A NEMA NI EBANOVINE

EKSKLUZIVNO Jutarnji prvi u obnovljenoj palači Ustavnog suda: Samo za namještaj otrošeno 43 milijuna kuna!

U raskošnoj palači sjaje se pločice i parketi. Zidovi su obojani, a sve prostorije imaju stilski namještaj
 Sandra Šimunović/CROPIX

S prozora puca pogled na crkvu Sv. Marka i gornjogradske krovove. U raskošnoj palači iz 19. stoljeća sjaje se pločice i parketi. Zidovi su obojani, a sve prostorije, u kojima je moderan, stilski namještaj, temeljito su uređene. Bijeli tepih po hodnicima i kabinetima mekan je i nerazgažen. Ugrađen je i stakleni lift. Na svakom kutku veliki su plazma televizori. Sve miriše po novome.

Konačan račun

Reporteri Jutarnjeg lista prvi su ušli u novoobnovljene zgrade Ustavnog suda na Trgu sv. Marka 3 i 4, koje su pratile brojne kontroverze zbog činjenice da se u jeku krize krenulo s obnovom vrijednom 50 milijuna kuna, ali i zbog planirane nabave skupocjenog talijanskog namještaja od pet milijuna kuna. Suci su tada tražili namještaj od ebanovine ekskluzivnih brendova Giorgetti, Morelato Style i Las, a pojedini primjerci bili su vrijedni više od 70.000 kuna.

Zbog pritiska javnosti i medija, predsjednica Suda Jasna Omejec odustala je od nabave skupog namještaja. Sada račun izgleda ovako: građevinski radovi stajali su 38,2 milijuna kuna, nabava namještaja koštala je 3,3 milijuna kuna, a audio-video opreme još 1,5 milijuna kuna. Ukupno 43 milijuna.

Tavansko proširenje

Obnova je trajala tri godine, a za to vrijeme suci i djelatnici Ustavnog suda unajmljivali su prostor u Varšavskoj ulici i za to potrošili još pet milijuna kuna. Projektant rekonstrukcije i adaptacije zgrade bila je tvrtka bivšeg predsjednika Sabora, Zlatka Tomčića, Capital Ing., a izvođač radova bila je tvrtka Carin d.d. Namještaj su nabavljali od tvrtke Eding, tepihe od Regeneracije Zabok, a zavjese od Dekora MV. Nabavljeno je 720 različitih komada namještaja (radni stolovi, stolci, ormari, police...), a sav stari namještaj predan je Agenciji za upravljanje državnom imovinom.

Zgrada je proširena uređenjem tavana, pa je tako površina sa 2200 četvornih metara narasla na 2900 četvornih metara. Uzme li se u obzir da je tamo zaposlen 91 službenik i namještenik te 13 dužnosnika (12 sudaca i glavni tajnik), ispada da svaki zaposlenik ima 27 četvornih metara radnog prostora. Normalni standard je od 13 do 20 kvadrata po zaposleniku.

Kroz obnovljenu palaču, zaštićenu kao spomenik kulture, jučer ujutro proveo nas je glavni tajnik Suda, Teodor Antić. Na ulazu nas je dočekalo osiguranje s modernim sustavom za detekciju metala. I cijela zgrada je pod videonadzorom. Budući da dva objekta koja koristi Sud nisu bila u istoj razini (jedan je bio pola kata niži), morali su napraviti nove stepenice koje povezuju dvije zgrade. Ugrađen je i lift.

- To je dodatno poskupjelo radove, a zbog zaštite konzervatora bio je to kompliciran posao - objašnjava Antić dok obilazimo palaču.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 19:10