ISTRAŽIVAČKI SPECIJAL

EKSKLUZIVNO: NA TRAGU NESTALOG TAJKUNA 'Bojim se za Božin život. Djed i otac su počinili samoubojstvo...'

Ja sam mu davno govorio: Brate, loše ćeš završiti zbog svog posla...
 CROPIX

ZAGREB - U trgovinu su ušetali mrtvi ozbiljni, po jedno pakiranje gaća. Običnih bijelih, pamučnih. Braću Gorup zbog toga su pošteno ismijali.

- To su ti frajeri iz Zagorja o kojima se priča? Došli u vele­prodaju po jedan paket gaća? Smijurija - govorili su prodavači. Dogodilo se to 1989. godine u zagrebačkoj prodavaonici tekstila Preis. Ali Gorupi za tračeve nikad nisu marili.

Ako je kupac naručio jedne gaće, oni će mu ih i isporučiti.

- Bili smo siromašni. Bili smo mladi. Htjeli smo zaraditi. I nije nam bilo ravnih, potpuni luđaci - prisjeća se Damir Gorup, dok 26 godina kasnije, prošlog petka, sjedimo u udobnim kožnim foteljama u prizemlju obiteljske kuće u Klanjcu.

U fotelji pored njega ne sjedi nitko, mjesto je prazno. Njegova brata Božidara nema punih 44 dana. Jednog je jutra, kasno u siječnju sjeo u automobil i otad nitko ne zna gdje je.

Zato Damir sada govori u njegovo ime.

A govori puno, detaljno i često u zanosu. Želi mi ispričati svoju istinu. Što god o njoj mislili drugi.

- Kakvo je to vrijeme bilo. Kao da su nas pustili s lanca, opisuje davno prošle dane, a oči mu se napune suzama.

- Znao sam da će na kraju završiti loše, kaže mi tiho.

Let s Tesle

Beograd. Zračna luka Nikole Tesle, nedjelja, 25. siječnja, 12:30 sati. Nadzorne kamere hvataju muškarca u ranim pedesetima kako se ukcava na avion. Sam je, nije ponio prtljagu, u dobrom je fizičkom stanju. Ne odaje dojam osobe koja je u strahu ili pod prijetnjom. Samo još jedan putnik u nizu.

Ukrcava se na jedan od tri leta koji su u tom trenutku kretali s aerodroma. Jedan prema Londonu, jedan prema Moskvi, a jedan prema Dubaiju. Ne zna se na koju je od tih destinacija poletio Božidar Gorup, šef Uprave i osnivač jednom moćnog carstva Gorup d.o.o., i jedan od najuglednijih poduzetnika u Zagorju.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:12