JUTARNJI POSJEDUJE KONTROVERZNI DOKUMENT

EKSKLUZIVNO Tužitelji: Ovo je ucjena MOL-a! Turudić: Nedopustivo i potpuno neprimjereno!

Jutarnji posjeduje kontroverzni dokument MOL-a u kojem kritiziraju svjedočenja četvorice predstavnika Hrvatske u Ini
Zagreb, 220312.Zupanijski sud.Nastavak sudjenja bivsem premijeru RH Ivi Sanaderu u slucaju Ina-Mol. Na sudjenju se trebao pojaviti direktor tvrtke Hangram Oil Products, Imre Fazakas, ali je izostao.Na slici: Ivo Sanader.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovacev / CROPIX / BORIS KOVACEV

ZAGREB - Sudac Ivan Turudić jučer je na suđenju Ivi Sanaderu jasno i vrlo oštro odgovorio pritiscima mađarskog MOL-a koji ne prestaju otkako su svjedočili hrvatski članovi Uprave i Nadzornog odbora.

Četvorica iz vrha Ine svojim su iskazima na sudu zapravo poručili da je lako moguće da je Ivo Sanader doista dobio mito za prodaju Ine od MOL-a s obzirom na to da MOL potpuno vlada Inom, da većinu odluka donose samostalno, čak i protiv interesa Ine, i bez ikakvog konzultiranja s hrvatskim članovima.

Ljutiti Mađari

To je iznerviralo mađarske članove pa su, suprotno hrvatskim zakonima, nabavili iskaze hrvatskih članova, detaljno ih analizirali, riječ po riječ, i sve svoje primjedbe poslali sucu Turudiću, USKOK-u i - Sanaderovim odvjetnicima.

Sudac Turudić je, kada je dobio taj dokument, bio šokiran. - Radi se o potpuno neprimjerenom pokušaju utjecaja na sud! Takvo što je nedopušteno u parlamentarnoj demokraciji! Vratit ćemo dopis pošiljatelju - izjavio je sudac.

Jutarnji list došao je u posjed mađarskog dokumenta. Iz uvodnih rečenica proizlazi da oni smatraju kako su hrvatski članovi naštetili Ini i da bi čak mogli podnijeti tužbe protiv njih! U pravosudnim krugovima procjenjuju da takva, dosad neviđena tužba protiv svjedoka, ne bi imala nikakve šanse na sudu.

Mađari u toj analizi zamjeraju hrvatskim članovima detalje o kojima su govorili na sudu koji su uglavnom nebitni za postupak protiv Ive Sanadera. Dokument potpisuje potpredsjednik Nadzornog odbora Ine György Mosonyi. Poziva se na zaključak pete sjednice održane 24. svibnja kada je utvrđeno da “određene izjave svjedoka koje su dali članovi Uprave i Nadzornog odbora u kaznenom sudskom predmetu Ive Sanadera ne predstavljaju istinske i stvarne činjenice i brojke”.

Hrabra svjedočenja

Damir Vanđelić i Davor Štern, članovi Nadzornog odbora, te Davor Mayer i Ivan Krešić, članovi Uprave, u svojim svjedočenjima upozorili su na to da ih mađarski predstavnici preglasavaju iako bi trebali zajedno upravljati, zatim da im ne daju na uvod važne podatke o nabavi nafte, investiranju, zatvaranju rafinerije u Sisku i slične važne stvari za rad hrvatske naftne kompanije.

Mađarski članovi Ine tvrdnjom iznesenom u ovom dokumentu povećali su broj preglasavanja koje se događa u Nadzornom odboru. Naime, kada je prošloga četvrtka na sjednici Nadzornog odbora krenula rasprava o svjedočenjima i sastavljanju ispravaka netočnih navoda svjedoka, hrvatski članovi napustili su sjednicu. Iako to nisu smjeli učiniti, Nadzorni odbor je bez hrvatskih članova donio odgovarajući zaključak.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:56