GDJE SPAVA VOĐA PROSVJEDA?

EKSKLUZIVNO: GLOGOŠKI NE SPAVA U ŠATORU Prisvojio jedržavnu kuću za liječenje invalida!

Susjedi iz Zaprešića su potvrdili da Đuro Glogoški živi u kući na adresi Ljudevita Gaja 27
 CROPIX

Nakon što završi svoje aktivnosti u šatoru ispred Ministarstva branitelja na Savskoj 66, predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški, neformalni vođa prosvjeda, odlazi na počinak u državnu kuću u Zaprešiću u kojoj uopće ne bi smio boraviti!

Kuća je 2007. predana na korištenje udruzi, no samo za potrebe invalida koji na nekoliko dana dolaze u Zagreb radi liječenja, kako ne bi morali plaćati hotelski smještaj. Da bi se koristila, potrebno je dobiti dozvolu Ministarstva.

Elegantna prizemnica

Unatoč tome, Glogoški kuću koristi mimo sporazuma, a nije jasno ni odakle mu ključ kuće s obzirom na to da bi se on morao nalaziti isključivo u Ministarstvu branitelja, gdje bi se izdavao na zahtjev, i to na nekoliko dana, samo na temelju uvida u medicinsku dokumentaciju koja dokazuje potrebu za liječenjem u Zagrebu.

Potvrdu da se Glogoški koristi kućom dobili smo od susjeda, koji su, na pitanje gdje se nalazi kuća Đure Glogoškog, odmah uperili prste u taj objekt na adresi Ljudevita Gaja 27 u zaprešićkom naselju Sjever. Okružuju je stambene zgrade u kojima je mnogo stanova za pripadnike MUP-a i hrvatske branitelje. Elegantna prizemnica u potpunosti je prilagođena potrebama stopostotnog invalida.

Susjedi su nam ispričali da Glogoški dolazi svake večeri oko 21 sat te odlazi oko devet ujutro. Ne dolazi sam, nego uvijek u pratnji, pa u dvorištu budu dva do tri automobila.

To se pokazalo točnim. Prvi auti počeli su u četvrtak navečer pristizati malo iza 21 sat. Najprije su došla dva automobila, slavonskobrodskih i osječkih registracija, iz prvog su, uz pratnju, izašle dvije osobe u kolicima, a iz drugog muškarac težeg hoda, a onda je oko 21.50 došao i prepoznatljiv automobil Đure Glogoškog, oblijepljen natpisom “100 posto za Hrvatsku”.

Domar se šokirao

Automobil je dovezla supruga Đure Glogoškog i uvezla ga izravno u garažu, iz koje je moguće ući u stambeni prostor.

Na isti su način u petak ujutro, oko 9.30, otišli iz kuće.

Doznajemo i kako je za prisvajanje kuće nedavno doznalo i Ministarstvo, čiji je domar prije 20-ak dana došao po kosilicu, pa se šokirao vidjevši supružnike Glogoški.

Jutarnji list posjeduje cjelokupnu dokumentaciju o kući u Zaprešiću, a to su Odluka o upisu u evidenciju stanova i zgrada MOBMS-a, Sporazum o suradnji u Programu liječenja stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata prve skupine u Zagrebu, Pravilnik o uvjetima, postupku i ostvarivanju prava na korištenje kuće u Zaprešiću te posljednju odluku o korištenju kuće koju je Udruga izdala I. F. iz Osijeka i Ministarstvu dostavila 1. listopada.

Privremeni boravak

Bilo je to 20 dana prije početka prosvjeda i osoba kojoj je kuća dana na korištenje trebala ju je koristiti tri dana, od 14. do 17. listopada 2014., koliko je trajalo liječenje kćeri te osobe u jednoj zagrebačkoj bolnici.

Sve je počelo 13. srpnja 2007., kada je Jadranka Kosor, tadašnja ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti potpisala odluku o gradnji kuće za stopostotne hrvatske ratne vojne invalide u Zaprešiću, na adresi Ljudevita Gaja 27. Ministarstvo se, ujedno, obvezalo plaćati režije i tekuće investicije. Nedugo zatim, 26. kolovoza 2007., ministrica Jadranka Kosor i Đuro Glogoški kao predsjednik Udruge 100-postotnih HRVI-ja prve skupine, potpisali su sporazum o suradnji tijekom njihova liječenja.

Na temelju tog sporazuma kuća u Zaprešiću predana je na upravljanje udruzi kojom je i tada (kao i danas) predsjedao Đuro Glogoški. Dogovor se svodio na to da će u kući privremeno boraviti najteži ratni vojni invalidi i članovi njihove uže obitelji prilikom dolaska na liječenje u Zagreb. Najavili bi se u Ministarstvu branitelja, gdje su se nalazili ključevi.

Moraju predati dokaz

U Pravilniku koji potpisuje Đuro Glogoški, navodi se da u kući smiju boraviti najteži invalidi i članovi njihove uže obitelji, isključivo tijekom pregleda i liječenja u Zagrebu (što dokazuju liječničkom dokumetacijom), a zatim se podaci o osobama koje će boraviti u Zaprešiću dostavljaju Ministarstvu branitelja.

Kuća nije namijenjena bravku invalida koji su u prolazu ili u posjetu Zagrebu. Upravo je Glogoški potpisao i odredbu prema kojoj svatko tko želi boraviti u ovoj kući mora zatražiti ključeve u Ministarstvu. Doznajemo da to nije učinjeno i kuća se svih ovih mjeseci koristi nepropisno. Bivša ministrica Kosor bila je jučer iznenađena našim informacijama.

- Nikada nije predviđeno da u kući boravi itko iz bilo kojeg drugog razloga nego zbog liječenja, kao oblik pomoći invalidima. U papirima nismo predvidjeli nikakve sankcije jer nismo očekivali da bi netko na ovaj način zlorabio kuću. Pitanje je što je s invalidima kojima je ta kuća trebala ovo vrijeme, a nisu je mogli koristiti - rekla je Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 07:28