PROZVANE NA ODGOVORNOST ZBOG IZAZIVANJA KRIZE

EU parlament priprema nacrt zakona koji bi razbio dominaciju agencija Fitch, Moody’s i S&P

ZAGREB - Iako su danas važnije nego ikad, rejting agencije suočavaju se s kritikama većima nego ikada do sada. Nakon što su ih napali političari SAD-a i eurozone, tri bonitetne agencije - Moody’s, Fitch i Standard & Poors’ - sada su izložene žestokim prozivkama i u Velikoj Britaniji. Parlamentarni odbor pokrenuo je istragu o njihovoj odgovornosti u financijskoj krizi. Na početku istrage predstavnici industrije odbili su se ispričati za svoje grijehe, što je razočaralo Odbor.

Neće se ispričati

- Mnogi od vas čak ni ne misle da se trebaju zbog nečega ispričati - rekao je predsjedavajući Odbora, konzervativac Andrew Tyrie.

Frederic Drevon, glavni direktor Moody’sa, rekao je samo da agencija nije bila zadovoljna svojim uslugama u slučaju američkog tržišta nekretnina, gdje su davali visoke ocjene drugorazrednim kreditima koji se nisu mogli vraćati, što je na kraju rezultiralo propašću mnogih banaka.

Svjetski su se lideri složili 2009. godine da bi rejtinške agencije trebale biti izravno nadzirane, a od regulatora su tražili da smanje ulogu rejtinga na tržištu kapitala.

Europska Unija je predložila da korisnici usluga rejtinških agencija moraju promijeniti agenciju nakon nekoliko godina i tako potaknuti konkurenciju u industriji kojom dominiraju tri agencije.

Europski parlament upravo priprema nacrt zakona koji bi trebao povećati konkurentnost u sektoru kojim dominira ta velika trojka.

Vrijeme za objavu

Neki europski političari optužuju agencije da otežavaju izlazak iz krize mnogim zemljama, posebno Grčkoj, snižavajući im rejting u osjetljivo vrijeme. Stoga je tijekom rasprave u Europskom parlamentu prije nekoliko dana bilo različitih prijedloga.

Talijanski zastupnik Leonardo Domenici čak bi zabranio davanje neželjenog rejtinga na državni dug. Francuz Jean-Paul Gauzes, međutim, to ne smatra realnim, ali predlaže da se tijekom godine definiraju termini u kojima će se objavljivati ocjene rejtinga za dugove država. No, mala je vjerojatnost da će i taj prijedlog proći jer će se neke zemlje suprotstaviti, uključujući i Britaniju.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:24