GOSPOĐA U ZATVORU

EKSKLUZIVNO IZ PULE Zatvorski dani Vinke Cetinski: Zbunjena je i ni sa kim ne razgovara. Odjeća koju joj je donio muž - opet sva crna

Vinka Cetinski boravi u ćeliji od desetak kvadrata. Osim kreveta, na kojem je jedan jastuk i deka kao jedino pokrivalo, u ćeliji se još nalazi tek mali stolić, stolica i wc čučavac
Pula, 090411.U Rovinju je jucer uhicena Vinka Cetinski, majka pjevaca Tonija Cetinskog. Uz nju su uhiceni jos i Drago Radolovic, trgovac nekretninama, Marijan i Milan Sorgo, takodjer trgovci nekretninama i Zeljan Hrvatin, odvjetnik. Danas se uhiceni privode sucu na saslusanje. Na slici: Vinka Cetinski.Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srecko Niketic / CROPIX

ZAGREB - Žena je sasvim na mjestu. Nema nikakvih posebnih zahtjeva. Djeluje vrlo potreseno i uplašeno, što je normalna i uobičajena reakcija novih pritvorenika, no cijelo se vrijeme drži dostojanstveno. Pristojno sa svima komunicira i ne govori o svom slučaju. U nedjelju ujutro suprug Mirko dostavio joj je novu garderobu.

Sva odjeća i obuća je crne boje. Ništa drugo, zasad, nije ni tražila, saznajemo od čuvarica. Vinku Cetinski smjestili su na drugom katu Okružnog zatvora u Puli, u sklopu pritvorne jedinice. Budući da je to isključivo muški zatvor, ali i pritvor, za žene su, zbog skučenih smještajnih kapaciteta, namijenjene samo dvije višekrevetne ćelije koje dijele sve pritvorenice.

Nema televizije

Vinka boravi u ćeliji od desetak kvadrata. Osim kreveta, na kojem je jedan jastuk i deka kao jedino pokrivalo, u ćeliji se još nalazi tek mali stolić, stolica i wc čučavac. Nema pravo na televizor i radio dok je na zadržavanju. Nakon 72 sata istječe ta mjera i može se produžiti pritvor u trajanju od 30 dana radi utjecaja na svjedoke.

Ako se to i dogodi, onda više neće biti sama u ćeliji, nego će ju dijeliti s ostalim pritvorenicama. Takvo je, saznajemo, zatvorsko pravilo koje bi u načelu za sve trebalo biti isto.

Ima papire i neseser

Neposredno prije zaključenja ovog izdanja Jutarnjeg, saznajemo kako je Vinka u nedjelju navečer dobila i cimericu - pedesetogodišnju srednjoškolsku profesoricu Orijanu Grubešić, koja je također osumnjičena za gospodarski kriminal, ali u sasvim drugom slučaju.

Bivša doministrica turizma sa sobom je donijela tek stvari za osobnu higijenu i neke papire. Pogodnost tuširanja žene mogu koristiti češće od muškaraca, kojima je to pravo ograničeno na dvaput tjedno, a dopuštenje dobivaju od šefa njihova odjela i prema strogo kontroliranom rasporedu.

Novine, koje može naručiti iz zatvorske kantine, prema želji, dostavljaju joj se svaki dan. Svjetlo se pali ujutro u 7, a gasi u 22 sata.

Dva sata šetnje

Budući da je Vinka još uvijek na 48-satnom zadržavanju, tj. u pritvoru, a ne na izdržavanju kazne, cijelo je vrijeme zaključana u ćeliji, a pravomoćno osuđenim zatvorenicima vrata ćelija otvaraju se čim se upali svjetlo, pa mogu normalno šetati i komunicirati po svom zatvorskom odjelu.

No, jednom dnevno, zavisi u koju skupinu je raspoređena, ima pravo na dva sata šetnje unutar zatvorskih zidina, izgrađenim još za vrijeme Austro-Ugarske monarhije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:14