BRUXELLES: IZVJEŠĆE O MONTORINGU

Europska Unija: 'Hrvatska napreduje, no prije pristupanja mora ispuniti ovih deset zadaća!'

 AFP

BRUXELLES - Europska komisija ocijenila je da Hrvatska nastavlja napredovati u usvajanju i provedbi europskog zakonodavstva, da dovršava usklađivanje s europskom pravnom stečevinom, te je identificirala deset zadaća koje Hrvatska mora ispuniti prije pristupanja, izjavio je danas povjerenik za proširenje Štefan Füle.

"Hrvatska je nastavila napredovati u usvajanju i provedbi europskog zakonodavstva i sada dovršava usklađivanje s europskom pravnom stečevinom. Ali u današnjem izvješću o monitoringu jasno je identificirano 10 zadaća koje Hrvatska mora ispuniti prije pristupanja.

Europska Unija upozorava: ‘Spremili smo mjere protiv vas ako ne ispunite naše zahtjeve’

Vrlo je važno da Hrvatska usmjeri pojačanu pozornost kako bi dovršila svoje pripreme na vrijeme tako da se to odrazi u završenom izvješću o monitoringu koje će Komisija predstaviti u proljeće 2013.", rekao je Fuele pred Odborom za vanjsku politiku Europskog parlamenta.

Do sad ih je potpisalo 16: I Luksemburg ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske EU-u

Fuele je odmah nakon što je Komisija prihvatila tzv. paket proširenja otišao u Europski parlament kako bi članove vanjskopolitičkog odbora upoznao s tim dokumentima. Paket proširenja uključuje sveobuhvatno izvješće o monitoringu za Hrvatsku, izvješća o napretku sedam zemalja kandidata i potencijalnih kandidata te studiju izvodljivosti za Kosovo.

Deset zadaća koje je Fuele spomenuo odnose se na područja koja pokrivaju tri poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: 'Hrvatska ne ispunjava uvjete za punopravno članstvo'

Tih deset zadaća su: potpisivanje privatizacijskog ugovora za Brodosplit i poduzimanje potrebnih mjera kako bi se pronašlo održivo rješenje za brodogradilište 3. maj i Brodotrogir u cilju dovršenja restrukturiranje brodogradnje; provedba kratkoročnih mjera razrađenih u rujnu 2012. za jačanje učinkovitosti pravosuđa i smanjivanje broja zaostalih sudskih predmeta; prihvaćanje zakona kako bi se osigurala provedba sudskih odluka i smanjenje broja neprovedenih odluka; uspostava Povjerenstva za sukob interesa kako bi moglo započeti s radom; prihvaćanje novog zakona o pravu na pristup informacijama kako bi se pojačao pravni i administrativni okvir u području pristupa informacijama; prihvaćanje zakonskih akata kako bi se osigurala provedba zakona o policiji; dovršenje izgradnje graničnih prijelaza na neumskom koridoru; zapošljavanje graničnih policajaca u skladu s ciljanim brojem za 2012.; dovršavanje i usvajanje strategije o migracijama s jasno definiranim mjerama za integraciju najranjivijih skupina migranata; jačanje kapaciteta za prevođenje i reviziju pravne stečevine kako bi se ta zadaća ispunila do dana ulaska u EU.

Fuele: Nema razloga za zabrinutost oko hrvatskog izvješća

Hrvatska je na putu da postane 28. članica EU-a a pojedini kritični tonovi u sveobuhvatnom izvješću ne smiju se krivo tumačiti jer će Hrvatska sigurno ispuniti deset zadaća koje je identificirala Europska komisija, izjavio je u srijedu u Europskom parlamentu povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

"Ovo je vrlo važno - Hrvatska je na putu da postane 28. članica i izvješće o monitoringu ne bi se trebalo tumačiti nikako drukčije. Želim uvjeriti Europski parlament i ovaj odbor (za vanjsku politiku) da će pretpristupni monitoring biti učinikoviti mehanizam koji neće samo nadzirati napredak, nego će biti učinkovit novi alat koji će osigurati da se Hrvatska pridruži kao 28. članica, kao zemlja koja u potpunosti ispunjava svoje obveze. Hrvatska vlada može ispuniti ovih deset zadaća i siguran sam da ona neće propustiti tu priliku. Pohvalio samo njihovu odlučnost kada su nakon prethodnog izvješća napravili akcijski plan s određenim brojem konkretnih koraka koje treba provesti. Nadam se da će isto biti napravljeno i na temelju ovoga sveobuhvatnog izvješća o monitoringu, da će naše proljetno izvješće tek ustvrditi napredak u ovih deset pitanje. U ovome želim biti najjasniji što mogu biti", izjavio je Fuele u Odboru za vanjsku politiku Europskog parlamenta odgovarajući na pitanja pojedinih zastupnika.

Füle: BiH bi morala slijediti primjer Hrvatske

MOSTAR - Povjerenik za proširenje Europske unije Štefan Füle ocijenio je da izostanak dogovora političara iz Bosne i Hercegovine o reformama drži tu zemlju udaljenom od Europske unije i pri tome ih je pozvao da slijede primjer Hrvatske.

U autorskom osvrtu objavljenog u tiskanim medijima u BiH, Fuele je naveo da se zastoj u BiH događa u godini velikog napretka zemalja regije pri čemu je istaknuo primjer Hrvatske koja "odlučno napreduje k pristupanju Europskoj uniji 1. srpnja 2013. godine".

"Da bi se politički približila Europskoj uniji i držala korak sa susjedima, upravo Bosna i Hercegovina mora preuzeti glavne korake, počevši tako da program Europske unije proglasi državnim prioritetom i to čvrsto potvrdi djelima. Njihov neuspjeh da postignu dogovor o modalitetima imenovanja članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine je za žaljenje, jer su zapravo građani Bosne i Hercegovine ti koji ispaštaju zbog odgađanja integracije s EU i propuštenih mogućnosti interakcije s ostalim Europljanima", naveo je Fuele u osvrtu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 09:25