SDP NEĆE DATI KANDIDATA

EVO ZAŠTO SDP NEĆE IMATI SVOG KANDIDATA ZA ŠEFA SABORA Leko je odbio, shvatili su da bi se osramotili...

Zagreb, 250215.Trg svetog Marka.Hrvatski sabor sjednicu je nastavio raspravom o prijedlogu novog zakona o referendumu.Na fotografiji: Josip Leko. Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

Josip Leko neće biti SDP-ov kandidat za predsjednika Sabora jer on to ne želi, a ta stranka na kraju vjerojatno neće uopće predložiti svog protukandidata za tu poziciju pa je sasvim izvjesno da će na današnjoj sjednici HDZ-ov akademik Željko Reiner postati novi predsjednik Hrvatskog sabora, doznajemo od izvora bliskih SDP-u.

U vrhu stranke većina SDP-ovaca, naime, smatra kako ideja da oni predlože svog kandidata nije dobra jer bi se to moglo protumačiti kao pokušaj razbijanja Mosta, a svjesni su da ne mogu tek tako doći do većine u Saboru pa će SDP-ov Klub zastupnika na sastanku u 17 sati najvjerojatnije donijeti odluku da se ne odlučuju za takav riskantan potez.

- Vjerojatno nećemo imati svog kandidata. Bit ćemo u oporbi i pažljivo pratiti sve što se događa. Prvi test za HDZ-ovu i Mostovu Vladu bit će izglasavanje proračuna - kaže jedan član Predsjedništva SDP-a.

SDP-ov kandidat za predsjednika Sabora neće biti ni Drago Prgomet, čelnik stranke HRID, koji je sam jučer demantirao te spekulacije, ali i poručio da neće podržati ni kandidata HDZ-a i Mosta.

“Izabrani zastupnici Hrvatske inicijative za dijalog sudjelovat će na konstituirajućoj sjednici Sabora. Nitko od naših zastupnika neće biti kandidat za najodgovornije dužnosti. U skladu s dosad jasno izrečenim stavovima, HRID neće podržati kandidate za predsjednika Sabora niti od strane SDP-a, niti koalicije HDZ-Most”, objavio je na svojoj Facebook stranici Drago Prgomet.

U SDP-u su očito svjesni da nema smisla ići na blokiranje konstituiranja Sabora jer će HDZ-ov kandidat Željko Reiner imati dovoljnu podršku da ga se izabere. Zasad HDZ računa na 78 potpisa podrške, ali na konstituirajućoj sjednici neće moći računati na ruku zastupnice stranke Milana Bandića, Sandre Perković, jer ona u to vrijeme ima sportske obveze. Bivši SDSS-ov zastupnik Mirko Rašković ovaj put će moći glasati jer je ponovno podnio neopozivu ostavku na dužnost zamjenika šibensko-kninskog župana, piše Šibenski portal.

Rašković je, naime, i na prvoj neuspjeloj sjednici Sabora podnio ostavku, ali je ona bila uvjetovana konstituiranjem, što je značilo da ne može glasati na toj prvoj sjednici. Budući da se Sabor nije konstituirao, Rašković je ostao na svojoj dužnosti dožupana, a sada je rješenje o neopozivoj ostavci već poslano u Sabor i u tom dokumentu nije uvjetovana ostavka.

- Ako je promijenio tekst ostavke, onda može glasati - pojašnjava jedan iskusni saborski zastupnik SDP-a.

Iako su u SDP-u planirali istaknuti svog kandidata kako bi glasanje bilo tajno jer u tom slučaju računaju da bi dio mostovaca otkazao poslušnost Boži Petrovu i ne bi glasao za akademika Reinera, čini se da ni do toga neće doći jer HDZ najavljuje da će tražiti javno glasanje. Prema Poslovniku Sabora, u članku 260. objašnjava se kada se provodi tajno glasanje, ali i kako se donosi odluka o javnom glasanju.

“Tajno glasovanje provodi se u pravilu pri izboru, odnosno imenovanju u slučaju kada je broj predloženih kandidata veći od broja koji se bira, odnosno imenuje. Na prijedlog najmanje desetine zastupnika Sabor može odlučiti da se javno glasuje i u slučajevima iz stavka 1. ovoga članka, s tim da se najprije glasuje o prijedlogu koji je podnio Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove, a nakon toga o drugim prijedlozima prema abecednom redu prezimena kandidata”, stoji u Poslovniku Sabora.

Dakle, dovoljno je da desetina zastupnika zatraži javno glasanje te da većina zastupnika odluči tako i plan SDP-a pada u vodu.

A budući da HDZ ima većinu, očito je da bi se time SDP samo osramotio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 03:17