TAJNO PISMO VLADE BRUXELLESU

EUROPSKA KOMISIJA POTVRDILA PISANJE JUTARNJEG Slučaj 'Lex Perković' pri kraju?

Dobili smo pozitivne signale o promjeni zakona, a Barroso je primio jamstva od Milanovića, kažu iz EK
 AFP

BRUXELLES - Europska komisija je potvrdila da je od Hrvatske dobila pozitivne signale u vezi s mogućom promjenom zakona o primjeni europskog uhidbenog naloga, ali i da nastavlja s pripremama odgovarajućih mjera kako bi se osiguralo da hrvatsko zakonodavstvo bude usklađeno s europskim.

OBRAT U SLUČAJU LEX PERKOVIĆ Otkrivamo tajno pismo Vlade Europskoj uniji

"Mogu potvrditi da je potpredsjednica Komisije Viviane Reding jučer navečer dobila pismo hrvatskog ministra pravosuđa koje, čini se, upućuje na konstruktivan pristup u tom pitanju, to jest volju Hrvatske da promijeni svoj zakon i uskladi ga s europskim zakonima.

Predsjednik Barroso je također primio slična jamstva od hrvatskog premijera jučer navečer.

Komisija pozdravlja taj konstruktivni pristup i sada je u kontaktu s hrvatskim vlastima kako bi se razjasnile njihove namjere i kako bi se vidjelo hoće li nakon ovih pozitivnih političkih namjera uslijediti tražene zakonodavne mjere", izjavila je u srijedu na konferenciji za novinare glasnogovornica Komisije Mina Andreeva.

Glasnogovornica povjerenice Viviane Reding ponovila je da je Komisija zabrinuta "zbog jednostrane odluke Hrvatske krajem lipnja, samo tri dana prije pristupanja EU-u, o ograničavanju primjene europskog uhidbenog naloga, što nije u skladu s europskim pravom".

'MILANOVIĆ HRVATSKOJ NANOSI NEVIĐENU ŠTETU' Crkva traži ostavku premijera i Vlade

Dodala je da Komisija priprema "odgovarajuće mjere predviđene člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora kako bi se osiguralo da hrvatski zakon o primjeni europskog uhidbenog naloga bude usklađen s europskim".

"Te mjere mogle bi biti poduzete u prvim tjednima rujna", naglasila je Andreeva.

Hrvatska je krajem lipnja donijela zakon, kolokvijalno nazvan "lex Perković" kojim primjenu Europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene poslije kolovoza 2002. Reding je u pismu hrvatskom ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću koncem srpnja napisala kako ono što je Hrvatska učinila 28. lipnja, usvajanjem amandmana na zakon o europskom uhidbenom nalogu, nije u skladu s europskim zakonodavstvom te da to treba ispraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:32