EKSKLUZIVNO

EU izvješće o Vladi: Zabrinuti smo imenovanjima u uprave javnih poduzeća!

European Commission President Jose Manuel Barroso delivers a speech on Europe at the Konrad Adenauer Foundation, in Berlin on November 9, 2011. The speech is an annual recurrent comment on idea and condition of Europe. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
 AFP

Bez velike medijske buke Europska komisija će danas usvojiti i objaviti prvi izvještaj o monitoringu Hrvatske o ispunjavanju preuzetih obveza do članstva u EU. Jutarnji je ekskluzivno došao do nacrta izvještaja. Pripreme za članstvo u EU su, ističe se, “na dobrom putu”. Poduzeti su, navodi se, važni koraci od jeseni 2011. Komisija je identificirala ograničen broj stvari u kojima će Vlada morati poduzeti neophodne mjere kako bi se država pripremila za punopravno članstvo u EU do 1. srpnja 2011.

Bez dramatičnih tonova

Izvještaj ne sadrži dramatične tonove i prilično je pozitivan za Hrvatsku. Potvrđuje da je Hrvatska na dobrom putu u ispunjavanju obveza, ali se i upozorava da posao još nije dovršen.

Iz njega se vidi da Europska Komisija tijekom monitoringa najveću pozornost posvećuje procesu preustroja brodogradilišta, pitanju sprečavanja sukoba interesa i poglavlju 23 i 24 koje se tiču pravosuđa, temeljnih prava, borbe protiv korupcije i suđenjima za ratne zločine.

Europska komisija danas će upozoriti da se mora riješiti pitanje sukoba interesa. Iako se u izvještaju neće pojedinačno spomenuti pitanje imenovanja državnih dužnosnika u Nadzorne odbore, Hrvatskoj će biti poslana jasna poruka da treba riješiti što prije ovo pitanje koje je, kako su nam rekli naši izvori, “iziritiralo neke krugove u EU zadnjih tjedana”.

Poruka EU je da je i dalje potrebna budnost po pitanju korupcije na lokalnoj razini, posebno u javnim nabavama, a pozornost treba posvetiti raspačavanju krivičnih izvještaja od strane javnog tužitelja.

Komisija traži da se pozornost posveti imenovanjima u policiji i reformama kako bi se osigurao profesionalizam i depolitizacija. Traži se da se imenuje Komisija o sukobu interesa.

“Prvi koraci od strane nove Vlade - vezano za pitanje pravila o sukobu interesa - su zabrinjavajući.

I to pogotovo imenovanja u upravne i nadzorne odbore javnih poduzeća”, stoji u izvještaju koje će biti danas odaslano državama članicama. Komisija smatra da su ranije odredbe kriterijima za članstvo time poništene.

Očekuje se da će Europska Komisija Hrvatsku upozoriti i oko telekoma i Ine.

Kad je riječ o pitanju suđenja za ratne zločine, poruka iz izvješća je da je za Hrvatsku i dalje veliki izazov suočavanje sa praksom nekažnjivosti, posebno zato što većina zločina još uvijek nije procesuirana.

Imenovanja sudaca

Oko reforme pravosuđa i, posebno stanja u sudstvu, Komisija će tražiti veću transparentnost pri imenovanju sudaca te da se osigura jednakost. Traži se usvajanje takozvanog “sekundarnog zakonodavstva” kako bi se ograničio imunitet sudaca.

Oko poglavlja 8 o tržišnom natjecanju, koje se prije svega odnosi na proces preustroja brodogradilišta i stanje u metalnoj industriji, Komisija potvrđuje da je Hrvatska “općenito na dobrom putu”.

Od Hrvatske se očekuje da potpiše ugovor o privatizaciji Brodosplita te da hitno pronađe rješenje za 3. maj i Brodotrogir. (...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 12:33