BESPLATAN ZAHTJEV

EUROPSKA ZDRAVSTVENA KARTICA Kako do nje, što sve pokriva, a za što vam treba odobrenje HZZO-a

U HZZO-u naglašavaju da ta europska iskaznica ne funkcionira u Hrvatskoj, gdje i dalje treba imati onu osnovnog zdravstvenog osiguranja.

Od prekjučer svi oni koji namjeravaju putovati u neku od zemalja EU, a zdravstveno su osigurani u Hrvatskoj, mogu dobiti tzv. europsku zdravstvenu iskaznicu.

No, u HZZO-u naglašavaju da ta europska iskaznica ne funkcionira u Hrvatskoj, gdje i dalje treba imati onu osnovnog zdravstvenog osiguranja.

Uredu HZZO-a treba podnijeti zahtjev za izdavanje EU iskaznice, i to besplatno. U pravilu ona vrijedi godinu dana, odnosno datum je naveden na iskaznici. Postoje i izuzeci.

Posao ili školovanje

Primjerice, oni koji zbog posla ili školovanja idu u inozemstvo na razdoblje dulje od godinu dana, dobit će EU iskaznicu za cijelo vrijeme boravka u inozemstvu koje može biti i dulje od godinu dana, kažu u HZZO-u. Jednako tako iskaznice će dobiti i članovi njihove obitelji koji će s njima boraviti u nekoj od zemalja EU. Nova EU kartica može se zatražiti 30 dana prije isteka roka stare.

Naravno, mnogi se pitaju što se događa ako se, primjerice, EU iskaznica izgubi ili netko mora hitno u inozemstvo, a nema karticu. U tom slučaju, kažu u HZZO-u, područni će ured izdati tzv. certifikat, odnosno dokument koji zamjenjuje karticu. No, on vrijedi samo tri mjeseca. Posebna pravila za izdavanje EU zdravstvene kartice vrijede za umirovljenike koji primaju inozemnu mirovinu u Hrvatskoj. Naime, oni na temelju hrvatske zdravstvene iskaznice imaju osnovno zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj, ali se HZZO za njihovo liječenje naplaćuje iz osiguranja zemlje iz koje umirovljenik prima mirovinu.

Gdje je zatražiti

No, EU iskaznicu treba tražiti od osiguranja u zemlji u kojoj je ostvario mirovinu. U slučaju da je umirovljenik radio u više zemalja, pa tako i mirovinu prima iz nekoliko mirovinskih fondova, zdravstvenu EU iskaznicu treba tražiti iz zemlje u kojoj je ostvario najviše staža.

Vjerojatno mnoge zanima što sve od zdravstvene zaštite pokriva EU iskaznica, odnosno znači li to da kad nam se ne sviđa kako nas liječe u Hrvatskoj, jednostavno možemo otići u Sloveniju ili Austriju.

Za hitne slučajeve

No, to nije intencija ove iskaznice. S njom su građani koji putuju u inozemstvo samo sigurni da će bez vlastitog troška biti zbrinuti u slučaju hitne intervencije, a čim to okolnosti dozvole, daljnje će liječenje nastaviti u hrvatskim bolnicma. To znači da HZZO plaća i bolničko i izvanbolničko liječenje bez prethodne suglasnosti uvijek kad se radi o hitnom slučaju, a temelj za to pravo je upravo EU iskaznica. Za liječenje koje nije hitno HZZO i dalje mora dati odobrenje pacijentu, a i razlozi ostaju isti, odnosno kad se takvo liječenje ne može obaviti u Hrvatskoj, a s tim su suglasni i hrvatski eksperti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:51