BANSKI DVORI NISU ZA ARBITRAŽU

EKSKLUZIVNO Vlada: 'Ratificirat ćemo Tuđmanov sporazum i o tome nema rasprave!'

Zagreb, 120412.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Vlade.Na slici: Radimir Cacic i Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Ako želimo da Hrvatska bude pravna država, onda za nas ne može postojati nikakvo drugo rješenje, osim ratifikacije sporazuma između Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića. Nema govora o nekakvoj arbitraži ili nekom drugom rješenju.

Predaju dva otoka

Tuđman i Izetbegović su 1999. potpisali međunarodni sporazum i Hrvatska ga jednostavno mora ratificirati. To je naša obveza, i to ćemo uskoro napraviti - rezolutno je za Jutarnji potvrdio visoki izvor u Vladi.

To znači da će već početkom jeseni u Sabor na ratifikaciju biti poslan sporazum Tuđman-Izetbegović kojim je Hrvatska prepustila susjednoj državi dva nenastanjena otočića, Mali i Veliki škoj.

Pitanje kredibiliteta

Premda su u trenutku razgovora bile poznate negativne reakcije iz HDZ-a, stranaka i udruga s područja južne Dalmacije, ali i dubrovačkoga gradonačelnika, HNS-ovca Andre Vlahušića, sugovornik iz Vlade odlučno je ustvrdio: - Hrvatska jednostavno mora ratificirati dokument koji je potpisao nekadašnji predsjednik Tuđman. Svako drugo ponašanje bilo bi nevjerodostojno, a u vanjskopolitičkom pogledu pokvarilo bi odnose s Bosnom i Hercegovinom.

U Vladi odbacuju i mogućnost međunarodne arbitraže, i to iz dva razloga. Prvo, nema nikakvog načina prisiliti bosanskohercegovačku vlast da prihvati arbitražu i, drugo, međunarodno pravo je nedvosmisleno i nalaže bezuvjetno ispunjavanje sporazuma potpisanih između različitih država.

- Vlada mora biti odgovorna, a ne dvolična. Ne možemo od Slovenije tražiti da ratificira ugovor o ulasku Hrvatske u EU, a istodobno ćemo mi odbiti ratificirati sporazum koji je potpisao tadašnji predsjednik hrvatske države. Ozbiljna država se tako ne ponaša - argumentira visokopozicionirani dužnosnik.

Međunarodna obaveza

U prilog Vladinoj politici ide i podrška dvojice vrhunskih stručnjaka međunarodnog pomorskog prava: Davorina Rudolfa i Vladimira Iblera. Iako su obojica svjetonazorski bliži desnici, i Rudolf i Ibler su nedvosmisleno podržali ratifikaciju, pojašnjavajući kako se radi o međunarodnoj obvezi Republike Hrvatske

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:00