EU će uložiti milijune eura u ultrabrzi mobilni internet

BRUXELLES - Europska Unija je najavila da će uložiti još 18 milijuna eura u izgradnju sustava ‘ultrabrzog’ mobilnog interneta.



“Kao što smo u prošlom desetljeću potaklnuli tehnološki razvoj uspostavom GSM standarda, tako i dalje želimo da Europa daje zamah razvoju mobilnih servisa i uređaja diljem svijeta”, istaknula je povjerenica Viviane Reding predstavljajući projekt.



Novac za istraživanje na projektu Dugoročne evolucije napredne tehnologije (LTE) bit će na raspolaganju od 1. siječnja iduće godine. Konačni je cilj ponuditi korisnicima “mobilni internet nekoliko stotina puta brži nego postojeće 3G mreže”.



Nova LTE tehnologija će pretvoriti mobitele u moćna prijenosna računala, a milijuni novih korisnika će dobiti ultrabrzi pristup internetu gdje god se nalazili, stoji u priopćenju EK.



LTE bi trebao donijeti korisnicima bitno niže cijene i mobilne širokopojasne brzine do jednog gigabita u sekundi.



Nova tehnologija bitno učinkovitije koristi radijski spektar omogućavajući mobilnim mrežama da se okoriste “globalnom dividendom” i da se služe frekvencijama koje su oslobođene prijelazom s analogne na digitalnu televiziju.



Većina mobilnih operatera i proizvođača opreme već se obvezala koristiti LTE standarde, potvrdili su Europskoj komisiji.



Bruxelles je već na razvoj LTE tehnologije od 2004. do 2007. godine izdvojio 25 miljuna eura. Od 2007. do 2013.




EU će investirati više od 700 milijuna eura u istraživanje budućih mreža.  (AFP)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:38