SUMNJIVI NATJEČAJ

Euromarket HDZ-u uplaćuje stotine tisuća kuna. I baš su oni dobili vrhunska lovišta u zakup

Euromarket je prvo 2006. dobio u zakup jedno, a 2009. drugo lovište. Cijelo vrijeme imali su financijsku potporu HDZ-a

ZAGREB - Tvrtka Euromarket VTC d.o.o., koja je u 30-godišnji zakup dobila dva najbolja hrvatska lovišta: Virovitičku Bilogoru i Suhopoljsku Bilogoru, godinama isplaćuje stotine tisuća kuna na žiroračun HDZ-a Virovitičko-podravske županije, i to za usluge sponzoriranja!

Zauzvrat, uz pomoć lokalnog HDZ-a na sumnjiv način domogla se dvaju najprofitabilnijih lovišta u Hrvatskoj površine 30 tisuća hektara.

Koncesiju za Virovitičku Bilogoru (površine oko 15 tisuća ha) dobila je 2006. premda je promet tvrtke tada bio manji od milijun kuna, a imala je samo jednog zaposlenog, dok je zakup za Suhopoljsku Bilogoru (površine oko 14 tisuća ha) dobila lani nakon dva poništena natječaja, iako je dala trostruko manju ponudu od najboljeg ponuđača tvrtke VMZ d.o.o. iz Zagreba.

Trg kralja Tomislava

Jutarnji list posjeduje niz dokumenata koji upućuju na spregu Euromarketa i virovitičkog HDZ-a, koja traje od 2004., kada je tvrtka osnovana na adresi Županijskog odbora HDZ-a - Trg kralja Tomislava 5/2. Od tada je na račun HDZ-a isplatila više stotina tisuća kuna za usluge sponzoriranja, a virmane za plaćanje usluga u ime HDZ-a potpisivao je Josip Đakić, predsjednik Županijskog odbora.

Odbili novinare

Jutarnji posjeduje desetak takvih virmana koje poduzeću Euromarket ispostavlja ŽO HDZ-a, i to na okrugle iznose veće od 10 tisuća kuna. Zakon o financiranju političkih stranaka ne zabranjuje financiranje određenih pravnih i fizičkih osoba, no rijetki su primjeri u praksi kada se to doista i događa.

Ako se i dogodi da stranka sponzorira neku tvrtku, taj izdatak mora navesti u godišnjem izvješću, što HDZ za 2004. nije napravio.

Josip Đakić odbio se javiti novinarima Jutarnjeg lista kao i Nenad Kravaršćan, predsjednik Uprave Euromarketa d.o.o.

Iako je registrirana za tridesetak različitih djelatnosti (uzgoj pčela, uzgoj gljiva, promidžba i reklama, lov i briga o divljači, računalne i srodne djelatnosti, pružanje knjigovodstvenih usluga, catering, kupnja i prodaja robe itd.), tvrtka Euromarket je sve do 2007. imala samo jednog zaposlenog i jedan ured registriran na istoj adresi kao i virovitički HDZ, te minimalni promet od 1,1 milijun kuna.

Anonimna tvrtka iz Virovitice javnosti je postala zanimljiva tek nakon što je 2006. i 2009. dobila u zakup dva najveća hrvatska lovišta, i to nakon nekoliko poništenih natječaja.

Uprava za lovstvo

Jutarnji list posjeduje pismo koje je u povodu poništenih natječaja za lovišta potpredsjedniku Vlade Božidaru Pankretiću uputio Mile Đodan, voditelj Odjela za pravne poslove pri Ministarstvu regionalnog razvoja. U njemu se iznose brojne pritužbe na rad Uprave za lovstvo, među ostalim i zbog spornih koncesija za lovišta.

Đakić se za prevlast nad lovištima borio s Dečakom

Prvi natječaj za 30-godišnju koncesiju za lovište poništen je, iako je ponuđač VMZ d.o.o. iz Zagreba (tvrtka sa 50 zaposlenih) nudio 410.000 kuna godišnje lovozakupnine i 90 milijuna kuna ulaganja u lovište. Izvori bliski Lovačkom savezu tvrde da je drugi natječaj poništen kako bi se izašlo u susret tvrtkama iz Virovitice: Euromarket i Venator, a iza kojih stoje vodeći ljudi braniteljskih udruga Josip Đakić i Đuro Dečak. Za tvrtku Euromarket lobirao je Josip Đakić dok je Ventor u vlasništvu Andreje Dečak Kovač, kćeri umirovljenoga generala Đure Dečaka, inače čelnika Lovačkog saveza. Euromarket ponudila je godišnju lovozakupninu od 296 .000 kuna i 38 milijuna kuna ulaganja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 16:09