FINANCIJSKI NEMIRI UNUTAR EUROZONE

Financial Times: Hrvatske banke, krive su vaše 'majke'! Očekujte slabiju moć kreditiranja

Hrvatske banke-kćeri mogle bi se součiti s padom kvalitete imovine, upozorava Financial Times
(FILES) This file picture taken on October 9, 2008 in Milan shows a view of the headquarters of Italian leading bank Unicredit. Shares in Italy's biggest bank UniCredit plunged on November 14, 2011 after it approved a 7.5-billion euro ($10.3-billion) capital increase and said it had suffered a loss of 10.64 billion euros in the third quarter. AFP PHOTO / FILES /DAMIEN MEYER
 AFP

Ne tako davno, visoki udio europskog vlasništva u hrvatskom bankarskom sustavu navodio se kao veliki plus za makroekonomsku stabilnost države. No rastući financijski nemirimi unutar eurozone, te ovotjedni stečaji malih banaka, negativno su se očitovali na financijsko tržište.

Hrvatske banke-kćeri mogle bi se součiti s padom kvalitete imovine, kao i moći kreditiranja u nadolazećim mjesecima, osobito ako kriza našteti talijanskim bankama, smatraju londonski analitičari i rejting-agencija Fitch, piše Financial Times .

UniCredit i Intesa SanPaolo kontroliraju dvije najveće hrvatske banke, koje zajedno čine 50 posto hrvatske bankarske aktive, dok je Italija glavni trgovinski partner Hrvatske.

Zagrebačka podružnica banke UniCredit, koja je financijski gotovo isključivo povezana s austrijskom podružnicom, a ne talijanskom - kako ističu stručnjaci, donosi visoki profit s obzirom na relativno malen udio u ukupnoj imovini grupe UniCredit.

"Za sljedeću godinu smo potpuno isfinancirani", dodao je UniCreditov ekonomist u Zagrebu. "Naše financijske veze gotovo su isključivo povezane s austrijskom grupom, ne s Italijom", dodao je - piše Financial Times .

No austrijske financijske institucije ovoga su tjedna zatražile od austrijskih banaka da ukinu nove zajmove bankama središnje i istočne Europe kako bi sačuvali AAA kreditni rejting domaćih (austrijskih) banaka.

Banke s većinskom vlasništvom mogle bi se u završnici okrenuti prodaji svojih udjela na malim tržištima, no pitanje je hoće li tamo uspjeti pronaći solventne kupce.

Hrvatski bankarski sustav prošao je nekoliko konsolidacija kroz spajanje banaka, ali u posljednje tri godine nije bilo propasti banke - sve do ovoga tjedna.

Jedna od posljednjih domaćih banaka, Credo banka , sa svega 0.44 posto ukupne aktive hrvatskog bankarskog sustava, izgubila je dozvolu zbog skrivanja loših zajmova te je proglašen stečaj, stoji u izvješću Hrvatske narodne banke u utorak - piše Financial Times .

"Banka je već godinama poznata kao gubitaš, ali onda su vanjski nadglednici u mjesecu svibnju uočili nepravilnosti u računima što je ukazalo da bi situacija mogla biti još gora", rekao je izvor HNB-a za Financial Times .

Štedni depoziti Credo banke, procjenjeni na 62 milijuna eura, osigurani su od strane države, tvrde iz HNB-a .

U Hrvatskoj ostaje 31 licencirana banka.

U izvješću "Kriza eurozone: Sredstva rizika za europska tržišta u nastajanju" agencije Fitch Ratings objavljenom u ponedjeljak, Hrvatska je izdvojena kao zemlja čiji bi kreditni rejting BBB mogao biti ugrožen iz nekoliko razloga:

- Talijanske matične banke posjeduju gotovo 48 posto aktive hrvatskog bankarskog sustava - što je najveća izloženost bankarskog tržišta jednoj vlasničkoj bazi

- Hrvatska je od svih zemalja srednje i istočne Europe najviše izložena stranim kreditnim rizicima, s ukupnim prekograničnim potraživanjem na hrvatsko gospodarstvo u iznosu od 52 posto BDP-a

- Bankarski sektori u Hrvatskoj, Bugarskoj, Srbiji i Rumunjskoj imaju najjače veze s bankama iz Grčke i Italije

Hrvatski bankari, koji se u prošlosti nisu trebali brinuti zbog grčkih banaka, sad se moraju brinuti zbog izloženosti Italiji - dugovima opterećenom gospodarstvu unutar EU.

Talijanska banka UniCredit koja bilježi zapanjujući gubitke nastoji se oporaviti pomoću ambicioznog povećanja kapitala, a balkanski bankari pozdravljaju ovaj potez.

"UniCredit je odlučio zatražiti povećanje kapitala od 7,5 milijardi eura. Ja to pozdravljam i želim im puno uspjeha", rekao je anonimni regionalni menadžer jedne banke u vlasništvu Austrije za Financial Times .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 06:26