JUTARNJI NA UVID DOBIO NACRT IZVJEŠTAJA O HRVATSKOJ GLAVNOGA HAAŠKOGA TUŽITELJA

EKSKLUZIVNO Serge Brammertz: Hrvatska surađuje i nema prepreka za ulazak u Uniju

 afp

ZAGREB - Europska Unija ubrzano priprema zaključenje pristupnih pregovora s Hrvatskom, no neke države članice smatraju da se odluka o tome i formalna odluka o datumu ulaska u članstvo ne može donijeti dok se ne vidi izvještaj glavnoga tužitelja Haaškoga suda za ratne zločine Sergea Brammertza.

To je važno jer je suradnja s Haaškim sudom jedno od mjerila iz Poglavlja 23 koje Hrvatska stalno mora nastavljati ispunjavati.

Jutarnji list ekskluzivno je na uvid dobio sadržaj nacrta Brammertzova izvještaja što ga je prošloga tjedna poslao državama članicama Vijeća sigurnosti UN-a.

Za Hrvatsku on više nije negativan nego prilično neutralan, a prema procjeni diplomata Europske Unije koji su ga vidjeli, više ne bi trebao biti prepreka za zaključenje pregovora. U dijelu izvještaja u kojem se govori o suradnji Serge Brammertz navodi da “općenito gledano, Hrvatska na primjeren i blagovremen način nastavlja odgovarati na zahtjeve Ureda tužitelja za pomoć i omogućavanje pristupa svjedocima i dokazima”.

Nastavak istraga

Također, tvrdi da je međuagencijska radna skupina, ustanovljena u listopadu 2009. za traženje nestalih vojnih dokumenata iz operacije Oluja, nastavila svoje istrage te da je Hrvatska od zadnjega izvještaja iz prosinca 2010. do sada predala tri izvještaja, a u posljednjem, zaprimljenom 14. travnja, sažimaju se sve dosadašnje radnje i rezultati. Ipak, Brammertz i dalje upozorava na neke “nedosljednosti” i kaže da traženi dokumenti još nisu dostupni.

Zanimljivo je da se glavni haaški tužitelj previše ne osvrće na slučaj Gotovina i presudu. U nekoliko redaka samo napominje da je Sudsko vijeće 15. travnja izreklo presude u slučaju Gotovina.

Brammertz je na kraju izvještaja, što mnogim diplomatima u EU zvuči pozitivno , ustvrdio da ga je tijekom posjeta Zagrebu 4. svibnja hrvatska vlast izvijestila “da će radna skupina nastaviti administrativne istrage o nestalim dokumentima koje je prije tražio Ured tužitelja te drugih dokumenata potrebnih za procese pred domaćim sudovima”.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 20:51