PREVENCIJA

EPIDEMIOLOG ANALIZIRA UTJECAJ KORONAVIRUSA NA RAD SABORA Ako Klisović oboli, pod nadzor će svi zastupnici koji su mu bili blizu

SDP-ov zastupnik je već četvrti dan u izolaciji zbog kontakta sa zaraženom osobom i nema simptoma
Arsen Bauk, Joško Klisović i Božo Petrov
 Damjan Tadic / CROPIX

Osjećam se odlično. Zdrav sam, ne kašljem, ne kišem, nemam temperaturu. Javljam se epidemiologu i mjerim temperaturu prema protokolu, kaže saborski zastupnik i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović.

Jučer je bio njegov treći dan u kućnoj izolaciji zbog kontakta s osobom koja je oboljela od koronavirusa.

- Ne bojim se da ću oboljeti. Jedino što mi je neobično jest to što imam puno vremena i što ne mogu izlaziti. No, vrijeme kratim gledanjem televizije, a dopisujem se i s osobama koje su također u kućnoj izolaciji, svima nam je malo dosadno - smije se Klisović i dodaje da će vrijeme u izolaciji provesti odrađujući neke osobne stvari za koje inače nema vremena.

Lista kontakata

- U petak sam bio u Saboru, svi znamo da je bilo dosta zastupnika s obzirom na glasanje. Mail od epidemiologa sam dobio kada je završila sjednica. Odmah sam nazvao epidemiologa, ispitao sve i javio se obitelji te obavijestio tajnika Sabora - objašnjava Klisović. No, što bi se dogodilo da Klisović ipak pokaže simptome koji bi mogli biti prouzročeni koronavirusom? Naime, od kontakta je prošlo devet dana, a on je u međuvremenu bio među ljudima i na svom radnom mjestu u Saboru.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, kaže kako su šanse da i sam Klisović oboli gotovo zanemarive, no ta mogućnost nije isključena. Kada bi se to dogodilo, to ne znači da bi Sabor automatski bio zatvoren.

- Postoji cijeli niz epidemioloških protokola na osnovi kojih se utvrđuje rizik - objašnjava Capak.

- U pravilu, ugrožene bi bile osobe koje su u zatvorenom prostoru bile u krugu udaljenosti od dva metra, odnosno oni koji su na otvorenom bili udaljeni do jednog metra. Rizičnima bismo smatrali one koji su se rukovali - govori Capak.

Ipak, dodaje, nije to tako jednostavno detektirati i tu počinje kompleksna epidemiološka anamneza.

U ovom slučaju, prvo bi intervjuirali Klisovića koji bi trebao dati imena svih kontakata s kojima je bio u doticaju. Trebao bi reći kako je kontakt ostvaren i koliko su vremena bili u doticaju. Naravno, trebao bi navesti i osobe s kojima je bio, primjerice, u pauzi na hodniku ili u saborskoj kantini.

Samoprijava

- No, naravno, on možda niti ne zna tko mu je u danom trenutku bio iza leđa. Tako bismo u ovom slučaju očekivali da nam se pojedini ljudi sami jave. To se i dosad tako radilo - kaže Capak. Sve te osobe, koje su na takav način bile u kontaktu, bile bi izolirane.

- Tako da kad uzmete stotinjak osoba koje su, primjerice, taj dan bile u Saboru, sigurno nije bio u tako bliskom kontaktu sa svima. Stoga situacija u kojoj Sabor prekida s radom nije vjerojatna - zaključuje Krunoslav Capak.

Pitali smo i Klisovića bi li se prisjetio s kim je sve bio u kontaktu, na što kaže da bi se potrudio, ali vjeruje da takav popis kolega neće morati sastavljati.

- Gledajte, nije to samo Sabor, u kontaktu s oboljelom osobom bio sam prije osam dana tako da sam viđao i druge ljude. No, odmah nakon što sam saznao, otišao sam direktno kući - zaključuje Klisović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:29