NOVI PLANOVI ZA UŠTEDE

EKSKLUZIVNO Plan šefa MUP-a: Kazne ćete plaćati na licu mjesta kreditnim karticama!

 Davor Pongračić / CROPIX

Proračunski minus od 800 milijuna kuna u naredna tri mjeseca ipak se može riješiti, tvrde naši izvori iz Vlade. Rebalansa neće biti, ali izvjesne su preraspodjele jer bi u spašavanju zacrtanog proračuna trebali sudjelovati svi resori.

Planovi ušteda u ministarstvima obrane, unutarnjih poslova, obrazovanja i pravosuđa već se popunjavaju. A Ministarstvo zdravlja, na koje od 800 milijuna minusa otpada tek 7,2 milijuna, proračun nisu probili, već su već su u minusu za onoliko koliko su manje dobili kod kreiranja proračuna. Dosad su uspjeli uštediti gotovo četiri milijuna kuna. Najopsežniji plan onaj je MUP-a: obuhvaća sve, od beneficiranog staža do planova privatiziranja i dijelova policijskog posla.

Ususret Schengenu

Tako se primjerice, ozbiljno razmišlja o tome da na aerodoromima prtljagu ubuduće ne bi kontrolirali policajci kojih će ionako nedostajati kad zaživi Schengen, već bi se u postupku javne nabave ti poslovi dodijelili licenciranim zaštitarskim tvrtkama koje daju najbolju ponudu.

MUP razmatra i outsourcing nepolicijskih djelatnosti, kao što su, primjerice, čišćenje i održavanje. Ministarstvo obrazovanja, doznajemo od upućenih, nije ni moglo završiti drukčije nego u minusu jer baš sve stavke u trošku zaposlenika regulirane su kolektivnim ugovorima od kojih, bez dogovora sindikatima, ne mogu odstupati. Na čak 90.000 zaposlenih to ministarstvo izdvaja 82 posto svog godišnjeg proračuna, a ministar Željko Jovanović ovih je dana ustvrdio kako otpuštanja neće biti, te da je, u trenutku kad su usvajali proračun, objasnio ministru Liniću i premijeru Milanoviću što znači tako veliki broj zaposlenih.

Nevjerojatne stvari

Što se tiče ušteda u ministarstvu obrane, sigurno je tek da će se kroz novu sistematizaciju smanjiti opseg zaposlenika koji imaju pravo na beneficirani radni staž. Dosad se na beneficirani staž u MORH-u godišnje trošilo 220 milijuna kuna. Kako se neslužbeno može čuti, u krpanju proračunske rupe od gotovo milijardu kuna, pripomoći će sva ministarstva. Jedan od planova je dio minusa nadoknaditi izmjenama granskih kolektivnih ugovora. Plaće, uvjeravaju nas, nisu upitne no mjesečna primanja državnim i javnim službenicima sigurno će pasti.

- U granskim kolektivnim ugovorima skrivaju se nevjerojatne stvari. Većinom je sve poznato, ali u tijeku su analize, i uskoro će se znati i konkretne brojke mogućih ušteda. Paralelno s time, ministri po resorima moraju krenuti u pregovore sa sindikalcima o izmjenama GKU, a sve skupa, ako će ići po planu, moralo bi biti gotovo do kraja rujna - kaže sugovornik iz Banskih dvora. No, s uštedama se neće pretjerivati, kaže, da se rezanjem prihoda ne bi ugrozilo punjenje proračuna kroz potrošačke poreze, a onda i zbog velikog nezadovoljstva u sindikalnim redovima. Što znači da na Markovu trgu, u ovom trenutku, ne planiraju isprobavati granice izdrživosti sindikata.

- Ne može pretjerano pritiskati jer ćemo ugušiti potrošnju, što ne smijemo učiniti. Potrošnja nam je, ionako, u silaznoj putanji - kaže izvor iz Vlade. Kad je riječ o pravima iz granskih kolektivnih ugovora, razmatra se smanjenje ili ukidanje prava ukupno "teških" oko tri milijarde kuna, no ušteda neće biti niti približno tolika. Kako je riječ o pregovorima, u Banskim dvorima, kažu da bi na godišnjoj razini mogli dogovoriti do milijardu i pol kuna ušteda, odnosno 125 milijuna kuna mjesečno.

Kukavičje jaje

Ako bi se sve ispregovaralo do kraja rujna, a u primjenu krenulo od, primjerice, 1. studenoga, ušteda bi bila oko 200 milijuna kuna samo na granskim kolektivnim ugovorima. A stavke u granskim kolektivnim ugovorima su nevjerojatne.

Primjerice, od usvajanja proračuna za ovu godinu liječnici su posljednjih osam sati dežurstva dobivali plaćeno kao prekovremene sate, odnosno, uvećano za - 50 posto! Tu je odredbu dogovorila Vlada Jadranke Kosor, ali s primjenom od proračuna za 2012.! Ta suluda odredba proračun košta 200 milijuna kuna godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:43