PRIJELOMNA VIJEST

EKSKLUZIVNO Ispunili smo sve uvjete: Kraj pregovora Hrvatske s EU 23. lipnja!

Velika pobjeda nakon punih osam godina teških pregovora, mukotrpnog rada, uspona i padova... Europski diplomati prvi su put spomenuli zadnji tjedan lipnja kao konačni termin
 AFP

ZAGREB - Do četvrtka 12. svibnja, kada će se održati sjednica Vlade, bit će ispunjena, barem kad je o hrvatskoj strani riječ, i zadnja tri uvjeta za zatvaranje Poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava, posljednjeg u pregovorima za prijem Hrvatske u Europsku Uniju.

Zakonski okvir koji se bavi prvom točkom - slobodnim pristupom informacijama - dovršen je, a kako je već nekoliko tisuća ljudi koristilo institut besplatne pravne pomoći, koji je drugi uvjet, i ta će točka, kada se formuliraju još neki detalji provedbe, ovih dana biti zaključena. S trećim preostalim uvjetom, nacionalnom strukturom zaposlenih u državnim tijelima, bilo je najviše problema.

Zapošljavanje manjina

No, iz Ministarstva pravosuđa uvjeravaju da će ovih dana biti objavljen broj predstavnika manjina zaposlenih u organima državne i lokalne uprave koji će potvrditi da tu nema većih nepravilnosti ili diskriminacije. Problem je, naime, što je vrlo teško utvrditi nacionalnu strukturu zaposlenih jer se ljude, kada traže posao, ne ispituje koje su nacionalnosti.

Upućeni, međutim, objašnjavaju da EU inzistira na tom uvjetu jer raspolaže informacijama da Srbi imaju problema pri zapošljavanju u državnim tijelima te javnim i državnim tvrtkama na lokalnim razinama, a da ne zadovoljava ni nacionalna struktura zaposlenih u policiji. No, Vlada smatra da je taj problem praktički riješen, što potvrđuje i činjenica da je upravo Milorad Pupovac posljednjih tjedana lobirao u Europi za što brži završetak pregovora.

Naš put u Europu počeo je još 1999.: Gotovina je bježao, a Slovenci nas blokirali

Tako će Zagreb nakon punih osam godina - zahtjev za članstvo podnesen je 2003. - teških pregovora i mukotrpnog rada, velikih uspona i padova te golemih nada i razočaranja, napokon, barem prema vlastitoj procjeni, ispuniti sve uvjete za prijem u EU.

Ključnih 30 dana

Da se s tom ocjenom slaže najveći broj država članica EU do sada, mogao se uvjeriti svatko tko je posljednjih dana boravio u Bruxellesu. Tamo se odnos prema Hrvatskoj u samo mjesec dana iz temelja promijenio. Dok su europski diplomati još do prije nekidan uvjeravali sugovornike iz Hrvatske da nema šanse za završetak pregovora do sredine lipnja, ovih dana nitko ne isključuje mogućnost da se to dogodi već 23. lipnja.

Za spektakularni obrat najzaslužnije su Vlada, koja je, prema ocjeni Bruxellesa, doista uložila golem trud da ispuni sve preostale uvjete, i oporba, koja je, predvođena Vesnom Pusić, predsjednicom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, proputovala pola Europe uvjeravajući sugovornike da je Hrvatska spremna poštovati sve preuzete obveze bez obzira na to tko će osvojiti vlast na sljedećim izborima.

Zaustaviti proširenje

Jednako je tako važan bio posjet predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa Zagrebu jer se nakon toga u potpunosti promijenila retorika Bruxellesa. Najviši dužnosnici EU uvjerili su se osobno da Zagreb doista predano ispunjava posljednje uvjete, tako da ni najsumnjičaviji među njima, Štefan Füle, koji je zadužen za proširenje EU, više ne tvrdi da je lipanj preambiciozan datum.

Promjeni odnosa prema Zagrebu bitno je pridonijela i potpora Angele Merkel, koja je pohvalila Hrvatsku zbog jasnog napretka te u razgovoru s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom istaknula da se “veseli ulasku Hrvatske EU”. Ta je potpora iznimno važna jer je pružena nakon dugo vremena i baš u najvažnijem trenutku. Budući da se Njemačka i Francuska pripremaju za parlamentarne i predsjedničke izbore, u Berlinu i Parizu su, čini se, zaključili kako bi ipak bilo pametnije da se “slučaj Hrvatska” napokon zatvori kako Zagreb ne bi postao predmet predizborne kampanje.

Zbog toga su kancelarka Merkel i predsjednik Sarkozy sada skloni prihvatiti završetak pregovora već u lipnju. Krajnja desnica u Francuskoj, a i oporba u Njemačkoj zasigurno će tražiti da se, ponajprije zbog financijskih i političkih razloga, na dulji rok zaustavi proces proširenja Unije, što bi za Zagreb moglo biti pogubno ako se prije toga ne zaključe pregovori.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:59