7 KLJUČNIH TOČAKA

EKSKLUZIVNO: TIHOMIR OREŠKOVIĆ U SABORU Bit će prvi premijer koji će program Vlade prezentirati u PowerPointu

 EPH

Mandatar Tihomir Orešković, doznajemo, detaljno se priprema za saborsku sjednicu u petak, na kojoj bi trebao predstaviti ministre i program buduće Vlade. Orešković, kako doznajemo, planira umjesto političkog govora, održati prezentaciju u Power Pointu, što do sada nije bilo uobičajeno, niti viđeno tijekom sjednice na kojoj se izglasava povjerenje Vladi.

Tijek saborske sjednice pozorno će pratiti i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja, kažu naši izvori, neće dozvoliti bespotrebno otezanje. Naime, u petak u ponoć istječe ustavni rok od 30 dana u kojem je mandatar Orešković dužan sastaviti Vladu. S obzirom da je oporba odbila prijedlog šefa Sabora Željka Reinera da na sjednici raspravljaju samo predstavnici Klubova te da tako u raspravi mogu sudjelovati svi zastupnici, očekuje se da bi sjednica na kojoj će se glasati o povjerenju Vladi mogla potrajati do dugo u noć.

Najava s Pantovčaka

Ako mandatar ne uspije sastaviti Vladu, predsjednica mu, prema Ustavu, može produžiti rok za još 30 dana, ali i ne mora, što ovisi o njenoj procjeni. Dakle, ako se u petak do ponoći ne dovrši rasprava, pa Sabor samo zbog toga ne potvrdi Vladu, Grabar-Kitarović će, kaže naš izvor, vjerojatno odmah reagirati i produžiti rok mandataru. Kako je ranije pojasnila Sanja Barić, profesorica ustavnog prava s Pravnog fakulteta u Rijeci, predsjednica pri tome neće morati ponovno provoditi konzultacije, nego odluku o produženju može donijeti već u petak navečer ili u subotu ujutro.

Jutarnji list ekskluzivno je dobio nekoliko 'slajdova' Power Point prezentacije mandatara Tihomira Oreškovića

Imena svih ministara, prema najavama iz HDZ-a, službeno bi trebala biti objavljena danas nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a koja počinje u 16 sati. Bit će to zajednički sastanak HDZ-a, Mosta, te ostalih koalicijskih partnera. Popis ministara s njihovim životopisima, kao i nacrt programa nove Vlade koji će mandatar Tihomir Orešković iznijeti u srijedu u Saboru, u četvrtak navečer bit će dostavljen, doznajemo, svim saborskim zastupnicima.

- Ne želimo se oko toga dovesti u netransparentnu situaciju kao što je bilo prije četiri godine kad su zastupnici popis ministara dobili pet minuta prije početka sjednice Sabora - kazao je jučer izvor iz HDZ-a.

Dodatne funkcije

Inače, prije sastanka Kluba zastupnika, HDZ je održao i sjednicu Predsjedništva na kojoj su članovi tog tijela obaviješteni o tome kako su posloženi saborski odbori, povjerenstva i izaslanstva, ukupno njih 32.

Osim o ministarskim foteljama, navodno se počelo kadrovirati i s nekim vrlo važnim pozicijama. Jedna od takvih je i mjesto direktora HZZO-a, a prema visokom izvoru iz HDZ-a jučer je tehnički ministar Siniša Varga bio kod mandatara Oreškovića i navodno dogovarao mogućnost da prof. dr. Krešimir Rotim, šef neurokirurgije u bolnici Sestara milosrdnica, bude na čelu HZZO-a

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:42