INTERVJU ZA GLOBUS

EKSKLUZIVNO: 'BDP PADA, REJTING JE SMEĆE... MILANOVIĆU, OTIĐI I SPASI NAS' Karamarko o premijeru

Predsjednik HDZ-a i vođa oporbe u velikom intervjuu Globusu vođenom neposredno nakon obraćanja naciji premijera Zorana Milanovića potanko analizira njegove poruke i otvoreno ga poziva da on i Kukuriku-koalicija odstupe s vlasti
Zagreb, 140313.Predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko dao je u Saboru izjavu vezanu za aktualne dogadjaje.Na fotografiji: Tomislav Karamarko.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

Nekoliko minuta nakon što je u Saboru održao govor u kojem se obrušio na rezultate Vlade Zorana Milanovića, predsjednik najveće oporbene stranke Tomislav Karamarko zadihan je ušao u saborske prostorije Kluba HDZ-a. Hrpu papira i bilješki koje je donio sa sobom odložio je na stol i pomalo nezadovoljno sjeo, piše Globus.

Kaže da ga je razljutio Milanovićev govor.

- To je bio jako šupalj nastup. Mislim da mu je sada žao što je uopće inzistirao na tome da on naciji podnosi izvještaj o radu Vlade. Jer on nije imao što ponuditi. To nije bila inventura. Očekivao sam da će iznijeti ono što je njegova Vlada napravila i da će dati kritički osvrt na to i neke moguće mjere izlaza iz cijele situacije.

A što je, prema vama, Milanović iznio?

- Dao je govor kao da je tek danas postao premijer. Počeo je prvo sijati lažnu nadu i obećavati što treba napraviti. A zatim se obračunavao s prethodnim Vladama. Kao da 22 mjeseca ove Vlade ne postoji. Ispada da je njegova Vlada neka vakumska ili fantomska Vlada. Ništa nije govorio o negativnim gospodarskim trendovima, koji su daleko lošiji nego za vrijeme ranije, HDZ-ove Vlade koja je u dva kvartala zabilježila rast BDP-a.

A jeste li zadovoljni svojim nastupom?

- Ma gledajte, pretpostavio sam da će on pokušati sakriti istinu stoga sam bio prisiljen nabrojiti niz suhoparnih brojki koje jasno govore o negativnim trendovima. Ali sam i pojednostavio za one političare koji ne žele čitati te brojeve; naši građani svakim danom žive sve lošije. Samo režije su poskupjele i po trideset posto i ne znam do kad će naši građani s malim primanjima moći živjeti pod ovakvim stresom i pritiskom i dokad će čekati da mogu zaraditi da pokriju barem osnovne troškove. Milanović se pak ponaša kao da su se dosad malo igrali na kompjutoru pa će evo sada resetirati igricu i krenuti ispočetka. No, nema početka. Njima se bliži game over.

Premijer je u nekim dijelovima bio i kritičan prema svojoj Vladi?

- Nije tu bilo nikakve samokritike. No, to nisam ni očekivao od njega, ali sam očekivao da će biti realniji. No, odmah se na početku govora stao hvaliti sa svim onim što je Hrvatska postigla u ove 22 godine, dakle stjecanje samostalnosti, ulazak u NATO pakt i završetak pregovora s EU, a sve su to stvari koje je HDZ napravio. A on je uspio pokvariti sve to.

Cijelo vrijeme nas uvjerava kako je taj “lex Perković” nešto minorno što Europu ne zanima, a da se time bavi samo povjerenica Reding. Međutim, čuli ste izjavu kancelarke Merkel, koja je itekako upoznata s problemom i koja ne želi da ih se obmanjuje. Ovo je već jedan ružni i rekao bih balkanski, ili kako premijer to naziva bizantinski, način ulaska u Europsku Uniju.

Milanović kaže da ste prilikom posjeta Angeli Merkel lobirali za sankcije.

- Ma premijer već dulje vrijeme govori dosta neartikulirano. Više ja volim svoju zemlju nego što će je on u tisuću godina moći zavoljeti. Nikada ne bih učinio nešto što bi naštetilo mojoj zemlji. Ježim se od pomisli da ćemo zaraditi sankcije. I sad sam ga pozvao da izađemo iz te nepotrebne gužve. No, iz onog što sam čuo u njegovu govoru bojim se da do toga neće doći. Mi smo jednostavno taoci njegova karaktera.

...

INTERVJU U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:48