INTERVJU U NOVOM GLOBUSU

EKSKLUZIVNO: 'NE MOGU ŠUTJETI!' Jadranka Kosor prvi put otvoreno o Tomislavu Karamarku, Franji Tuđmanu, Pašaliću...

Meni poručuju da prestanem govoriti jer bih valjda šutke i ničice trebala slušati optužbe da sam među onima koji su uništavali i detuđmanizirali HDZ

Jadranka Kosor željela je da intervju obavimo u njezinu uredu u Saboru. “To je moje radno mjesto”, objasnila je. U Sabor dolazi svakog dana, bilo zasjedanja ili ne, piše Globus.

Točno pet minuta do 11 u sobu je ušla njena tajnica, i to je bio znak da moramo završiti razgovor. Jer, u 11 sati počinjao je zatvoreni sastanak na kojemu je ministrica vanjskih poslova trebala predstaviti svoj dogovor o Ljubljanskoj banci. Kosor to nije mogla propustiti, zanimalo ju je što je Vesna Pusić dogovorila s kolegom Erjavcem. A mene je više zanimalo što Jadranka Kosor ima reći svojim stranačkim kolegama koji su joj u više navrata poručili da - šuti.

Novi predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač savjetovao vam je da se povučete iz javnosti i da manje govorite. Kako ste vi shvatili tu njegovu poruku?

- Neobičan savjet bivšoj premijerki i zastupnici u Saboru. Zanimljivo je da Kovačeva prva poruka javnosti nije o radu Kluba utemeljitelja HDZ-a, nego o bivšoj predsjednici.

Mislite da je to zapravo poruka Tomislava Karamarka?

- To je poruka koju učestalo dobivam. Tako je predsjednik osječkog HDZ-a poručio da prestanem govoriti, optužujući me da sa SDP-om rušim HDZ. Izvjesni Đonlić kazao je da sam zec iz SDP-ova šešira. A onda je paljbu osula i Dubravka Šuica, koja je već sa zecom pokušala disciplinirati Prgometa.

Zašto u HDZ-u žele da šutite?

- Mene pitate? Pa na službenim stranicama stranke povijest HDZ-a završava 1999.

Kako tumačite taj postupak?

- HDZ je zaslužan za samostalnost Hrvatske, za ulazak u NATO i u EU. To su povijesne činjenice i nije lako slušati (i šutjeti) kako je stranka sustavno, 18 godina zapuštana i zapuštena. Ako je stranka 18 godina zapuštana, onda je u to uključen i predsjednik Tuđman.

Karamarko je vas optužio za detuđmanizaciju HDZ-a.

- To su objede koje imaju samo jedan cilj: izazvati emocije kod naših članova. Bila sam uz Tuđmana do njegove smrti, nakon toga sam uvijek isticala pozitivne dosege njegove politike koja je bila državnička i dalekovidna. Donošenje ustavnog zakona o suradnji s Haagom, Zakon o oprostu, Odluka o mirnoj reintegraciji, itd. To su bile teške odluke, ali Tuđmanove odluke. Nisam ja napustila Tuđmana...

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:14