola Wolf / Podravski list / CROPIX

ZAGREB - Njemačko izdanje Financial Timesa u najnovijem je broju objavljenom u petak hrvatsku premijerku Jadranku Kosor usporedilo s njemačkom kancelarkom Anglesom Merkel, navodeći put uspona obje političarke unutar svojih konzervativnih stranaka te ih opisujući kao 'žene s nepogrešivim osjećajem za moć'.

- Kosor i Merkel dijele mnogo više od spola: rastavljene su, unatoč svim muškim savezima uspjele su se probiti do samog vrha svojih stranaka i imaju nepogrešiv osjećaj za moć - piše Financial Times Deutschland u online izdanju .

Dodaju kako bi se od petka (danas) Jadranka Kosor mogla pridružiti uskom krugu žena koje su šefice vlada država unutar Europske Unije. Osim Njemačke, premijerku imaju i u Slovačkoj te Finskoj.

Financial Times opisuje politički uspon Kosor koji je počeo nakon što je njezin prethodnik, bivši premijer Ivo Sanader, u srpnju 2009. godine naglo dao ostavku. Kosor je tada zasjela na mjesto predsjednice Vlade, ali i HDZ-a, a nakon što se Sanader pokušao vratiti u pola godine kasnije, zaustavila ga i 'bez oklijevanja' izbacila iz stranke.

- Veliku podršku među Hrvatima Kosor je dobila nakon što su njezini brojni stranački kolege osumnjičeni za korupciju morali su otići - ističe FT te dodaje kako je 'Kosor i u vanjskoj politici unijela novi ton na Balkan koji su do sada obilježavali mačo nacionalisti.'

Među značajnije uspjehe Kosor FT navodi rješavanje graničnog problema sa Slovenijom te poboljašnje suradnje s Haaškim sudom kao i značajan trud na obnovi gospodarskih i političkih veza sa zemljama bivše Jugoslavije.

Posebno je istaknuta prošlogodišnja povijesna konferencija šefova vlada balkanskih zemalja, koju su organizirale Hrvatska i Slovenija, na kojoj je Kosor predstavnicima susjednih zemalja CD-e s hrvatskim prijevodom pravne stečevine EU-a.

- Bio je to snažan prijateljski poziv drugim zemljama da brzo slijede Hrvatsku na putu prema Europskoj Uniji - pojašnjava FT.

Navode i kako je Kosor doživjela snažan otpor stanovništva i radnika prilikom pokretanja programa brojnih reformi u skladu s približavanjem EU, poput otpuštanja u javnom sektoru ili privatizacije brodogradilišta.

Međutim, zaključenje pristupnih pregovora s EU Financial Times ne vidi kao konačnu potvrdu uspjeha Jadranke Kosor, već kao početak njezinog najtežeg testa u kojem ju očekuju parlamentarni izbori te referendum o EU kojoj podrška u Hrvatskoj varira oko 50 posto.

No, ukoliko to prebrodi, zaključuje FT, bit će to dokaz da je 'umjetnica političkog preživljavanja' što će biti 'još jedna stvar koju dijeli s Merkel'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:26