PRVI PUT U HRVATSKOJ

EKSKLUZIVNO: JAPANSKI DIV U HRVATSKOJ 'Plomin je početak, želimo graditi i LNG terminal na Krku'

Hirochi Tachigami, direktor europskog ogranka, za Jutarnji je potvrdio interes za gradnju LNG-a na Krku

Japanski Marubeni najvjerojatniji je investitor za izgradnju termoelektrane Plomin C, projekta Hrvatske elektroprivrede (HEP) koji će koštati između 800 milijuna i milijardu eura, izvijestili su iz HEP-a. HEP s predstavnicima Marubenija tek mora dogovoriti detalje tog velikog posla, uključujući preciziranje konačne cijene. Dogovore li se u pregovorima koji će trajati do kraja godine, potpisivanje ugovora očekuje se tijekom prva tri mjeseca iduće godine.

Ne uspiju li se dogovoriti, HEP će na pregovore pozvati konzorcij kompanija Abeinsa i Daewoo, drugorangiranog ponuđača, a treći na listi mogućih investitora je Edison.

Veći biznis od Hrvatske

Marubeni je japanska korporacija koja je u zadnjoj poslovnoj godini imala 68,5 milijardi dolara prihoda i 2,07 milijardi dolara dobiti. Prihod Marubeni korporacije nešto je veći od cijelog hrvatskog BDP-a koji je 2013. bio 57,5 milijardi dolara.

U okviru pregovora jedna od dvije velike japanske razvojne banke, ona koju Marubeni odabere za financijskog partnera, dubinski će snimiti poslovanje HEP-a, ali i financijske tokove cijele države. Riječ je o Japanskoj financijskoj korporaciji i njezinu internacionalnom odjelu (JBIC) ili Razvojnoj banci Japana, a obje su u vlasništvu države.

Dubinsko snimanje

Hirochi Tachigami, predsjednik Marubeni Europower, uvjeren je da će uspješno okončati pregovore s HEP-om.

- Hrvatska proizvodi samo 80 posto svojih potreba za energijom. Pristupila je EU i povezivat će se s energetskim sustavima te zajednice, a mi tražimo prilike za gradnju energetskih postrojenja koji će prvenstveno biti stabilni, makar i pojedinačno ne bili visoko profitabilni - rekao je Hirochi Tachigami, predsjednik Marubeni Europower sa sjedištem u Londonu.

Za Jutarnji list je potvrdio da je njihova korporacija zainteresirani i za investiciju u LNG terminal. Dubinsko snimanje poslovanja, procjena rizika zemlje i HEP-a nužna je zato što se od Marubenija očekuje da financira gradnju termoelektrane s obzirom na to da se HEP ne može zadužiti za tako skup projekt. Dogovore li se, HEP i Marubeni bi za gradnju Plomina C, novog bloka za proizvodnju 500 megavatsati struje, osnovali zajedničko poduzeće, a pogon bi trebao biti dovršen 2019. godine. Glavni dobavljač opreme i radova Marubeniju bi bio francuski Alstom koji ima proizvodnju u Hrvatskoj, u Karlovcu.

- Japanski investitori na Hrvatsku gledaju kao na sigurnu ulagačku destinaciju prvenstveno zato što smo članica EUe - komentirao je Šerić, a HEP ih je odabrao zato što su, kako je rekao, ponudili najbolji spoj tehničkih rješenja i modela financiranja.

Marubeni se širinom bisnisa koje pokriva uklapa i u razvojne ideje ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, inače i privatno prijatelja direktora HEP-a Šerića kojeg je predložio na tu dužnost. Marubeni je u krugu potencijalnih hrvatskih partnera u Vrdoljakovu projektu istraživanja nafte i plina u Jadranu. Prije četiri godine Marubeni je ušao u istraživanje nafte i plina u Meksičkom zaljevu, no za Jadran se nisu javili.

Prvaci tokijske burze

Traže i nove prilike za ulaganje u LNG terminale. Već ih imaju u Kataru, Ekvatorskoj Gvineji i Peruu, dok jedan grade u Papui Novoj Gvineji. Cilj im je povećati trgovinu naftom i plinom putem LNG-a, a Hrvatska još nema investitora za LNG terminal na Krku. Lani su uložili i u gradnju LNG tankera. Od te industrije očekuju od 3 do 4 posto rasta godišnje.

Vlasnici Marubenija su mali dioničari, 32 posto drže financijske institucije, 25,33 posto privatni ulagači, a 30,63 posto ulagači izvan Japana. Lani je Marubeni na burzi u Tokyju ponio titulu najbolje tamošnje kompanije.

Optuženi za podmićivanje političara

Marubeni korporacija u Hrvatsku dolazi s hipotekom podmićivanja političara. Prema informacijama sa stranice američkog FBI-a, američko je pravosuđe je ove godine osudilo Marubeni zato što su podmitili visokorangiranog parlamentarnog zastupnika u Indoneziji, te visokorangiranog direktora Indonezijske državne energetske kompanije kako bi dobili posao vrijedan 118 milijuna dolara. Kompanija je na sudu priznala krivnju, nagodila se da će platiti 88 milijuna dolara kazne i obvezala se provoditi antikorupcijski program. Početkom 2012. godine Marubeni se nagodio s američkim istražiteljima i platio 54,6 milijuna kazne zbog pokušaja podmićivanja političara u Nigeriji kako bi gradnju LNG terminala na otoku Bonny.

KOMENTAR MLADENA PLEŠEA: Posao s ovakvim divom ne smije se upropastiti

Odabirom korporacije Marubeni, petog po veličini japanskog trgovačkog i industrijskog giganta s 39.000 zaposlenih te prihodom od gotovo 70 milijuna dolara, kao prvim kandidatom za izgradnju i upravljanje termoelektranom Plomin C, državna tvrtka HEP, a samim time i hrvatsko gospodarstvo, učinili su važan iskorak u otvaranju prema velikom azijskom tržištu i kapitalu. Multinacionalna kompanija Marubeni razvila je u svijetu i kod kuće brojne djelatnosti, bavi se, među ostalim financijama, hranom, vodom, čelikom, kemikalijama, plinom, naftom, a najveći su graditelji elektrana i termoelektrana te proizvođači i distributeri struje u Japanu.

Dolazak takve korporacije u Hrvatsku, u trenutku dok joj se ruše svi gospodarski rejtinzi, veliko je ohrabrenje, ali i obveza. Uz to što se Hrvatska mora izboriti za najpovoljnije uvjete, ne smije, zbog neznanja i neodgovornosti, upropastiti priliku kao što je to već napravila s nizom stranih investicija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:31