NAŠLI PETRAČEVA PISMA

EKSKLUZIVNO, TAJNA OTKRIVENA NAKON 4 GODINE Zapisnici o sefu Ive Pukanića bili 'izgubljeni' u spisu

Pretragom šestoga floppy diska crvene boje bez natpisa utvrđeno je da se na njemu nalazi dokument SIS-a, označen kao državna tajna. U dokument nije izvršen uvid.

Ovo je rečenica kojom su službenici PNUSKOK-a u svojem izvještaju opisali samo jedan u mnoštvu dokumenata pronađenih u stanovima, uredima i sefovima pokojnog Ive Pukanića, osnivača i glavnog urednika tjednika Nacional, kojega je 2008. u dvorištu redakcije u Vlaškoj ulici ubila podmetnuta bomba. Nešto više od četiri godine nakon brutalnog atentata prava pozadina ovoga nezapamćenog zločina još uvijek se ne zna.

Od ukupno šestorice optuženih za Pukanićevo ubojstvo, dvojica su pravomoćno osuđena na po 16 godina zatvora. Ostala četvorica okrivljenika, pak, imaju još jednu žalbu budući da su im izrečene kazne od 20 i više godina zatvora, a sjednica Vrhovnog suda zakazana je za ovaj ponedjeljak.

No, najvažnija stvar - motiv i indentitet krajnjeg naručitelja - ostaje predmet spekulacija. Robert Matanić u jednom je trenutku dao iskaz u kojemu je tvrdio da je naručitelj Pukanićeva ubojstva osoba iz Hrvatske, bliska vlasti, ali i samom Pukaniću.

Matanić je dodao da je njega za ubojstvo angažirao Slobodan Đurović, te da su krajnji naručitelji i Vladimir Zagorec i predstavnici tzv. crnogorskog kruga, no kasnije je rekao da je to tvrdio pod pritiskom USKOK-a.

Tijekom proteklih godina u medijima se zbog nedostatka dokaza pojavljivao čitav niz teorija zavjere o tome tko je ubio Pukanića. Motivi su bili razni, a zajedničko im je bilo da nisu bili potkrijepljeni nikakvim dokazima.

Albanska narkomafija, hrvatske tajne službe, pomagači Ante Gotovine, dužnosnici Sanaderove Vlade... “ Pukanić nije ubijen zbog nečega što je već objavio, nego zato jer se netko bojao da nešto ne objavi”, razmišljanje je koje smo čuli od niza ljudi involviranih u ovaj slučaj, a koje na kraju krajeva ima svoju logiku.

Razloge ubojstva zbog toga se često tražilo u informacijama i tajnim dokumentima koje je Pukanić posjedovao, a koje su nakon njegove smrti iz njegovih sefova i kompjutora odnijeli policajci. Premda pretraga imovine žrtve nije uobičajena praksa, u ovome slučaju zaključili su da je takvu pretragu potrebno napraviti jer bi se u tim arhivama možda mogla naći i neka poveznica s naručiteljima ubojstva.

No što se kasnije dogodilo sa zapisnicima o pretragama sefa zaista je začuđujuće i možda nikada viđeno u hrvatskoj sudskoj praksi. Naime, ti zapisnici o sadržaju sefova doslovno nestaju te se nikada više ne pojavljuju kao dio sudskoga spisa. Ipak, u svojoj drugoj žalbi Slobodan Đurović je nedavno počeo citirati sadržaj Pukanićevih sefova, tvrdeći da bi Vrhovni sud i takav materijal morao analizirati kako bi pravilno ocijenio motive mogućih naručitelja ubojstva. Naime, otkrilo se da je Đurović uspio pronaći, “negdje u spisu” nestale zapisnike o Pukanićevim sefovima. Premda je riječ o postupku koji traje već 4 godine, nitko od odvjetnika ili drugih optuženika do sada nigdje nije našao takav materijal.

Jutarnji je list u posjedu zapisnika o sadržaju Pukanićevih sefova, a krije li se u njima nešto što je moglo biti motiv za naručivanje njegova ubojstva teško je procijeniti. Prije svega riječ je o gomili CD-ova i stickova s raznom dokumentacijom, neki od dokumenata sadržavaju i analize hrvatskih tajnih službi, kupoprodajne ugovore, podatke o računima, snimke razgovora, razne videosnimke i dr.

“Podaci se ne mogu dovesti u vezu s kaznenim djelom ubojstva”, zaključak je koji su policajci stavili nakon pregleda niza dokumenata. Međutim, nekoliko mobitela policajci nisu uspjeli pretražiti iz, kako su naveli, tehničkih razloga, ne obrazlažući detaljnije koji bi to razlozi bili.

Međutim, bilo je tu i dokumenata koje zbog tajnosti nisu željeli uopće otvarati, zatim famozna POA-ina analiza suradnika Ante Gotovine.

Pronađena je i velika količina novca, 22.000 eura i 15.000 kuna, vrijedna kolekcija različitih satova te napunjeni Magnum 357. Dopisi odvjetničkim društvima u SAD-u, gdje se Ivo Pukanić želio odseliti iz straha za svoj život, famozna Petračeva pisma iz zatvora , dopisi američkoj ambasadi radi ishođenja vize, ključevi za lukzusni Bentley koji je Pukanić naručii. Automobil je stigao u Hrvatsku na sam dana njegova ubojstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:48