OPERACIJA GRANICA

EKSKLUZIVNO Pogledajte TAJNU SNIMKU šefa bande koja je prodavala lažne putovnice srpskim mafijašima!

Mafijaši Zvonku Šenduloviću platili najmanje 2 milijuna eura, a sutkinja ga pušta na slobodu za milijun kuna

ZAGREB - Trgovci hrvatskim putovnicama, koji su osiguravali lažne identitete sprskim mafijašima, organizator Zvonko Šendulović (58), osječki policajci Bruno Margaretić i Zoran Rudnički, te službenik hrvatskog konzulata u Tuzli Marijan Dominković ostaju u istražnom zatvoru.

Zvonko Šendulović, čiji je identitet potvrdio MUP, svoj je 'biznis' s dokumentima reklamirao i na YouTubeu

Međutim, sutkinja istrage Županijskog suda Jadranka Mandušić, koja im je odredila jednomjesečni istražni zatvor, ujedno je odredila da svi uz jamčevinu mogu izići na slobodu. Za mozak operacije Zvonka Šendulovića odredila je jamčevinu od milijun kuna, a za ostale 750.000 kuna. Šendulović je inače hrvatski državljanin s prebivalištem u Zagrebu, ali je rođen u BiH, gdje je već duže i boravio.

INFOGRAFIKA

Ova odluka sutkinje istrage nije pravomoćna, jer USKOK ima pravo žalbe. Tek ako izvanraspravno vijeće potvrdi ovu odluku, polaganjem spomenutog jamstva osumnjičenici mogu izići na slobodu.

Istražni zatvor određen je i za odbjeglog srpskog državljana Darka Gojića, za kojim se raspisuje tjeralica. Policija je u akciji Border uhitila i službenicu konzulata Marinku Tupaju, koja je nakon ispitivanja u tužiteljstvu puštena da se brani sa slobode.

Kako neslužbeno doznajemo, osumnjičenica je odmah pristala na suradnju s istražiteljima te je priznala svoju ulogu u lancu krivotvorenja hrvatskih putovnica. Istražiteljima je navodno ispričala sve detalje svoje suradnje s Dominkovićem i Šendulovićem.

Kako smo već izivjestili, Šendulović je od dvojice policajaca iz Osijeka, kao i njihove kolegice iz Zagreba, dobivao podatke o osobama koje nisu izrađivale putne isprave, mahom srpskim izbjeglicama, koje su imale hrvatsko državljanstvo. S tim podacima, uz krivotvorene punomoći tih osoba, Šendulovićev “operativac” Darko Gojić vadio bi njihove originalne domovnice i rodne listove. Pritom je te osobe najčešće odjavljivao u RH, te ih zajedno s Šendulovićem prijavljivao u BiH.

Šendulović je od zainteresiranih pripadnika krim miljea u startu uzimao 50 posto dogovorene cijene, koja se kretala od 10.000 do 50.000 eura po dokumentu ovisno o hitnosti izdavanja i drugim okolnostima. S fotografijama kriminalaca i ishođenim domovnicama najprije bi išli u izradu krivotvorenih osobnih iskaznica, a potom bi predali “kompletne papire” za izradu putovnica. Da ništa ne krene po zlu u Zagrebu se, kako je se sumnjiči, brinula Radojka Cvetković, a u BiH Marijan Dominković i Marinka Tupaja koji su bili zaduženi za izdavanje putovnica u kozularnim ispostavama u Orašju i Usori.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:48