VELEPOSLANIK JEDNE OD ZAPADNIH ZEMALJA

Ekskluzivno: Realno je da Hrvatska u EU uđe tek u prvoj polovici 2013. godine

‘Ako Bajić ima čvrst slučaj protiv Sanadera, nije nam jasno zašto još nije ništa poduzeo’, kaže diplomat

ZAGREB - “Realni datum ulaska Hrvatske u Europsku Uniju jest prva polovica 2013. godine”, rekao nam je jučer jedan zapadni diplomat akreditiran u Zagrebu, vrlo dobro upoznat sa stanjem pregovora između Zagreba i Bruxellesa.

Ovom se procjenom godina pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj Uniji ponovo pomiče. Valja napomenuti da je predsjednik Josipović prekjučer izjavio da bi bilo posebno važno da Republika Hrvatska uđe u Europsku Uniju do 1. siječnja 2013. godine.

Neriješena pitanja

Sada nije izvjesno hoće li se ta predsjednikova želja ostvariti.

“U redu, 2012. godina još je uvijek mogući rok”, ustvrdio je naš sugovornik. “Međutim”, nastavio je, “ne vjerujem da će se Ugovor o pristupanju potpisati do kraja lipnja iduće godine, što je preduvjet za ulazak 2012. Bojim se da će pregovori završiti u drugoj polovici 2011. godine.”

Kada samo ga zamolili za obrazloženje, dobili smo sljedeći odgovor:

“Kako znate, Hrvatska još treba riješiti pitanje poglavlja 23, dakle pitanje pravosuđa, i pitanje brodogradilišta... Kada je riječ o poglavlju 23, ovdje postoji jedan neizrečeni uvjet. Neizrečeni uvjet jest da se prije zatvaranja poglavlja o pravosuđu izreknu barem neke sudske presude u prominentnijim korupcijskim slučajevima. Mi znamo da ne možemo očekivati konačne, pravomoćne presude, jer bi to cijelu stvar oteglo za više godina. Ali, očekuju se brze prvostupanjske presude u slučajevima političke korupcije. To je nedvojbena činjenica.”

Čvrsti dokazi

Zatim smo našeg sugovornika pitali kako bi uhićenje Ive Sanadera i eventualni proces protiv njega bili prihvaćeni u Europskoj Uniji.”

Odgovor je bio krajnje jednoznačan: “Akcija protiv Ive Sanadera značajno bi pomogla vjerodostojnosti hrvatske protukorupcijske kampanje. Ako gospodin Bajić ima čvrst slučaj protiv gospodina Sanadera, nije nam jasno zašto još nije ništa poduzeo. S druge strane, posve je jasno da bilo kakva policijska akcija protiv bivšeg hrvatskog premijera ne smije biti politički motivirana. Proces protiv Sanadera, utemeljen na čvrstim dokazima o korupciji, itekako bi koristio Hrvatskoj.”

Diplomata s kojim smo jučer razgovarali pitali smo zatim jesu li i istrage protiv navodnih počinitelja ratnih zločina u Sisku, Pakračkoj Poljani i Vukovaru, dakle Đure Brodarca i Tomislava Merčepa, također dio paketa za zatvaranje poglavlja o pravosuđu.

“Mi ovdje ne možemo govoriti o imenima. Nitko nije rekao hrvatskoj Vladi da istražuje ovaj ili onaj slučaj. Ali, činjenica je da se traži nastavak istraga o ratnim zločinima. Vidite, Serge Brammertz, glavni haaški tužitelj, u prosincu će izvijestiti o hrvatskoj suradnji s Haaškim sudom. Koliko mi je poznato, njegov izvještaj neće biti posve negativan, ali ni jako pozitivan za Hrvatsku.”

Prosinački izvještaj

Na našu primjedbu da bi Brammertzov prosinački izvještaj trebao biti uglavnom irelevantan, zato što će u međuvremenu biti izrečene presude generalima Gotovini, Čermaku i Markaču, čime bi se s dnevnog reda trebao skinuti problem hrvatske suradnje sa Sudom, naš nam je sugovornik uzvratio: “Moji izvori kažu da je donošenje presude odgođeno za veljaču. Ne mogu biti sto posto siguran u tu informaciju, ali ona je trenutačno sasvim vjerojatna.”

EK nije odobrio jamstva za brodogradilište 3. maj

ZAGREB - Kada je riječ o brodogradilištima, tu je stav Europske Unije savršeno jasan.

- Ako bismo odnos Bruxellesa prema problemu brodogradilišta trebali sažeti u dvije rečenice - kaže izvor Jutarnjeg lista - one bi glasile ovako: ili će Vlada privatizirati brodogradilišta prema uvjetima dogovorenima s EU, ili Vlada mora zatvoriti brodogradilišta, barem dva koja predstavljaju glavni problem, splitsko i riječko. Treće opcije zasad nema. A nisam, nažalost, siguran da Vlada čini dovoljno kada se radi o brodogradilištima.”

Netočna interpretacija

Na konkretno pitanje kako Europska Unija gleda na državna jamstva što ih je Vlada nedavno odobrila riječkom 3. maju, rečeno nam je da Vlada nije formalno informirala Bruxelles o tom potezu te da Vlada, sasvim sigurno, nije dobila suglasnost Europske komisije za jamstva riječkom brodogradilištu.

Podsjetimo, u više hrvatskih medija pojavila se interpretacija da je Vlada odobrila nova jamstva 3. maju, uz suglasnost Bruxellesa. Ta je interpretacija, očigledno, posve netočna.

Usprkos povoljnom prekjučerašnjem Izvještaju o napretku Hrvatske prema EU, čini se da nas prije konačnog ulaska čeka još čitav niz ozbiljnih problema.

Pitanje je mogu li hrvatski sudovi izreći bilo kakve relevantne i utemeljene presude u korupcijskim slučajevima u idućih nekoliko mjeseci.

Premijerka nema snage

Pitanje je kada će Državno odvjetništvo procijeniti da raspolaže s dovoljno dokaznog materijala protiv Ive Sanadera, da bi pokrenulo akciju protiv bivšeg premijera.

Pitanje je što Vlada, zapravo, kani učiniti s brodogradilištima.

Očigledno je da ozbiljnog kupca nema. Jednako je očigledno da ova Vlada nema snage zatvoriti brodogradilišta.

S obzirom na stvarni sadržaj preostalih otvorenih pitanja, prognoza našeg sugovornika o 2013. godini ne čini se odveć pesimističnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:59