PROJEKT SRCE, SKANDALOZNA ISTINA O AFERI PODRAVKA (6)

Embargo Jože Friščića: Nisam otišao u Zagreb da bih svoj kraj ostavio bez Podravke

Obveza Podravke prema Fimi po prvom opcijskom ugovoru iščezla je iz bilance stanja, a nova od oko 260 milijuna kuna nije evidentirana. Zašto? Nije bilo razloga za skrivanje. Do kraja 2007. dug Merrill Lynchu mogao je neznatno narasti i cijena dionica bi još bila ispod tržišne, što bi značilo da je Podravka na dobitku. No, direktorima je to bilo preosjetljivo pitanje. Godina 2007. bila je izborna. Marinac: ‘Politički pritisak postao je prejak. Nismo mogli dovoljno brzo donositi odluke jer ih je stalno netko kočio.’ A tko? ‘Pa oni koji vode Podravku i jedini imaju koristi od svega ovoga. Vidite li nekoga osim njih i Friščića?’

Do kolovoza 2007. o opcijskom ugovoru Podravke i Fime svi su znali sve, ili su barem mogli znati. Nakon Podravkine godišnje skupštine Podravski list je 20. kolovoza objavio gotovo sve detalje iz ugovora. Otkrio je kako je “gotovo 11 posto tvrtke polovicom srpnja iznenada otišlo na malo duže ljetovanje na suncem okupanu Maltu”, kao i to da “iza preuzimanja tih gotovo 577.000 dionica stoji, zapravo, Podravka, a Fima je samo paravan koji će se razmaknuti kad za to dođe vrijeme”.

Novinar Robert Mihaljević s pravom je zamjerio podravkašima “netransparentnost cijelog postupka, koju si Podravka, čije su dionice uvrštene u najvišu kotaciju Zagrebačke burze i podliježu strogim pravilima dostupnosti svih cjenovno osjetljivih informacija, nikako nije smjela dopustiti”.

Drugi opcijski ugovor

No, ako se o prvom naposljetku doznalo sve ili gotovo sve, o drugom opcijskom ugovoru iz rujna 2007. investicijska i šira javnost, sve do podizanja optužnice u aferi Spice, nije znala apsolutno ništa. Podravkini čelnici zatajili su ga čak i revizorima!

Marina Tonžetić je partner u zagrebačkom revizorskom društvu Deloitte i članica tima od desetak ljudi raznih profila koji od 2007. obavlja vanjsku reviziju Podravke. Rukovodeće osobe u timu, uz nju, bili su još i Branislav Vrtačnik te Ivana Turjak Čebohin: trojac je bio zadužen i odgovoran za cijeli posao i oni su razgovarali s članovima Uprave i drugim ovlaštenim Podravkinim ljudima.

Novi revizori

Novim revizorima uvijek je najvažnije uvjeriti se da su točna i istinita početna stanja u financijskim izvještajima pa su pregledali bilancu za 2006. koju je potvrdio PwC i razgovarali s revizorima koji su do tada radili za Podravku. Zajedno su proučili i raspravili sve stavke izvješća te su tako uočili i Podravkinu opciju Fimi od 238 milijuna kuna, kao i to da je evidentirano kako je ta opcija 2007. istekla. O tome su razgovarali s Marincem, Pavlovićem i Dragicom Celiščak.

Međutim, prije nego što sačini mišljenje o financijskim izvješćima, Deloitte traži od menadžera da mu dostave svoje takozvano pismo predstavljanja menadžmenta, u kojem oni trebaju potvrditi da izvješća odgovaraju poslovnoj dokumentaciji, da revizorima nisu ništa prešutjeli, odnosno da ne postoje poslovne transakcije koje nisu zabilježene u financijskim knjigama. Tako je Podravkina Uprava iz 2007., s Darkom Marincem na čelu, 31. ožujka 2008. na sedam stranica napisala i potpisala pismo koje je dostavila Branislavu Vrtačniku, a u njemu na 2. stranici pod točkom 3d) potvrdila da je opcija istekla, odnosno da ne postoji nova.

Revizori su i od Vabe dobili potvrdu o postojanju Podravkinih depozita, “ali iz nje nije proizlazilo da bi se radilo o depozitima koji su vezani za neke druge poslovne odluke, odnosno (stajalo je) da je Podravka u svakom trenutku mogla povući depozite, u skladu s potpisanim ugovorom”, ustvrdila je Marina Tonžetić. Da su spomenuti depoziti bili osiguranje za kredite Fima grupi, “saznala sam tek naknadno, u studenome 2009., od Lidije Kljajić, članice Uprave Podravke”.

“Tek u studenome 2009. Lidija Kljajić nam je predala sporazum između Podravke i Fima grupe iz rujna 2007., iz kojeg je proizlazila opcija Podravke na kupnju dionica Fime ami, koja u svom vlasništvu ima dionice Podravke”, ispričala je i Deloitteova revizorica Ivana Turjak-Čebohin. “Taj sporazum do tada nismo imali na raspolaganju, niti je njegovo postojanje bilo evidentirano u financijskim izvješćima za 2007. A Uprava je pismom potvrdila da nam je predala svu relevantnu dokumentaciju i da financijska izvješća sadrže sve poslovne događaje.”

Pisana poruka

Pisma Uprave revizori su predali u sudski spis afere Spice pa možemo točno vidjeti što u njima piše o opcijama:

“Sljedeće stavke pravilno su knjižene i po potrebi primjereno iskazane u financijskim izvješćima:

d) svi izvanbilančni derivatni financijski instrumenti (npr. futures ugovori, opcije, swapovi), uključivši neizvršene preuzete obveze za kupnju ili prodaju vrijednosnica u okviru forward ili stand-by aranžmana.” No, to nije bilo istinito.

Podravkin financijski direktor Josip Pavlović 2. listopada 2007. poslao je Dragi Celiščak uputu napisanu rukom, nezgrapnim štampanim slovima:

“Dragice, nastavno na usmeni nalog predsjednika Uprave g. Marinca, molim da proknjižite povećanje kapitala i smanjenje kratkoročnih obveza u iznosu od 238.875.792 kn. Koprivnica, 2. 10. 2007.”, potpis nečitljiv, vjerojatno Pavlovićev.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:46