OBRAZLOŽENJE PRESUDE

EKSKLUZIVNO Vrhovni sud: Da Đurović nije poticao, Pukanić ne bi bio ubijen

Zato je kazna Slobodanu Đuroviću, kumu Sretena Jocića, povećana sa 15 na 25 godina zatvora

Bez poticateljske djelatnosti Slobodana Đurovića predmetna kaznena djela (ubojstvo Ive Pukanića) ne bi bila počinjena. Do počinjenja tih djela došlo je upravo na njegovu inicijativu , a on je zapravo posredovao između krajnjeg, nepoznatog naručitelja teškoga ubojstva i njegovih neposrednih počinitelja, pri čemu je potaknuo Roberta Matanića na okupljanje grupe, a radi činjenja teških kaznenih djela, među ostalim i na počinjenje teškog ubojstva Ive Pukanića. Đurovićevo poticanje rezultiralo je uključenjem većeg broja osoba u ovo ubojstvo, a unatoč njegovoj životnoj dobi i dosadašnjoj neosuđivanosti iskazao je kriminalnu upornost dolazeći iz Republike Srbije u Zagreb dogovarati počinjenje ovih kaznenih djela.”

Nakon četiri godine

To su citati kojima je Vrhovni sud obrazložio drastično povećanje kazne Slobodanu Đuroviću, kumu Sretena Jocića sa 15 na 25 godina zatvora zbog njegove posredničke uloge u naručivanju ubojstva Ive Pukanića u listopadu 2008. kad je od posljedica eksplozije podmetnute paklene naprave ubijen i Pukanićev suradnik Niko Franjić.

Nepune četiri godine od događaja, Vrhovni je sud donio drugostupanjsku presudu pooštrivši kazne trojici od šestorice optuženih.

Presudom Vrhovnog suda potvrđena je prvostupanjska osuđujuća presuda ubojicama Ive Pukanića i Nike Franića, ali su kazne trojici od šestorice osuđenih pooštrene. Osim Slobodanu Đuroviću, kojem je kazna povećana za deset godina zatvora, presudom Vrhovnog suda kazna je povećana i drugooptuženome Bojanu Guduriću sa 30 na 33 godine te prvooptuženom Robertu Mataniću sa 33 na 35 godina. Željku Milovanoviću kojem se sudilo u odsutnosti jer mu se za isti zločin sudu na beogradskom sudu, potvrđena je prvostupanjska kazna od 40 godina zatvora. Pomagačima Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju potvrđene su prvostupanjske kazne od 16 godina zatvora i one su pravomoćne te će spomenuti dvojac biti poslan na izdržavanje zatvorske kazne.

Budući da su kazne četvorici optuženih veće od 20 godina zatvora, oni na ovu presudu imaju pravo žalbe na drugostupanjsku odluku “velikome” vijeću Vrhovnog suda.

Dugo čekanje objave

Šestorici organizatora i izvršitelja dvostrukog okrutnog ubojstva presudilo je peteročlano vijeće Vrhovnog suda kojim je predsjedala sutkinja Vesna Vrbetić, a članovi su mu bili suci: Dražen Tripalo, Žarko Dundović, Zlata Lipnjak-Bosanac i Melita Božičević-Grgić. Na objavu presude i njezino obrazloženje čekalo se neobično dugo, nešto više od pet mjeseci od održavanja javne sjednice vijeća Vrhovnoga suda.

Odbačene žalbe

Tako dugo čekanje na objavu presude nisu, čini se, očekivali ni neki članovi sudskog vijeća jer je u veljači ove godine, nakon završetka javne sjednice sudskog vijeća, glasnogovornik Vrhovnog suda i jedan od članova sudskog vijeća Dražen Tripalo novinarima izjavio kako će presuda u slučaju Pukanić i Franić biti objavljena za mjesec ili dva.

U obrazloženju presude od 59 gusto tiskanih stranica pod brojem Kž-Us 22/11-11 koju je Jutarnji list uspio pribaviti piše da je Vrhovni sud potpuno odbacio žalbe odvjetnika optuženih, a tek djelomično prihvatio žalbu USKOK-a. Odvjetnici su u svojim žalbama osporavali mnogo toga: tvrdili su da su u istrazi i suđenju učinjeni brojni proceduralni propusti i pogrešno utvrđeno činjenično stanje. Prije svega, najveći dio njihovih zamjerki odnosio se na istinitost iskaza kunskoga svjedoka Tomislava Marjanovića, a tvrdili su da mu je i status krunskog svjedoka dodijeljen protuzakonito, s obzirom na to da je i sam sudjelovao u pripremama za Pukanovićevo ubojstvo.

USKOK-ove tvrdnje

Istinitost Marjanovićevih inkriminacija prije svega su osporavali u dijelu u kojem je tvrdio kako je i sam s ostalim okrivljenicima nekoliko mjeseci sudjelovao u praćenju Ive Pukanića na području Zagreba, a što je bilo dovedeno u pitanje telekomunikacijskim vještačenjem iz kojeg je proizašlo da se geografski položaji njihovih mobitela te mobitela Ive Pukanića ne podudaraju s Marjanovićevim navodima.

Vrhovni sud odbacio je tvrdnje USKOK-a da su okrivljenici već nekoliko godina bili pripadnici zločinačke organizacije Sretena Jocića, već je potvrđen zaključak prvostupanjskoga suda kako je riječ o grupi formiranoj isključivo za ubojstvo Ive Pukanića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:25