POTPISUJEMO 9. PROSINCA

Europski Parlament u četvrtak glasa za prijem Hrvatske u EU

Britanski euroskeptik Nigel Farage poručio je Hrvatskoj da ne uđe u EU jer će u tom slučaju, smatra on, „Hrvatska nakon samo 20 godina izgubiti neovisnost na koju je čekala tisuću godina"
zagreb 130607strossmayerov trgzastave rh i eu na kisitijekom kratkog proljetnog pljuska zastave republike i hrvatske unije smocene kisom stvorile su zanimljivu kreaciju foto elvir tabakovic / CROPIX-zag-
 Elvir Tabakovic / CROPIX

Europski Parlament sutra će glasati za davanje pristanka na članstvo Hrvatske u EU i, prema očekivanjima, bit će ogromna većina u korist Hrvatske. Prije sutrašnjeg glasanja večeras je u Europskom Parlamentu vođena rasprava na plenarnoj sjednici i bilo je očito da su gotovo svi zastupnici o korist članstva Hrvatske u EU i vide to kao veliki doprinos jačanju mira i stabilnosti Jugoistočne Europe.

Rekli su to danas u Bruxellesu i sadašnji povjerenik EU za proširenje Štefan Füle, ali i njegov prethodnik Olli Rehn koji je sada podpredsjednik Europske Komisije zadužen za puno veći problem nego je Hrvatska, za eurozonu.

Zanimljivo je da se tijekom rasprave često spominjalo i ime bivšeg Hrvatskog predsjednika Vlade Ive Sanadera. Izvjestitelj Europskog Parlamenta za Hrvatsku Hanes Swoboda je suđenje Sanaderu spomenuo kao dokaz o uspješnoj borbi protiv korupcije dok su neki zastupnici, poput Berndta Poselta iz Njemačke i Charlesa Tanocka iz Velike Britanije rekli da je i Sanader također zaslužan za put Hrvatske prema EU, a da pravosuđe treba utvrditi da li je on kriv za korupciju ili ne.

Jedini jasan protivnik Hrvatskog članstva u EU je bio britanski euroskeptik Nigel Farage, ali ne zbog Hrvatske nego zbog EU.

On je Hrvatskoj poručio da ne uđe u EU jer će u tom slučaju, smatra on, „Hrvatska nakon samo 20 godina izgubiti neovisnost na koju je čekala tisuću godina“.

On je, očigledno u pokušaju igranja na osjetljivost hrvatskih građana, poručio da je „glas za EU glas za Hrvatsku u novu Jugoslaviju“.

Nakon današnjeg glasanja ministri EU će u ponedjeljak donijeti konačnu formalnu odluku o potpisivanju pristupnog Ugovora, a on će se potpisati u petak 9 prosinca u Bruxellesu na razini šefova država ili vlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:04