IZ BRUXELLESA AUGUSTIN PALOKAJ

Füle u Bundestagu: 'Uvjeren sam da će Hrvatska na vrijeme ispuniti sve uvjete za članstvo u EU!'

BRUXELLES - Povjerenik EU za proširenje Stefan Fule je rekao skupini Njemačkih parlamentaraca tijekom boravka u Berlinu kako vjeruje u spremnost i sposobnost Hrvatske vlade da riješi preostala pitanja kako bi Hrvatska bila spremna da kao punopravna članica udje u EU 1. srpnja slijedeće godine kako je i predviđeno Pristupnim Ugovorom.

Fule je o spremnosti Hrvatske za članstvo u EU kao i o drugim temema prossirenja razgovarao sa Njemačkim Ministrom vanjskih poslova Guidom Westerwelleom kao i sa skupinom članova Njemačkog Bundestaga.





- Glavni prioritet za nas je da održimo vjerodostojnost pristupnog procesa i da ga ojačamo time što ćemo osigurati da država koja teži članstvu ispuni potrebne kriterije in obveze - rekao je Fule.

On je zastupnicima Bundestaga rekao kako mu je drago što oko proširenja raspravljaju i parlamenti država članica što im omogućuje donošonje odluka o tome kako nastaviti dalje sa pristupnim procesom i individualnim državama te da na kraju procesa u EU uđu države koje će jačati, a ne oslabiti Europsku Uniju.

Kako je priopćeno iz kabineta tog povjerenika on je oko slučaja Hrvatske objasnio proces monitoringa koji postoji upravo da bi se osiguralo da Hrvatska na vrijeme dovrši pripreme za članstvo u EU i uđe spremna za preuzimanje odgovornosti i obveza kao punopravna članica. Podsjetio je da je tijekom pregovora s Hrvatskom Komisija uvela nekoliko novih instrumenata, jedan od kojih je pojačani fokus na rezultate u primjeni reformi i ispunjavanju kriterija za člantvo. Fule je tim u vezi rekao da se lekcije koje su naučene iz tih pregovora sada primjenjuju u pregovorima sa Crnom Gorom.

Neki zastupnici Bundestaga su ranije izražavali sumnju da Hrvatska može biti potpuno spremna za članstvo u EU od 1. srpnja slijedeće godine. Nakon par posjeta iz Hrvatske, ali i predstavnika Europske Komisije kritike prema Hrvatskoj su se ublažile. Međutim poruka je da Njemačka podržava članstvo Hrvatske u EU, ali također inzistira da na vrijeme ispuni sve uvjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:09