NEVJERICA U UREDU PREDSJEDNICE

ENORMNE CIFRE NA PANTOVČAKU Kolindin tim zaprepašten plaćama Josipovićevih savjetnika

 Cropix

Savjetnici bivšeg predsjednika Ive Josipovića primali su znatno veće plaće nego ministri u Vladi, a Kolinda Grabar Kitarović trebala bi to izmijeniti, piše net.hr.

Tako je sef kabineta Vito Turšić mjesečno primao 20.020 kuna u neto iznosu, dakle tek 265 kuna manje nego premijer Zoran Milanović. Zrinka Vrabec Mojzeš kao savjetnica za društvena pitanja imala je mjesečnu plaću od 17.445 kuna neto. Za usporedbu ministrica kulture Andrea Zlatar Violić mjesečno zaradi 16.446 kuna ili gotovo 1000 kuna manje. Vrabec Mojzeš bila je većinom zadužena da u ime predsjednika prisustvuje društvenim događanjima.

Savjetnica za gospodarstvo Tamara Obradović Mazal mjesečno je primala 16.500 kuna za razliku od ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka koji zarađuje 800 kuna manje. I pročelnica kabineta Danica Juričić Spasović može se pohvaliti s dobrom plaćom. Ona je mjesečno primala 18.198 kuna. Tomislav Saucha kao premijerov pročelnik kabineta prima nešto više od 14.000 kuna.

Ured predsjednika još uvijek nije ušao u sustav COP pa se ne mogu kontrolirati troškovi Ureda, ali sve da i je tako sam predsjednik uredbom određuje plaće svojih savjetnika. Kako nam je rekao jedan ministar ove su plaće definirane koeficijentima koji se nisu mijenjali od vremena prvog hrvatskog predsjednika. Svi dosadašnji savjetnici imali su slične plaće. Pitanje je je li i njihova odgovornost i opseg isti kao i Tuđmanovih savjetnika kada je zapravo sva politička moć bila u rukama predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:36