NOVI GLOBUS OTKRIVA

EKSKLUZIVNO Razgovarali smo sa 88 SDP-ovaca koji će odlučiti o sudbini Milanovića i Linića

Novinar Globusa u tri dana razgovarao je sa 88 od ukupno 101 člana Glavnog odbora SDP-a

Ma ja bih ih obojicu namlatila kandžijom. Dajte uđite u neku sobu, razračunajte se i pustite nas obične članove na miru. Rivalstva treba rješavati u četiri oka. Sebično – ovako je svoje viđenje sukoba između bivšeg ministra financija Slavka Linića i premijera Zorana Milanovića opisala u razgovoru za Globus jedna istaknuta članica Glavnog odbora SDP-a.

I čini se da nije osamljena u svojoj procjeni.

I jedan i drugi, rekli su nam brojni članovi Glavnog odbora SDP-a, stavili su osobni interes i obračune ispred stranke.

A to im SDP-ovci najviše zamjeraju.

Zaključujem to nakon što sam u subotu, nedjelju i ponedjeljak puna 22 sata telefonom nazivao sve članove Glavnog odbora SDP-a. Razgovarao sam sa 88 članova, jer 13 ih se ili nije javilo ili su bili nedostupni.

Njih 25 nije htjelo ništa komentirati. Glavni odbor stranke inače ima 103 člana, ali trenutačno broji 101 člana.

S članovima Glavnog odbora SDP-a razgovarao sam o najvećoj krizi u novijoj povijesti stranke koja je na površinu izbacila probleme koji su se dugo zanemarivali u SDP-u. Unutarstranački sukobi, afere s istaknutim članovima, međusobne optužbe i nepovjerenja, gospodarska kriza koju Vlada ne uspijeva riješiti, silazni trend u anketama, stil vladanja Zorana Milanovića, nedostatak komunikacije s bazom...

Eskalacija problema Svi ti problemi, o kojima su mi govorili članovi Glavnog odbora, postali su još veći nakon što je jedan istaknuti član stranke odlučio progovoriti javno.

No čini se da je Linić svojim javnim nastupom zasad samo pomogao Zoranu Milanoviću da se zadrži na mjestu predsjednika stranke.

“Linić me razočarao. Očekivanja su bila puno veća, a on je sad postigao suprotan efekt. Umjesto da oslabi Milanovića, ojačao ga je, zato što ga je iz svojih razumljivih, ali osvetničkih razloga i bez puno argumenata napao. Pokazao je da je sve to znao i prije. Vjerojatno bi šutio da ga Zoran nije maknuo. I jedan i drugi nanose štetu SDP-u i nisam ni za jednoga”, analizira jedan istaknuti saborski zastupnik SDP-a i član Glavnog odbora.

Glavni odbor SDP-a najviše je stranačko tijelo između dvije konvencije. Ono ima moć odlučivanja o sudbini članova. Na inicijativu predsjednika Sabora i Glavnog odbora Josipa Leke, koji je sazvao sjednicu zbog svih unutarnjih sukoba u stranci i gubitka europarlamentarnih izbora, članovi će se sastati ove subote.

Iako su na dnevnom redu samo dvije točke, rasprava o rezultatima EU izbora i razno, očekuje se žestok okršaj Linića i Milanovića, bivše šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec i svih struja u SDP-u koje budu imale što reći.

Doduše, taj dnevni red do subote se može i promijeniti, a sve će ovisiti o zaključcima Predsjedništva SDP-a koje se sastaje u srijedu popodne.

Rušenje Prema nekim najavama, Milanović neće inicirati smjenu Linića, ali budući da je jučer izvješće SOA-e i Ureda za nacionalnu sigurnost pokazalo da Linić nije bio prisluškivan - što je tvrdio na svojoj jednosatnoj konferenciji za novinare na kojoj je nizao optužbe protiv premijera - moguće je da će to biti argument predsjedniku SDP-a da ipak krene s rušenjem moćnoga riječkog SDP-ovca.

Glavni odbor stranke tijelo je koje ili potvrđuje prijedlog Predsjedništva ili ga odbacuje. Kad bi takva inicijativa stigla od Predsjedništva, najvjerojatnije bi Glavni odbor izbacio Linića iz stranke, jer bi drukčija odluka značila iskazivanje nepovjerenja Milanoviću i Predsjedništvu, što bi značilo da se moraju raspisati novi unutarstranački izbori.

U tom slučaju HDZ bi mogao slaviti.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:28