ROHATINSKI U AKCIJI

Euro skočio iznad 7,5 kuna prvi put u šest godina, HNB intervenirao sa 180,5 milijuna eura

HNB je intervenirao drugi puta u godini. Za sutra je sazvana izvanredna sjednica Savjeta HNB-a
 Thinkstock

ZAGREB - Hrvatska narodna banka danas je napravila deviznu intervenciju pustivši na tržište na 180,5 milijuna eura po prosječno ostvarenom tečaju pri prodaji od 7,499102, priopćila je HNB .

Na taj je način povučeno 1,35 milijardi kuna što bi trebalo stabilizirati odnos kune prema euru.

U posljednjih nekoliko tjedana europska je valuta neprestano jačala prema kuni zbog čega se u javnosti pojavio strah da će se dogoditi novi scenarij spašavanja korisnika kredita u eurima, sličan onom s dužnicima u švicarskim francima.

Srednja vrijednost eura prema tečajnoj listi HNB-a , koja vrijedi od sutra, bit će 7,504448 kuna što je prvi skok eura iznad sedam i pol kuna od početka ožujka 2005. godine. Upravo je to prisililo HNB na drugu ovogodišnju intervenciju.

Pored toga, radi sterilizacije viška likvidnosti u bankovnom sustavu i smanjivanja deprecijacijskog pritiska na tečaj kune u odnosu na euro, za sutra je sazvana izvanredna sjednica Savjeta HNB-a na kojoj će se odlučivati o promjeni stope obvezne pričuve banaka, navodi se u priopćenju.

'Kuna slabi zbog velikog vanjskog duga i sporog oporavka'

Zdeslav Šantić, makroekonomist SG Splitske banke, kaže da se radi o očekivanom potezu u uvjetima kada kuna slabi zbog velikog vanjskog duga koji stiže na naplatu i spore dinamike oporavka.

Upozorava, time se smanjuju međunarodne pričuve HNB-a, pa treba očekivati i druge mjere, poput povećanja stope obvezne pričuve. (A.M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:34