OTVORENO PISMO

EU ZASTUPNICI ZAJEDNO PROTIV REFERENDUMA O ĆIRILICI 'Do sada ste štitili manjine!'

"Društva se vrednuju po tome kako se ponašaju prema malima i slabima, a Hrvatska je do sad bila primjer zemlje koja štiti nacionalne manjine. Dijelom zbog toga je i postala 28. članica EU-a", stoji u otvorenom pismu 73 zastupnika Europskog parlamenta
 CROPIX

Ukupno 73 zastupnika u Europskom parlamentu uputili su Hrvatskoj otvoreno pismo u kojem upozoravaju da je referendumska inicijativa o smanjenju prava nacionalnih manjina nepravedna i opasna te da bi predstavljala kršenje prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Naglašavaju da otvorenim pismom žele izraziti snažan stav i zabrinutost zbog statusa nacionalnih manjina u Hrvatskoj i mogućnosti da im se referendumom umanje ustavna prava.

"Društva se vrednuju po tome kako se ponašaju prema malima i slabima, a Hrvatska je do sad bila primjer zemlje koja štiti nacionalne manjine. Dijelom zbog toga je i postala 28. članica EU-a", stoji u otvorenom pismu. Među 73 europarlamentarca većina ih je, čak 51 iz socijaldemokratske grupacije stranaka u EU parlamentu, a ostali su iz iz grupacije europske ljevice, liberalne grupacije, grupacije zelenih stranaka, a četvoro zastupnika su iz grupacije konzervativne Europske pučke stranke.

Zajedno s europskim parlamentarcima otvoreno pismo Hrvatskoj uputila je i ELEN (European Language Equality Network), europska nevladina organizacija koja se zalaže za očuvanje, zaštitu i promociju manjinskih jezika diljem Europe i koja tijesno surađuje s EU Parlamentom, EK, EU organizacijom za temeljna prava, OSCE- om i UN-om.

"U europskim relacijama je i prag od 33 posto za omogućavanje dvojezičnosti već visok. U Finskoj je na primjer dvojezičnost omogućena kad švedska manjina dosegne osam posto stanovništva u općini", navodi se u obraćanju ELEN-a. Ta organizacija ističe da bi Hrvatska organiziranjem referenduma o smanjenju prava na dvojezičnost kršila međunarodne povelje o zaštiti nacionalnih manjina i njihovih jezika te odredbe o zabrani diskriminacije iz povelje o temeljnim pravima.

"Umijeće zajedničkog života gradi se godinama, a korisno je i obogaćuje cijelu zajednicu. No lako ga je potkopati mjerama podjele poput ovoga referenduma", stoji u otvorenom pismu organizacije ELEN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:27