RASPAD DOPISNIŠTVA

EKSKLUZIVNO: RAT NA HRT-u ‘Radman je Željku Korparu namještao mandat koji niti papa nije imao’

Kolega je pustio korijene u Bruxellesu, uzeo je čak i belgijsko državljanstvo...
 Goran Mehkek/CROPIX

Prvo su me nasamarili. Potom su prekršili dogovor o kameri. Onda su mi pokušali umanjiti polje rada proglašavajući me nesposobnjakovićem kojem, da bi uopće mogao funkcionirati, treba pomoćnik kojeg ja nisam ni tražio ni birao.

Kada nisam pristao na sve to, pošto nisam nikakav šmrkavac, odlučili su me smijeniti. To im nije bilo dosta, nego su me još i prijavili Etičkom povjerenstvu HRT-a. Zbog čega, po kojoj osnovi? Ja to ne znam.

- Valjda zbog verbalnog delikta - nagađa Damir Matković, koji je odlukom glavnog ravnatelja Gorana Radmana nakon samo mjesec dana smijenjen s mjesta dopisnika HRT-a iz Bruxellesa.

Povod za smjenu Matkovićevo je oštro pismo upućeno na adrese Gorana Radmana, Marije Nemčić, Tomislava Špoljara, Gordane Mrđen i Koraljke Plaščar.

U pismu pod naslovom “Briselska služinčad” Matković protestira zbog pokušaja šefova da mu Željka Korpara, koji je prije Matkovića trinaest godina za HTV izvještavao iz Belgije, dodijele kao snimatelja.

- Osjećajan sam čovjek, žao mi je što Korpar pati i na sve mile načine pokušava ostati u Bruxellesu. Pa čovjek je tu, nakon tolikih godina, pustio korijenje, uzeo je i belgijsko državljanstvo, lijepo mu je ovdje. Meni bi, recimo, lijepo bilo živjeti na nekom tropskom otoku, ali stvarno ne vidim kakve to veze ima s javnom televizijom koju financiraju pretplatnici.

No, kako je HRT nekome majka, a nekome maćeha, kolegi Korparu, protiv kojeg ja nemam baš ništa osobno, nastojalo se izaći u susret tako da ga se postavi na mjesto mog pomoćnika, a mene pretvori u lutka s mikrofonom, “talking head”. Na to nisam želio pristati, pa sam šefovima napisao sve što mi leži na srcu - govori Matković, koji je u svom pismu upozorio kako smatra krajnje neprimjerenim, nekolegijalnim pa i nepristojnim da se o novim kadrovskim rješenjima u Dopisništvu HRT-a u Bruxellesu raspravlja i odlučuje, a da se njega, kao službeno imenovanog dopisnika HRT-a pri EU, o tome uopće ni kurtoazno ne obavijesti, a kamoli da ga se priupita što o tome misli, kada već ni o čemu ne odlučuje.

- Molim da mi se suvislo i argumentirano objasni zašto meni u Bruxellesu odjednom treba pomoćnik? I to baš u liku Željka Korpara?

Naime, obrazloženja koja sam dosad dobio su bedasta. Ukratko, uvreda mom zdravom razumu. Rečeno mi je da Ž. K. silno duševno pati što nije dobio i četvrti uzastopni dopisnički mandat jer je, naime, bio čvrsto naumio ostati u Bruxellesu na sisi HRT-a do mirovine. Pa da bi ga se, onako neutješna, nekako namirilo, nađe se rješenje da Ž. K. u Bruxellesu Matkoviću bude pomoćnik?! Prevedeno na puku razumljiv jezik: Matković je zapravo nesposoban. Jer kada je Ž. K. bio dopisnik, onda je on sam samcat obavljao cijeli posao. Budući da Matković za tako nešto nije sposoban, treba mu postaviti pomoćnika. A kud ćeš boljeg od Ž. K.?

Malo u povijesti bijaše i papa i mletačkih duždeva s tako dugim mandatima! Molim, dakle, da mi se odgovori zašto sam uopće imenovan za dopisnika - pita Matković svoje šefove u pismu u kojem tvrdi da je bolji snimatelj od Korpara.

- Priupitao sam još šefove i je li HRT medijska kuća ili milosrdna ustanova koja prije svega skrbi o osobnim problemima svojih zaposlenika, pošto jednostavnom računicom ispada da bi Korparov snimateljski angažman stajao 180.000 kuna, odnosno 80.000 kuna više nego da ja posao radim sam. A nakon što sam ih upozorio da ne namjeravam dati ostavku, nego da će me morati smijeniti, odlučili su me smijeniti, pa se ja tako sada vraćam u Zagreb - kaže Matković.

Željko Korpar vratio se u Bruxelles, a kako nam je rekao, ‘ne želi komentirati zbivanja na HRT-u’. - S kamericom se pojavio pred radijskom kolegicom Verom Tomašek, koja će do daljnjega odavde izvještavati, i ponudio joj je svoje usluge. Odbila ga je - kaže Matković.

‘Paro i Slavicu sa mnom ne budete čistili!’

U svom pismu Matković spominje i aferu vezanu uz Jasnu Paro. - U tzv. aferi Jasna Paro & sukob interesa nisam ni sudjelovao, niti je prouzročio, pa ne vidim nikakvog smislenog razloga zašto se odjednom u istoj košari nađosmo i Jasna Paro, i Branka Slavica, i Ž. K. i ja. Tuđe brljotine mnome čistili ne budete - upozorava šefove Matković. Riječ je o skandalu u kojem dugogodišnjoj novinarki HRT-a, i supruzi Joška Para, hrvatskog veleposlanika

u Washingtonu, nije omogućeno da radi kao dopisnica iz SAD. Amerikanci su Upravu HRT-a izvijestili da Jasni Paro, kao supruzi veleposlanika, nije moguće dati dozvolu za dopisnički rad, nego ona može samo volontirati. Zbog toga je ravnatelj Radman dopisnički mandat produljio Branki Slavici, ne računajući da će se Jasna Paro pozvati na međudržavni ugovor iz 1995. godine kojim se članovima diplomatskih obitelji jamči pravo na rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:45