HRVATSKA VOJSKA 2024.

EKSKLUZIVNO: PLAN ZA VOJSKU Hrvatska će imati nove borbene avione i 3.000 vojnika manje

Odluka o tome hoćemo li nove borbene avione kupovati sami ili ćemo ih kupiti u suradnji s nekom partnerskom zemljom bit će donesena do kraja 2016. godine
 Vlado Kos/CROPIX

Ministarstvo obrane objavilo je nacrt Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga za razdoblje 2015. - 2024. godina. Ovim planom koji se radio nekoliko godina definira se razvoj i sposobnosti Oružanih snaga u sljedećem desetogodišnjem razdoblju.

Plan je napravljen na pretpostavci da će vojni proračun u sljedeće tri godine ostati na razini iz 2014. godine, a postupnim porastom BDP-a izdvajanje bi za obranu dostiglo željenih 2 posto BDP-a.

Smanjenje MORH-a

Prema ovom prijedlogu, broj vojnika bi se sa sadašnjih 15.358 pripadnika u sljedeće tri godine smanjio na 14.380. Broj državnih službenika i namještenika u Oružanim snagama u istom bi se razdoblju smanjio sa sadašnjih 2092 na 620. Tako bi u sljedeće tri godine broj pripadnika Oružanih snaga sa sadašnjih 17.450 pripadnika bio smanjen na 15.000. U MORH-u bi pak ostalo 500 zaposlenih.

Za razliku od prethodnog DPR-a koji je jasno definirao da će Ratno zrakoplovstvo dobiti novi tip borbenog zrakoplova, u ovom prijedlogu se navodi da životni vijek remontiranih MiG-ova istječe 2024. godine te da do kraja 2016. treba donijeti odluku o izboru novog tipa zrakoplova ili napuštanju sposobnosti samostalne zaštite zračnog prostora. Doduše, ministar obrane Ante Kotromanović jučer je novinarima rekao da dilema ne postoji. Odnosno da će borbeno zrakoplovstvo biti zadržano, a odluka o novom tipu aviona treba biti donesena već sljedeće godine. S obzirom na to da nije definirana budućnost borbenog zrakoplovstva borbenih aviona, u dokumentu su navedene tri različite projekcije vojnog proračuna od 2019. do 2024 godine. Odustajanjem od borbenih aviona proračun bi se povećao za oko milijardu kuna u tom razdoblju.

Partnerske zemlje

Ako bi se avioni nabavljali s drugim partnerskim zemljama, to bi proračun u pet godina opteretilo s oko 2,4 milijarde kuna dok bi samostalna nabava aviona donijela povećanje proračuna za oko 4,6 milijarde kuna. U DPR-u se također navodi da bi u sljedećih deset godina trebalo početi s uvođenjem novih transportnih helikoptera.

Ovaj dokument ukazao je na još jedan veliki problem obrane zemlje - nepostojanje bilo kakve ozbiljne protuzračne obrane.

Svima nove puške

Svi topnički PZO sustavi i lakoprijenosni sustav S-2M su neperspektivni, stoga se navodi da je Kopnenu vojsku potrebno opremiti sustavima malog dometa za PZO obranu manevarskih snaga, a Protuzražna obrana treba biti opremljena PZO sustavom srednjeg dometa. U dokumentu se navodi da je dosad kupljeno 6 tisuća novih jurišnih pušaka VHS u NATO kalibru.

Plan je da se do 2020. godine puškostrojnicom i univerzalnom strojnicom NATO kalibra opreme postrojbe Kopnene vojske koje su deklarirane za NATO bazen snaga. Također je potrebno izvršiti opremanje pripadajućim streljivom 5,56 mm obzirom da u Oružanim snagama ne postoje zalihe u ovom kalibru.

DPR-om se planira i velika reorganizacija strukture Oružanih snaga. Ime Bojne za specijalna djelovanja odlazi u povijest i ona će se preustrojiti u Zapovjedništvo specijalnih snaga. Zapovjedništvo će i nadalje biti smješteno u Delnicama.

Manji stožer

Prva grupa specijalnih snaga biti će razmještena u Udbini, a druga grupa u Splitu. Također se ustrojava satnija za specijalna djelovanja - Komando. Pukovnija Vojne policije postaje pristožerna postrojba Glavnog stožera i zvat će se Služba Vojne policije. Vojnoobavještajna bojna bit će rasformirana. Od dijela bojne ustrojit će se Središnjica za obavještajno djelovanje, a ostali dio bojne ući će u sastav vojnoobavještajnih satnija gardijskih brigada.

Načelnik Glavnog stožera prema novom ustroju više neće imati dva zamjenika.

Biti će imenovan direktor Glavnog stožera i zamjenik. Načelnik će imati savjetnika za zdravstvo koji će biti odgovoran za funkcioniranje zdravstvene službe u Oružanim snagama. Novost u novom DPR-u je i da će ministar obrane svake godine Sabor izvještavati o provedbi zacrtanih planova.

Ministarstvo obrane planira daljnju racionalicaziju korištenja vojnih nekretnina. Sve vojarne koje nemaju kapacitet za više od 2000 osoba i nemaju vježbalište ili objekte za obuku bit će proglašene neperspektivnim.

Namjera okrupnjavati smještajne, obučne i logističke kapacitete. Sve neperspektivne i privremeno perspktivne nekretnine redat će se Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom.Iu dokumentu je napravljen plan napuštanja vojnih objekata. Do 2024. godine u dvije faze vojska bi uupno napustila 24 objekta. Među njima su vojrne u Ogulinu, Pločanma, Benskovcu, Gospiću, Kninu, Bjelovaru, Našicama, Đakovu.

U povodu objave nacrta DPR-a ministar obrane Ante Kotromanović jučer je rekao da Hrvatska treba ulagati u modernizaciju sve tri komponente Oružanih snaga.

Ovisnost o deficitu

Prema njegovim riječima, MORH predlaže zadržavanje sadašnjeg proračuna u razdoblju od tri godine, dok je Hrvatska u proceduri prekomjernog deficita, a kasnije bi on rastao, sukladno gospodarskom rastu. Kao dodatni priljev sredstava u vojni proračun on je naveo da je Vlada donijela odluku da sredstva od prodaje viškova oružja, obuke i nekretnina idu u opremanje, modernizaciju i poboljšanje uvjeta života i rada vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:42